ΟΤΑ: Η οργή να γίνει απεργία διαρκείας

Ήδη από το απεργιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης 18/9 και τη μαζική προσυγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, τα αντιφασιστικά συνθήματα κυριάρχησαν, όπως κι αυτά που ζητούσαν συμπόρευση με την ΟΛΜΕ με απεργία διαρκείας.

“Στο δήμο του Αγ. Δημητρίου, από το πρωί της Παρασκευής 20/9, η ΕΛΜΕ είχε καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, με πανό, σημαίες κλπ, μετά από πρόταση της απεργιακής επιτροπής” μας μεταφέρει η Έλλη Πανταζοπούλου. “Η συνέλευση των εργαζομένων του δήμου ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου αντιφασίστα Π.Φύσσα. Έγινε πολλές φορές κάλεσμα στην αντιφασιστική πορεία της Δάφνης και πολύς κόσμος από το σωματείο όντως συμμετείχε. Έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους της τοπικής ΕΛΜΕ και του τοπικού συλλόγου δασκάλων. Χαιρετισμός έγινε κι από την πλευρά της Εργατικής Αλληλεγγύης όπου κάναμε τη σύνδεση του αντιφασιστικού αγώνα με την ανάγκη για απεργιακή κλιμάκωση αποσπώντας μεγάλο χειροκρότημα. Στη συνέλευση δεν έλειψε και η ένταση όταν απεργοσπάστης τοποθετήθηκε κατά των απεργιών.”

Παρόμοια εικόνα και στη συνέλευση στο δήμο Περιστερίου όπου χαιρέτισε εκπρόσωπος από την απεργιακή επιτροπή της τοπικής ΕΛΜΕ. Ο απεργός καθηγητής κάλεσε τους εργαζόμενους σε απεργιακή συμπόρευση και κοινό αγώνα το επόμενο διάστημα. “Το γεγονός αυτό βοήθησε μια συνέλευση στην οποία το προεδρείο δεν έπαιζε προωθητικό ρόλο, καθώς είχε αποκλειστικό κέντρο την αξιολόγηση και το πως θα ακολουθήσει τις κινήσεις του Δημάρχου όσο αφορά τις διαθεσιμότητες. Αναδεικνύεται όμως ένα κομμάτι εργαζομένων που βλέποντας την ολιγωρία του προεδρείου κοιτάει πως θα οργανώσουν οι ίδιοι τα βήματά τους από τα κάτω” μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Περιστέρι, που παρακολούθησε τη συνέλευση.

Στο δήμο Αργυρούπολης από το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη στο δημαρχείο. Η συνέλευση των εργαζομένων είχε περισσότερα από 180 άτομα, ενώ 108 από αυτούς ψήφισαν 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης.

Αγανάκτηση

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στο δήμο Κερατσινίου. Στη συνέλευση χαιρέτισαν καθηγητές από την ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ μίλησε κι ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκ μέρους των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση (ΟΙΕΛΕ). Μάλιστα το σωματείο του δήμου Κερατσινίου πήρε την απόφαση να διαγράψει δυο μέλη του που έχουν συμμετάσχει σε “δράσεις” της Χρυσής Αυγής. Η αγανάκτηση για τους φασίστες, στους κόλπους των εργαζομένων του δήμου που έγινε η δολοφονία, ήταν τέτοια, που μέλος του σωματείου ευχήθηκε με το ίδιο πάθος να δοθεί κι ο απεργιακός αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση.

“Έρχεται μεγάλο κύμα απολύσεων στους ΟΤΑ, πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι” μας είπε ο Γιάννης Λειβαδάρος από το δήμο του Κερατσινίου. “Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλα μέτρα με κανένα τρόπο. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η απεργία διαρκείας. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ πρέπει να βγει στους χώρους δουλειάς. Πρώτο και κύριο να αποκτήσει ξανά την αμεσότητα με τους εργαζόμενους γιατί έχουν απομακρυνθεί από τον κόσμο”.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα μια σειρά σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ πήραν απόφαση να προτείνουν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην Ομοσπονδία, όπως και στην ΑΔΕΔΥ, προτάσεις όμως που δεν πλειοψήφισαν στα κεντρικά όργανα. Η κριτική στην ηγεσία και η ανάγκη για απεργία διαρκείας, ήταν ο τόνος που κυριάρχησε σε αρκετές συνελεύσεις τη Δευτέρα 23/9, πρώτη ημέρα απεργίας. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με αφετηρία την πλ.Καραϊσκάκη, στο οποίο οι εργαζόμενοι στους δήμους συμπορεύτηκαν με τους απεργούς των ασφαλιστικών ταμείων.

Διαβάστε επίσης

Επίθεση των νεοναζί στον πρόεδρο του Σωματείου στο Βύρωνα 

Συνέντευξη: Η κατάληψη της Νομαρχίας στη Χαλκίδα