“Η μάχη με τους νεοναζί στη μουσική σκηνή”

Ο Παύλος ξεκίνησε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 συμμετέχοντας με το group του “Κακά Μαντάτα” στην κολλεκτίβα των Active Member, Freestyle Productions. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αποχώρησε μαζί και με αρκετά group ακόμη από την FP. Μεγάλωσε και ζούσε σε μια περιοχή που οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων και η ασυδοσία που τους προσέφερε η αστυνομία ευνόησαν την εμφάνιση των νεοναζί. Η στάση του ήταν η στάση χιλιάδων αγωνιστών της περιοχής να μην πτοηθούν ποτέ από την ανάπτυξη των φασιστών στην περιοχή. Να τους απομονώσουν στη Νίκαια, να τους ξεφτιλίζουν μπροστά στα μάτια του εργατόκοσμου στον Πειραιά και στο Πέραμα. Μέχρι τότε είχε αναμειχθεί στο κίνημα και στην ανάδειξή του μουσικά. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη σκάρωσε ένα κομμάτι με συνολικά άλλους 11 ράπερ ενάντια στη δολοφονική δράση της ΕΛ.ΑΣ και στηρίζοντας το ξεσηκωμό της νεολαίας. Στο τελευταίο του δημιούργημα “Ηλιοκαψίματα” στέκεται επάξια το αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό “Γάμα τους”.

Συνεργασία

Την προηγούμενη Τετάρτη έκαναν την εμφάνισή τους διάφορες θεωρίες από χιπ χοπ καλλιτέχνες που κέντραραν στην “αδιαφορία” ή την “αλληλοφαγία” του κόσμου. “Τρωγόμαστε ο ένας με τον άλλο”, “έγινε το κακό γιατί χάσαμε την ανθρωπιά” έγιναν δημοφιλείς εξηγήσεις. Πολλές ανακοινώσεις-δηλώσεις χιπ χοπ καλλιτεχνών έμειναν στο μελόδραμα, κάτι σε στυλ “όλα τα είχαμε, έγινε κι αυτό”. Δεν ήταν η απομόνωσή του που πλήρωσε. Ήταν η συνεργασία των Χρυσαυγιτών με την ΕΛ.ΑΣ που έκανε δυνατή μια τέτοια δολοφονία.

Στο τι έφταιξε υπήρξαν πλειοψηφικά και οι σωστές εξηγήσεις και οι φωνές που δείχνουν ότι η μάχη με τους νεοναζί και το ρατσισμό κλιμακώνεται στη μουσική σκηνή αυτή και πλέον είναι καθολική. Η απώλεια του Παύλου όντως “εδράζεται σε συναισθήματα όπως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η ρητορική του μίσους και η ξενοφοβία” γράφει σε κείμενο του ο Γιάννης “Πίκπας” Ιωάννου (αρθρογράφος, viberated.com).

Προχωρώντας στο τι κάνουμε τώρα, ένα από τα πιο γνωστά ανεξάρτητα συγκροτήματα της εποχής, οι Ψυχοδράμα, αναφέρει “Η μάχη εναντίων των νεοναζί είναι χρέος για κάθε ΕΛΛΗΝΑ, για κάθε ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ, για όποιον θέλει να λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Και είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να είμαστε και ελεύθεροι...όπως κι ο Παύλος.”.

Σε αυτή τη μάχη κάθε κίνηση των καλλιτεχνών της σκηνής είναι βοηθητική. Η κοινή συνέντευξη τύπου (ίσως και συναυλία) των Active Member και καλλιτεχνών της ευρύτερης χιπ χοπ σκηνής είναι μια σωστή πρωτοβουλία, όχι γιατί η “ενότητα του χιπ χοπ” είναι πανάκεια ή μια λύση από μόνη της, αλλά γιατί δείχνει ότι μπορεί να συγκροτηθεί παντού το πλειοψηφικό στρατόπεδο των αντιφασιστών, των απεργών, της νεολαίας που θα τελειώνει με τη ναζιστική συμμορία και το αποσυντονισμένο αυτή την περίοδο στρατόπεδο της κυβέρνησης και των αφεντικών που αυτές τις μέρες προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το σκοτεινό σύμμαχό του. Αυτό είναι μια δουλειά που οι αντιφασίστες χιπχοπάδες πρέπει να κάνουμε στο δρόμο και τις απεργίες, στο μαζικό κίνημα και τις διαδηλώσεις.

Βασίλης Μυρσινιάς, Renegade