Πρώτη νίκη για τις καθαρίστριες...

Άκυρες κρίθηκαν οι διαθεσιμότητες - απολύσεις 397 καθαριστριών του υπ.Οικονομικών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πολλαπλά σημαντική καθώς ανοίγει το δρόμο της δικαίωσης, αφενώς για τις υπόλοιπες καθαρίστριες του υπ.Οικονομικών, αφετέρου για τους χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου που έχουν βρεθεί στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι αγώνες που έχουν διάρκεια, επιμονή και συμπαράσταση μπορούν να πετυχαίνουν νίκες και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ότι οι πραγματικές αλλαγές, το αληθινό τσάκισμα των μέτρων τους, έρχεται από το “δρόμο”.

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, σε αρκετές πόλεις της χώρας, οι καθαρίστριες είχαν επιστρέψει στη δουλειά.

Όπως υποστηρίζουν, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουν και οι 595 στην εργασία τους και παραμένουν επί 24ώρου βάσεως έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Εκεί συναντήσαμε και την Πελαγία Μουτζούρη, αγωνιζόμενη καθαρίστρια του υπ.Οικονομικών η οποία μας μίλησε για την πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική νίκη αυτού του ηρωικού αγώνα:

“Όταν μάθαμε την απόφαση του δικαστηρίου εγώ ήμουν στην διαμαρτυρία μας στην Καραγιώργη Σερβίας. Πήραν τη συναδέλφισσα τη Δέσποινα από το γραφείο του δικηγόρου και της είπαν ότι η απόφαση είναι θετική για μας. Έγινε χαμός. Κλάμματα, φωνές... δεν περιγράφεται αυτό το πράγμα. Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα γιατί ακριβώς επρόκειτο για έναν αγώνα δίκαιο που ανταμείφθηκε. H δικαστική απόφαση ήταν υπέρ των εργαζομένων.

«Η απόλυση είναι άκυρη»

Αυτό που λέει είναι ότι η απόλυσή μας είναι άκυρη, πρέπει άμεσα να γυρίσουμε στις θέσεις μας και να πληρωθούμε κι αναδρομικά για όλους αυτούς τους μήνες. Φυσιολογικά μπορεί και μέσα στη βδομάδα να επιστρέψουμε στη δουλειά. Την επόμενη μέρα κάναμε συνέλευση παρουσία του δικηγόρου μας, που μας ανέλυσε την δικαστική απόφαση και η απόφαση η δική μας, ήταν ότι θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Συνεχίζουμε μέχρι να πάει και η τελευταία συναδέλφισσα πίσω στη δουλειά. Ο αγώνας δεν θα σταματήσει. Νιώθω δικαιωμένη για όλους αυτούς τους 8 μήνες που αγωνιζόμαστε. Η δικαίωση αυτή είναι ένα παράδειγμα για όλους. Εμείς κάναμε αυτό που νιώσαμε. Η αδικία ήταν μεγάλη. Ξυπνήσαμε ένα πρωί, πήγαμε στις δουλειές μας και μας είπαν ότι έχουμε απολυθεί. Ήταν πολύ βίαιο για μας και γι’ αυτό, πιστεύω, είναι τόσο έντονη η απάντησή μας όλους αυτούς τους μήνες. Νιώθω πολύ περήφανη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Δεν υπήρχε περίπτωση να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά όλο αυτό. Ο αγώνας δεν σταματάει αλλά σίγουρα η απόφαση αυτή είναι σταθμός. Γυρνώντας πίσω είναι πολλές οι συγκλονιστικές στιγμές που ζήσαμε. Θυμάμαι τότε που πήγαν κάποιες κοπέλες από το συντονιστικό μας να κλείσουν ραντεβού με τον Στουρνάρα και τις έβγαλαν έξω με βία και ξύλο. Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε καμία μας. Συγκλονιστική είναι και η μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου. Η δικαστική απόφαση συνέπεσε μάλιστα και με την απόφαση για την ΕΡΤ στο Ηράκλειο. Ήρθαν κι εδώ για να συμπαρασταθούν. Είναι μεγάλη αδικία οι απολύσεις στην ΕΡΤ. Και πολύ ξαφνικό όπως έγινε. Φαίνεται όμως ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει με τους αγώνες μας”.