Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μαχαίρωσαν Πακιστανό εργάτη που ζήτησε τα μεροκάματά του

Σκανδαλώδης συγκάλυψη των ρατσιστικών επιθέσεων αστυνομίας-φασιστοειδών-τραμπούκων εναντίον Πακιστανών εργατών σε συσκευαστήριο στο Τυμπάκι του Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα θύματα της επίθεσης συνελήφθησαν και διώκονται από τον εισαγγελέα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, την Παρασκευή 28/8 στις 7.10μμ στο συσκευαστήριο Γιαννακάκη στο Τυμπάκι μαχαιρώθηκε ένας μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν από οδηγό που έβριζε ρατσιστικά, με τον Πακιστανό εργάτη να μεταφέρεται αιμόφυρτος στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα. Το περίφημο βίντεο που κυκλοφορεί από τοπικά μέσα ως απόδειξη της επιθετικότητας των Πακιστανών εργατών είναι αμέσως μετά το μαχαίρωμα που βγήκαν για να απομακρύνουν τον οδηγό και να προστατέψουν το συνάδελφό τους. 

Τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος των μεταναστών εργατών παίρνοντας γραμμή κατευθείαν από την Αστυνομία, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπούν πλήρως τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο μαχαιρωμένος Πακιστανός εργάτης. Είναι στημένη η ιστορία ότι αφορμή της συμπλοκής ήταν η παρενόχληση ενός μετανάστη σε μια κοπέλα για να ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ που χτίζει εδώ και χρόνια η ρατσιστική εκστρατεία για τους μετανάστες. Η "παρενόχληση" ήταν η απαίτηση να καταβάλει δεδουλευμένα η εταιρεία που υποσχέθηκε ότι θα το έκανε την συγκεκριμένη ώρα και δεν το τήρησε. Ο οδηγός μαχαίρωσε έναν από τους εργάτες που φώναζε γιατί δεν τον πλήρωσαν.

Πογκρόμ

Την επόμενη μέρα, τραμπούκοι με περίπου 15 φορτηγά που βρίσκονταν έξω από το εργοστάσιο απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τους Πακιστανούς εργάτες και γι' αυτό οι εργάτες ζήτησαν από το αφεντικό να καλέσει την αστυνομία. Αμέσως μετά οι αστυνομικές δυνάμεις που κατέφτασαν μαζί με πολίτες ξυλοκόπησαν άγρια πολλούς μετανάστες εργάτες και προχώρησαν σε συλλήψεις 22 εργατών. Την Κυριακή η Αστυνομία συνέχισε το πογκρόμ σε όλο το Τυμπάκι. 

Τη Δευτέρα 31/8, ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε στους 22 συλληφθέντες εργάτες, διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη φορτώνοντάς τους και πολλά πλημμελήματα, την ίδια ώρα που ο μαχαιροβγάλτης και οι τραμπούκοι που απειλούσαν τους μετανάστες εργάτες, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Την ίδια μέρα, οι εργάτες έκαναν απεργία στο εργοστάσιο ενάντια στη ρατσιστική σκούπα της Αστυνομίας. 

“Η ρατσιστική εκστρατεία της Αστυνομίας στο Τυμπάκι σε βάρος των μεταναστών εργατών έχει στο πλευρό της φασιστοειδή και ρατσιστές τραμπούκους”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.

“Το ερώτημα είναι γιατί η Αστυνομία δεν συνέλαβε τους ένοπλους τραμπούκους που στήθηκαν έξω από το εργοστάσιο με την ανοχή του εργοδότη; Στο ίδιο το εργοστάσιο, ντόπιοι και μετανάστες δουλεύουν χρόνια ολόκληρα πλάι-πλάι χωρίς ζητήματα, όπως και στο ίδιο το Τυμπάκι.

Ο εργοδότης με αμοιβές 3,20 λεπτά την ώρα ξεζουμίζει κέρδη από εκατοντάδες μετανάστες εργάτες, όπως άλλωστε πολλοί άλλοι στις υπόλοιπες Μανωλάδες της υπαίθρου.

Το ρατσισμό τον θρέφει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς χαρτιά χιλιάδες μετανάστες εργάτες ενώ καταδιώκει τους πρόσφυγες παντού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε επιθέσεις φασιστών και μετατρέποντας την Αστυνομία σε ασύδοτη δύναμη τραμπούκων ρατσιστών.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν ώστε να μπει τέλος στη ρατσιστική εργοδοτική αντιμετώπιση και τα αστυνομικά πογκρόμ. Να απαιτήσουμε τώρα χαρτιά και νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες εργάτες.

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες του αστυνομικού πογκρόμ. Να τιμωρηθεί ο μαχαιροβγάλτης που μαχαίρωσε τον μετανάστη εργάτη στο εργοστάσιο του Γιαννακάκη”.