Πανεργατική απεργία 9 Απρίλη

Έτσι, χρειάζεται να την αντιμετωπίσει ολόκληρη η αριστερά, ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Ακόμα και αυτή η απόφαση βγήκε σε σύγκρουση με το κομμάτι που έλεγχε παλιότερα τις Συνομοσπονδίες. Η ΠΑΣΚΕ δεν ψήφισε την απεργία στην ΓΣΕΕ γιατί δεν ήθελε να… δυναμιτίσει την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, λες και οι εργοδότες παίρνουν από παρακάλια ή έχουν δεχτεί να υπογράψουν μια φιλεργατική Σύμβαση. Για την ΑΔΕΔΥ, μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω την ανταπόκριση που μας έστειλε ο Γενικός Σύμβουλος των Παρεμβάσεων, Χρίστος Αργύρης.

Η 9 του Απρίλη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το εργατικό κίνημα να δείξει την αντίθεσή του στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται μετά από τη συμφωνία με την Τρόικα και να διαλύσει τα ψέματα της δικομματικής κυβέρνησης του Σαμαρά ότι τάχα θα «μοιράσει το πλεόνασμα». Στον προηγούμενο μήνα των εκλογών μια πετυχημένη Πανεργατική Απεργία μπορεί πραγματικά να είναι θρυαλλίδα εξελίξεων.

O αγώνας ενάντια στις απολύσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στους Δήμους σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις στους εργατικούς χώρους του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός. Άλλωστε, και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν ανοιχτές μάχες. Το ξεπούλημα της «μικρής» ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ πάει μπρος πίσω από την κυβέρνηση, όπως και οι απειλές για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σε εξέλιξη είναι ακόμα η σκληρή πολύμηνη απεργία των εργατών της Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης και των εργαζόμενων στα Τσιμέντα Χαλκίδας που συνεχίζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις.

Η Εργατική Αλληλεγγύη κυκλοφορεί προκήρυξη για τη σημασία της Γενικής Απεργίας, ετοιμάζει περιοδείες και εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν ή να αναζωογονηθούν όπου υπάρχουν απεργιακές επιτροπές, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία, να οργανωθούν απεργιακές φρουρές το πρωινό της απεργίας για να μαζικοποιηθεί η συγκέντρωση.

Το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις να πετύχει η απεργία και να συγκροτηθεί ένα μαζικό απεργιακό μπλοκ στην πλατεία Κλαυθμώνος που να δίνει τον αντικαπιταλιστικό τόνο: ενάντια στην κυβέρνηση, σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, κρατικοποίηση των τραπεζών, νομιμοποίηση των μεταναστών, εργατικός έλεγχος παντού.

ΑΔΕΔΥ

Την Παρασκευή 21-3 συνεδρίασε το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ. Η ώρα έναρξής του καθορίστηκε 8 το πρωί για να προλάβει το σώμα των γενικών συμβούλων τις διαδηλώσεις των διαθέσιμων που την επόμενη μέρα θα βρίσκονταν απολυμένοι (είχε καταψηφιστεί στην εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ το αίτημα των Παρεμβάσεων να μεταφερθεί η ημερομηνία της συνεδρίασης για Δευτέρα 24-3).

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9πμ με τις τοποθετήσεις των παρατάξεων του Γ.Σ. πάνω στον απολογισμό της δράσης της ΑΔΕΔΥ και στα παρακάτω βήματά της.

Η παράταξη Δημοσϊουπαλληλική Ανατροπή με επικεφαλής τον Θ. Μπαλασόπουλο μετά την πρωτολογία της αποχώρησε. Οι  Παρεμβάσεις και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσαν τη διακοπή των εργασιών του Γ.Σ. στις 11 και τη συνέχισή τους στις 4μμ προκειμένου να μπορέσουν οι γενικοί σύμβουλοι να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Το ΠΑΜΕ δήλωσε ότι μέχρι τις 11 υπάρχει χρόνος να αποφασίσουμε για τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην απεργία της ΓΣΕΕ 9 Απρίλη και να μην υπάρξει συνέχιση της διαδικασίας στις 4μμ. Το νόημα της διακοπής στις 11 και της συνέχισης της διαδικασίας στις 4μμ ,για τις Παρεμβάσεις, ήταν ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για της στάση της ΑΔΕΔΥ μέχρι τώρα αλλά ακόμα περισσότερο για το τι κινητοποιήσεις θα προκηρύξει μέχρι τις 9 Απρίλη, αφού τώρα γίνονται οι απολύσεις και το κίνημα συμπαράστασης είναι στους δρόμους.

Πάνω σε αυτή τη διαφωνία αποχώρησε πρώτη η παράταξη των Παρεμβάσεων (με τη δήλωση της εκπροσώπου της Ζέττας Μελαμπιανάκη ότι η 9 Απρίλη θα είναι απλά μια αποκλιμάκωση), ακολούθησε το ΠΑΜΕ και στο τέλος ένα μέρος των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρίστος Αργύρης από τις Παρεμβάσεις, ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου από την Ταξική Πορεία (και ένα μικρό κομμάτι των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ), παρέμειναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόφαση συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία στην απεργία της ΓΣΕΕ 9 Απρίλη αλλά και να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία ή έστω στάση εργασίας 1 και 2 Απρίλη όταν θα ξεκινάει η σύνοδος των υπουργών οικονομικών του ΕΚΟΦΙΝ. Αφού κατόπιν η ΔΑΚΕ έβαλε ψήφισμα για 4ωρη στάση εργασίας εκείνη τη μέρα, κινδυνεύοντας να τιναχτεί στον αέρα η γενική απεργία στις 9 του Απρίλη, τελικά πλειοψηφικά ανάμεσα στους εναπομείναντες γενικούς συμβούλους πέρασε το ψήφισμα για 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 9 Απρίλη μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Χρίστος Αργύρης, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ με τις Παρεμβάσεις, ειδικευόμενος γιατρός στο Γεννηματά