“Έξοδος στις αγορές” = πιο βαθιά στο λούκι

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω στην Eurobank, την πιο προβληματική από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την συντηρητική εκτίμηση του στρες τεστ που διενήργησε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος η BlackRock, οι τέσσερις αυτές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 6.5 δις για να σωθούν. Το πραγματικό ποσό, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, είναι από δυο ως τρεις φορές μεγαλύτερο.

Ενδιαφέρον

Και οι τέσσερις ισχυρίζονται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες επενδυτές. Η Πειραιώς, που έτρεξε να βγει πρώτη στις αγορές με ένα ομολογιακό δάνειο 500 εκατομμυρίων κομπάζει τώρα γιατί συγκέντρωσε προσφορές που υπερκαλύπτουν κατά έξι φορές το ποσό. Και το υπερκάλυψαν πράγματι -με μια διαφορά μόνο: η Πειραιώς προσέφερε επιτόκιο 5% -με άλλα λόγια 20 φορές μεγαλύτερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και σχεδόν 50% μεγαλύτερο από το επιτόκιο που χρεώνουν σήμερα οι τράπεζες για τα παλιά στεγαστικά δάνεια. Με απλά λόγια, αν συνεχίσει να «βγαίνει στις αγορές», η Πειραιώς θα γίνει πιο προβληματική.

Και τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την Eurobank. Στην περίπτωσή της το “ισχυρό ενδιαφέρον” δεν στηρίζεται στα υψηλά επιτόκια αλλά στην χαμηλή τιμή της μετοχής: η Eurobank ετοιμάζεται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -με τιμή 0.25 ως 0.30 ευρώ ανά μετοχή.

Το δημόσιο, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, “διέσωσε” την Eurobank μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πληρώνοντας 1.45 ευρώ ανά μετοχή. Το ξεπούλημα είναι τόσο χοντρό που αναγκάζει τα στελέχη του Ταμείου να απαιτούν από την κυβέρνηση προκαταβολικά αμνηστία (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση) για το έγκλημα που ετοιμάζονται να υπογράψουν.