Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στους Δήμους και στις Περιφέρειες

Στο Δήμο της Αθήνας προχωράνε οι διαδικασίες για το κατέβασμα του αντικαπιταλιστικού σχήματος «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το συντονιστικό του δημοτικού σχήματος που αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα 10/3 στην ΑΣΟΕΕ, που θα αποτελέσει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για το σχήμα. Το συντονιστικό αποφάσισε επίσης να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα διαμορφώσει την εκλογική διακήρυξη για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και υποστήριξε την υποψηφιότητα του Πέτρου Κωνσταντίνου ως επικεφαλής του σχήματος.

Μετά την παρέμβαση της Δημοτικής Κίνησης «Ανταρσία στο Λιμάνι» στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων του ΟΛΠ την περασμένη Δευτέρα 24/2 στον Πειραιά, έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση στην πόλη του Πειραιά της Δημοτικής Κίνησης με επικεφαλής τον Θανάση Διαβολάκη.

Λιμάνι

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν με πρωτοβουλία της δημοτικής αντικαπιταλιστικής κίνησης οι προσπάθειες συντονισμού συνδικάτων και φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με στόχο τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού στο πλευρό των εργαζόμενων του ΟΛΠ. Γι’ αυτό το σκοπό η «Ανταρσία στο Λιμάνι» παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει ανοιχτή σύσκεψη την Παρασκευή στις 6μμ στον Πειραιά. Επίσης στις 19/3 καλεί σε αντιφασιστική εκδήλωση για τις 22 Μάρτη.

Προχωρούν οι προετοιμασίες για τη συγκρότηση Αντικαπιταλιστικής Δημοτικής Κίνησης και στη Νίκαια. Την Κυριακή 9 Μάρτη στις 11πμ στο Δημαρχείο Νίκαιας, έχει προγραμματιστεί η πρώτη ιδρυτική συνέλευση του σχήματος ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 80 υπογραφές αγωνιστών της πόλης, ανάμεσά στους εργαζόμενοι από το δήμο, μετανάστες, άνεργοι, που στηρίζουν την δημιουργία της αντικαπιταλιστικής δημοτικής κίνησης. “Στη Νίκαια καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής μέσα από τη δράση της ΚΕΕΡΦΑ, που κατάφερε να συσπειρώσει τα συνδικάτα, την αριστερά και τους μετανάστες”, μας είπε η Κατερίνα Θωίδου. “Η δημιουργία ενός αντικαπιταλιστικού σχήματος για πρώτη φορά στην πόλη της Νίκαιας μαζί με κόσμο που έδωσε τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τις διαθεσιμότητες απολύσεις στους δήμους, τις μάχες για δημόσια και δωρεάν υγεία μπορεί να συμβάλει στο να δώσουμε από καλύτερη θέση όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος στην πόλη μας και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον πόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που θα παλεύει πέρα από τη λογική της διαχείρισης για την ανατροπή του συστήματος που γεννά φτώχεια, ανεργία, ρατσισμό και φασισμό”.

Συνέλευση προγραμματίζει την Κυριακή 9/3 στις 11πμ το δημοτικό σχήμα «Ρήξη και Ανατροπή στο Νέο Ηράκλειο». «Μετά από τη διαδικασία της ιδρυτικής συνέλευσης του σχήματος όπου συζητήθηκε η ιδρυτική διακήρυξη και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα του σχήματος προχωράμε στη νέα συνέλευση της Κυριακής όπου θα συγκροτήσουμε το ψηφοδέλτιό μας», μας είπε η Δήμητρα Λιναρδάκη. «Θέλουμε ένα σχήμα που θα συγκροτηθεί από τον κόσμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του αντιφασιστικού κινήματος, του κινήματος των πλατειών και μαχητικούς αγωνιστές της γειτονιάς που συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες που έδωσε το κίνημα, για να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με αυτά τα χαρακτηριστικά».

