Οι αντιστάσεις στην Προεδρία

καταβύθιση ενός ολόκληρου λαού. Δεν είναι μόνο ένα πεδίο επανιεράρχησης στόχων και σχεδιασμών για την αποτελεσματικότερη προώθηση ενός νέου γύρου της βάρβαρης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους στη χώρα μας και προοπτικά παντού στην ΕΕ. Είναι ταυτόχρονα και μια προνομιακή περίοδος παρέμβασης του κινήματος. Στην οξεία κοινωνική και πολιτική πόλωση με άξονα το ευρώ και την ΕΕ, που αντικειμενικά θα αναπτυχθεί, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί μέσα απ’ όλες τις μορφές δράσης και οργάνωσης ο πόλος της καθολικής άρνησης στην ΕΕ πολιτικά, κοινωνικά, μαζικά και λαϊκά.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 στο αμφιθέατρο Γκίνη στο Πολυτεχνείο η ιδρυτική γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Αγώνα 2014 για την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ».

Το ενθαρρυντικό τους «παρών» έδωσαν κοινωνικο-πολιτικά σχήματα, συσπειρώσεις, κινήσεις πόλης, συλλογικότητες και αγωνιστές που καλύπτουν πολιτικά ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και εκφράσεων της αριστεράς, που παλεύουν ενάντια στην ΕΕ.

Η «Πρωτοβουλία Αγώνα 2014» θέλει να συμβάλει στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, στην ανάδυση ενός μαζικού, μαχητικού, λαϊκού κινήματος, που θα εναντιώνεται ριζικά και συγκρουσιακά με την ΕΕ και τις ανελέητες πολιτικές που αυτή επιβάλλει με την συνηγορία της ελληνικής ολιγαρχίας σε βάρος της μεγάλης λαϊκής, κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συσπείρωση

Για το σκοπό αυτό η «Πρωτοβουλία Αγώνα 2014» φιλοδοξεί να συσπειρώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό δυνάμεις συλλογικότητες κι αγωνιστές που εναντιώνονται στην ΕΕ, με όλο τον πλούτο των διαφορετικών προσεγγίσεων, χωρίς όμως αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει ή να μεταρρυθμιστεί σε όφελος των λαών.

Στην ιδρυτική γενική συνέλευση εγκρίθηκε το σχέδιο διακήρυξης με όλες τις βελτιώσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση και εκλέχτηκε ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή.

Επίσης εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσης, που θέτει τους βασικούς κόμβους της μαζικής κινηματικής παρέμβασης στην περίοδο αυτή. Κεντρικά σημεία αυτού του προγράμματος δράσης αποτελούν το Συνέδριο για τη Νεολαία, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στη Θεσσαλονίκη στις 10-12 Μαρτίου, καθώς και η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) στις 1 και 2 Απριλίου. Σχεδιάζεται να οργανωθούν αντίστοιχα αντι-Συνέδρια, αντι-Σύνοδοι καθώς και πολύμορφες δραστηριότητες και κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταβληθεί για το συντονισμό με σημαντικές κινηματικές εκδηλώσεις, όπως είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα προγραμματίζονται θεματικές ημερίδες ή εκδηλώσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι Εκπαίδευση και ΕΕ στις συνθήκες της κρίσης, το νέο ΕΣΠΑ, το αγροτο-διατροφικό ζήτημα, οι ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, οι υδάτινοι πόροι, η ενέργεια. Ξεχωριστό θέμα αποτελεί τέλος η επιδίωξη πραγματοποίησης διεθνούς αντι-ΕΕ συνάντησης με οργανώσεις και κινήματα από την Ευρώπη, που κινούνται ταυτόχρονα σε αντικαπιταλιστική – διεθνιστική κατεύθυνση.

Θοδωρής Βουρεκάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής