Στις 14 Ιούνη είμαστε όλοι καλεσμένοι των συντρόφων μας από το αντιφασιστικό κίνημα της Αγγλίας, στο Λονδίνο. Το αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό μέτωπο United Against Fascism, οργανώνει διεθνή συνάντηση για να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας από τη μέχρι τώρα δράση αλλά και να οργανώσουμε τα παρακάτω βήματα, συντονισμένα.
Τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δείχνουν την ανάγκη να κλιμακώσουμε την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ “καμία ψήφος στους νεοναζί” μαυρίζοντάς τους στις ευρωεκλογές, παλεύοντας σε όλη την Ευρώπη ενάντια στη μαύρη διεθνή της δεξιάς. Ταυτόχρονα, τονίζουν την ανάγκη να ενταθεί ο αντιφασιστικός αγώνας σε γειτονιές και χώρους δουλειάς για να μην αφήσουμε ούτε ένα περιθώριο στους φασίστες να ανασυγκροτηθούν. Μέσα από τις πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος καταφέραμε να μπλοκάρουμε την εξάπλωση των ταγμάτων εφόδου στις περισσότερες γειτονιές, κι αυτός είναι ο προσανατολισμός για το πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα.
Τον περασμένο Οκτώβρη, στη διεθνή συνάντηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο κλειστό γήπεδο του Ρουφ, η ανταπόκριση των αντιφασιστών από όλη την Ευρώπη αλλά και από την Αυστραλία ήταν ενθουσιώδης στο κάλεσμα για την οργάνωση συλλαλητηρίων παντού στις 22 Μάρτη. Μια πρωτοβουλία που κατάφερε να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και να ενώσει τη μάχη σε πάνω από τριάντα πόλεις. “Θα πρέπει να πάει κανείς πίσω στη δεκαετία του ’30 για να βρει διεθνείς αντιφασιστικούς συντονισμούς με πλατιά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα στην στήριξη του αντιφασιστικού αγώνα στην διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου”, αναφέρει ο Γιώργος Πίττας στο άρθρο του στο καινούριο τέυχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.
Σε όλη την Ευρώπη
Η επιτυχία της βασίστηκε στην εμπειρία και τα προχωρήματα χιλιάδων αγωνιστών που μπήκαν μπροστά σε όλη την Ευρώπη, σε οποιοδήποτε σημείο προσπάθησαν οι νεοναζί να πατήσουν πόδι. Στην Αγγλία, ουκ ολίγες φορές οι αντιφασίστες έφραξαν το δρόμο στο EDL, οργανώνοντας αντιδιαδηλώσεις όπου μαζευόντουσαν πολλαπλάσιοι των φασιστών. Αντίστοιχες εικόνες υπάρχουν από πολλές χώρες. Από το Κράιστ Τσερτς της Νέας Ζηλανδίας και το Μάλμε της Σουηδίας, μέχρι την ηρωική μάχη που δίνουν ολόκληρες τοπικές κοινωνίες στην Ουκρανία ενάντια στο Δεξιό Τομέα και τους φασίστες.
Στην Ελλάδα η οργάνωση της παγκόσμιας μέρας αντιφασιστικής δράσης ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μιας διαδήλωσης καθώς στα “προεόρτια” έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις σε γειτονιές, σχολεία, πανεπιστήμια, μαζί με τους γονείς του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οργανώθηκε το δεκαήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στο θέατρο Εμπρός, όπου δεκάδες καλλιτέχνες ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στο φασισμό. Στην ίδια τη διαδήλωση ενώθηκε το πολύχρωμο ποτάμι των χιλιάδων διαδηλωτών, έχοντας στο πλευρό του τους Ουκρανούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και όλοι μαζί φωνάξαμε “ποτέ ξανά φασισμός”.
Η δύναμη για να στείλουμε τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους, βρίσκεται στη δράση του οργανωμένου κινήματος. Των εκατομμυρίων εργατών και εργατριών σε όλη την Ευρώπη που αντιστέκονται στις επιθέσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν πως η Ευρώπη των λαών μπορεί να υπάρξει, οι εκατόμβες των πνιγμένων μεταναστών στη Λαμπεντούζα και αλλού δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για Ευρώπη- φρούριο, για ένα θεσμό ρατσιστικό από τα γεννοφάσκια του.
Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες μάχες, ξεκινημένες ήδη. Η πρώτη είναι κιόλας εδώ, αφορά στις ευρωεκλογές και στην προσπάθεια να μαυριστούν και να μην επιτρέψουμε να χύνουν το δηλητήριό τους έξω ή μέσα στα εκλογικά κέντρα. Η επόμενη, είναι η δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης στις 12 Ιούνη, που δικάζεται μετά από τη μήνυση του Ανδριόπουλου και η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια την ίδια μέρα.