Η Δημοτική Κίνηση Ανυπότακτη Πετρούπολή έχει προγραμματίσει αυτή την Πέμπτη 6 Μάρτη ανοιχτή σύσκεψη για την παρουσίαση των πολιτικών της θέσεων και την επόμενη Τετάρτη 12 Μάρτη ανοιχτή συνέλευση για την εκλογή του επικεφαλής της κίνησης και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Τετάρτη 26/2 το Δημοτικό Σχήμα «Εκτός των Τειχών» στο Μαρούσι όπου ανακοινώθηκε και επίσημα το κατέβασμα στις Δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Δημήτρη Πολυχρονιάδη, δάσκαλο και μέλος του κεντρικού συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ. Στο πάνελ της συνέντευξης ήταν εκτός από τον επικεφαλής του σχήματος, ο Τάσος Σπυρόπουλος και η Δήμητρα Τζάκου μέλη της Τ.Ε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συνέντευξη καλύφθηκε από πολλά τοπικά ΜΜΕ ενώ ακολούθησε συνέλευση του σχήματος με τη συμμετοχή 30 ατόμων.

Εκδήλωση με θέμα «ανεργία και ελαστικές σχέσεις εργασίας» διοργάνωσε την Παρασκευή 28/2 η Τ.Ε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νοτίων Προαστίων. Ομιλητές ήταν η Δέσποινα Παρασκευά απολυμένη από Σούπερ Μάρκετ, η Σοφιάννα Λούβρου από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, και ο Βασίλης, εργαζόμενος με 5μηνο κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Η πρώτη ομιλήτρια μίλησε για την αύξηση των επισφαλών εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια και στάθηκε ιδιαίτερα στην τεράστια εκμετάλλευση μέσω των προγραμμάτων Voucher.

Η Σοφιάννα αναφέρθηκε στην αύξηση της εργασίας με μπλοκάκι στο χώρο της και για τις μάχες για συλλογικές συμβάσεις που αποτελούν ανάχωμα σε αυτές τις επιθέσεις. Ο Βασίλης έφερε το παράδειγμα της προσπάθειας των επισφαλών εργαζόμενων να οργανωθούν και να διεκδικήσουν εργασιακά δικαιώματα. Στη διάρκεια της συζήτησης έγιναν τοποθετήσεις που συνέδεσαν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα με τα αιτήματα για μόνιμη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Εκδήλωση με θέμα «Το χρονικό της διάλυσης της δημόσιας υγείας. Ποια θα είναι η απάντησή μας;», οργάνωσε η Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Σμύρνης την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Με ομιλητές την Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρό στο Κρατικό Νίκαιας και την Εκτελεστική της ΟΕΝΓΕ, το Σπύρο Δρίτσα, πρόεδρο συλ. ειδικευομένων στον Ευαγγελισμό και το Γιώργο Τσιρώνη, γιατρό στο Θριάσιο και μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ. Οι 30 περίπου αγωνιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενημερώθηκαν από τους δύο πρώτους ομιλητές για την επίθεση που ενορχηστρώνουν κυβέρνηση και τρόικα στο χώρο της δημόσιας Υγείας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιδιωτών, ενώ ο Γ. Τσιρώνης μίλησε για τις μάχες που δόθηκαν στην Υγεία και για την προοπτική του εργατικού ελέγχου στα νοσοκομεία για να μπορέσουν να κρατηθούν ανοιχτά.

Βύρωνας

Ανάλογη εκδήλωση με θέμα «Υγειονομική Γενοκτονία- ποιο σύστημα Υγείας Θέλουμε» και τη συμμετοχή 40 περίπου ατόμων, οργάνωσε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα την ίδια μέρα, με ομιλητές τον Πάνο Παπανικολάου μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, τον Παναγιώτη Ψυχάρη πρόεδρο γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, τον Χρίστο Αργύρη ειδικευόμενο στο Γεννηματάς και συντονιστή της συζήτησης τον Κ. Κατσιούλα, γιατρό στον ΕΟΠΥΥ Βύρωνα.

