Παύλος Φύσσας: μαχητής κατά του φασισμού

Ξεκίνησε σαν μουσικός της Low Bap, αλλα τα τελευταία χρόνια έπαιζε Ραπ. Είχε δώσει συναυλίες σε μεγάλες μουσικές σκηνές αλλά και σε πλατείες. Έπαιζε πάντα μαζί με τους φίλους του και έκανε ζωντανές εμφανίσεις δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής ραπ σκηνής. Είχε παιξει στον Κορυδαλλό στην πλατεία Ελευθερίας μαζί με τους Foul Face και πάντα ξεσήκωνε τον κόσμο. Είχε φανατικό κοινό το οποίο ήταν κυρίως μαθητές αλλά και 30άρηδες, άνθρωποι της ηλικίας του.

Ήταν ένας αντιεμπορικός καλλιτέχνης. Δεν ανήκε σε κάποια δισκογραφική εταιρεία και τη μουσική του μπορούσε κανείς να τη βρει δωρεάν στο ίντερνετ. Είχε ωστόσο κάποιες συμμετοχές σε συλλογικές δουλειές.

Τον γνώρισα πριν περίπου τρία χρόνια σαν μουσικό. Είχαμε παίξει μαζί σε ένα λάιβ στο Μοσχάτο, είχαμε παίξει μαζί σε Φριστάιλ συναυλία αλλά και σε μουσική σκηνή στα Εξάρχεια. Όπως έγραφε ο ίδιος σε ένα τραγούδι του «Σε κάθε στίχο μου, σε κάθε ρίμα, λέξη προς λέξη θα βρεις αυτό που είμαι, κι αν έστω λίγο φίλε μου αυτό σ’ αγγίζει, στ’ αφιερώνω με όλο μου το είναι». Σε μια συνέντευξή του τον Μάρτη του 2011 σχετικά με τα τραγούδια του είπε πει “είναι όλα βιωματικά απλά μαζεύω στιγμές, συναισθήματα, πράξεις μαζεύω, μαζεύω, μαζεύω....και μετά απλά γράφω γι'αυτό και δεν βγάζω συχνά δουλειές” και συνέχιζε λέγοντας “Τα κακώς κείμενα της ζωής μας πρέπει να τα πετάμε στο πέρασμα του χρόνου και να μην τα επαναλαμβάνουμε....κοινός με μια λέξη ΕΞΕΛΙΞΗ”.

Ηταν ένας άνθρωπος που έπαιρνε θέση κατά της αδικίας, κατά του ρατσισμού και του φασισμού και εξέφραζε την οργή της νεολαίας απέναντι στην καταστολή και το φασισμό. Αυτό όμως ήταν σύμφωνα με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής αιτία θανάτου.

Ολοι όσοι τον γνωρίσαμε, όλοι όσοι ξέραμε τι είδους άνθρωπος και καλλιτέχνης ήταν, είμαστε αποφασισμένοι να τσακίσουμε το φασισμό και τους νεοναζί και στις γειτονιές του Πειραιά όπου έζησε και παντού αλλού. Ο Παύλος θα ζει για πάντα στη μνήμη μας και στους αγώνες μας.

Λούκας Χμιελέβσκι, Lordos