Οι δύο πρώτοι ομιλητές μίλησαν για τα ψέματα του Γεωργιάδη και για τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ενώ ο Χρ. Αργύρης θύμισε τις μάχες που έχουν ξεκινήσει να οργανώνονται από τα κάτω στα νοσοκομεία, που οδήγησαν στη δημιουργία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και για τις νίκες που έχει καταφέρει το κίνημα στο χώρο της Υγείας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από ένα ερώτημα που μπήκε από τα κάτω σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση. Με την εθελοντική προσφορά των γιατρών ή με καταλήψεις των νοσοκομείων και σύγκρουση με αυτή την κυβέρνηση;


Μετά από συνελεύσεις που έγιναν και στις δύο τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βόρεια και Νότια Πάτρα, αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η δημιουργία αντικαπιταλιστικού δημοτικού σχήματος που θα παρέμβει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται οι διαδικασίες συγκρότησής του με την ιδρυτική συνέλευση του σχήματος.

Παν-Ιόνια συνέλευση του περιφερειακού σχήματος “Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια” γίνεται την Κυριακή 9/3 στη Λευκάδα. Την Περασμένη Τρίτη 25/2 έγινε συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζακύνθου.“Η εμπειρία από την παρέμβασή μας στα περιφερειακά συμβούλια, ως “Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια”, ανέδειξε ότι το πρόγραμμά μας, όπως αναφέρεται, μπορεί να αποτελέσει λύση και να δώσει απάντηση σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες”, αναφέρει η απόφαση της συνέλευσης. “Γι' αυτό και οι μάχες που δώσαμε αναφορικά με σημαντικά τοπικά ζητήματα ήταν καθοριστικής σημασίας. Το ξεπούλημα -ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη στην Κέρκυρα και αντίστοιχα στη Λευκάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Το αιολικό πάρκο και οι ανεμογεννήτριες στην Κέρκυρα. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων και οι μεταφορές σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Η διαχείριση απορριμμάτων- ΧΥΤΑ Ζακύνθου. Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και η επίτευξη αναχρηματοδότησης για το Γ.Ν.Ζακύνθου. Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά και ο τρόπος με τον οποίο αναδείξαμε οτι οι κύριοι υπεύθυνοι είναι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η διοίκηση της περιφέρειας.

Aπαίτηση

Η ανάδειξη της σημασίας του σφαγείου του Καλλικράτη σε δήμους και περιφέρειες. Η εναντίωσή μας στα εξευτελιστικά προγράμματα πεντάμηνης εργασίας. Η απαίτησή μας να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν σε δήμους και περιφέρειες. Η συνεπής αντιρατσιστική και αντιφασιστική μας δράση, όπου έκανε την εμφάνισή της η Χ.Α. Το ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στη συλλογή στοιχείων που ζητούσε η Χ.Α. για τα νήπια, καθώς και η υπεράσπιση του συντρόφου Α.Χ. από την Κέρκυρα ο οποίος αντιμετώπισε ποινικές διώξεις, σε μια προσπάθεια τιμωρίας του εξαιτίας της έντονης αντιφασιστικής του δράσης, με ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης”.

Ανοιχτή συνέλευση του δημοτικού σχήματος Ιωαννίνων, “Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση” καλούν την Τετάρτη 5 Μάρτη μέλη του, με στόχο να καταλήξει ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της κίνησης και της εκλογικής της συμμετοχής. «Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια. Για την πραγματική λαϊκή αυτοδιοίκηση! Για την αντικαπιταλιστική προοπτική και την κοινωνία των αναγκών μας! Για να πιάσουν οι αγώνες μας τόπο! Για να νικήσουμε!”, αναφέρει το κάλεσμα στη συνέλευση. Ενώ, την Κυριακή 9 Μάρτη πραγματοποιείται η πανηπειρωτική συνέλευση του αντικαπιταλιστικού περιφερειακού σχήματος, “Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο”.

Με την Πανθρακική Συνέλευση που έχει προγραμματίσει την Τρίτη 4 Μάρτη συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συμμετοχή στις εκλογές του Περιφερειακού σχήματος “Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη”. Στη συνέλευση θα συζητηθεί η εκλογική διακήρυξη τους σχήματος, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, η εκλογή του επικεφαλής καθώς και οι παρεμβάσεις του σχήματος σε όλα τα απεργιακά μέτωπα και το αντιφασιστικό κίνημα με κορύφωση τις 22 Μάρτη.


Αγία Παρασκευή

Σε μία μαζική - και γεμάτη συζήτηση - συνέλευση το δημοτικό σχήμα ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ έκανε την προηγούμενη Τετάρτη 26.02 την εκλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Υπήρχαν δύο υποψηφιότητες και δύο πολιτικές λογικές. Ο σ. Σπ. Αλεξίου πήρε 35 ψήφους και η σ. Ειρήνη Φωτέλη πήρε 25 ψήφους.

Η υποψηφιότητα της σ. Ειρήνη Φωτέλη, μίας μαχητικής απεργού της ΕΡΤ, σηματοδοτούσε την προβολή στη πρώτη γραμμή ενός ανυποχώρητου αγώνα που εξακολουθεί να είναι πηγή έμπνευσης για όλη την εργατική τάξη και, επιπλέον, θα έδινε με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα ενός αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου πλατιάς απεύθυνσης στο κόσμο της εργατιάς και της νεολαίας.

Απέναντι σ' αυτή την υποψηφιότητα στάθηκε ο σ. Σπύρος Αλεξίου που στηρίχτηκε από την "συμπόρευση" οργανώσεων ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ με "διαφωνούντα" μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής και του Σχεδίου Β. Η επιλογή αυτή ήταν μία επιλογή με το "βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα".

Όλοι όσοι δώσαμε τη μάχη για να είναι η σ. Ειρήνη επικεφαλής του Σχήματος θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να έχει το Σχήμα σαφή αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά για να μπορεί να είναι στήριγμα στις μάχες που δίνει ο κόσμος στην Αγ. Παρασκευή.

Τ.Π. ΣΕΚ Αγίας Παρασκευής


ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλλίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/3 το μονοήμερο συζητήσεων που οργάνωσε στο Παρίσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλλίας. Μια ημερίδα με κεντρικό θέμα την κρίση του καπιταλισμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την απάντηση της αριστεράς. Στα πλαίσια του μονοήμερου έγιναν 3 διαφορετικές συζητήσεις: «Η απειλή του φασισμού για την δημοκρατία και τις ελευθερίες», «Ε.Ε και η κρίση του καπιταλισμού», «Η απάντηση από την αριστερά και η σοσιαλιστική προοπτική».

Στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρίθηκαν θετικά στο σύνολό τους σύντροφοι και συντρόφισσες από όλο το φάσμα της γαλλικής αριστεράς, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας πλούσιος διάλογος. Οι περισσότερες τοποθετήσεις όπως ήταν αναμενόμενο επικεντρώθηκαν στην αιχμή που βάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πρόγραμμά της για την αντικαπιταλιστική έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ. Στην Γαλλία αυτό το αίτημα εδώ και πολλά χρόνια το βάζει μόνο η ακροδεξιά και πάντα για την αριστερά υπάρχει ο φόβος της ταύτισης μέσα από την θεωρία των «άκρων». Παράλληλα άνοιξε η συζήτηση για το ζήτημα της «εξουσίας» και το αν είμαστε σε μια περίοδο όπου η αριστερά μπορεί να μιλάει πλέον με άλλους όρους για αυτή, παίρνοντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Μέσα από το μονοήμερο οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν τον διάλογο βάζοντας ως αιχμή το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και γνωστοποιώντας ευρύτερα τις θέσεις της.

Η συζήτηση που άνοιξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα από το μονοήμερο ήταν χρήσιμη για την αριστερά στη Γαλλία και για το κίνημα ευρύτερα, ήταν όμως χρήσιμη και για τα ίδια τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Παρίσι που ζουν μακριά από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και προσπαθούν να κρατήσουν την πολιτική επαφή. Σίγουρα το ότι η εκδήλωση είχε επιτυχία πρέπει να μας χαροποιεί και να λειτουργήσει προωθητικά στη συνέχεια για την τοπική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Παρίσι.

Μάνος Καρτέρης