Εργατικό κίνημα
Εμπρός για απεργία στα Σχολεία

16/6, Οι εκπαιδευτικοί στην απεργία των εργαζόμενων στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η διαδήλωση των εκπαιδευτικών την περασμένη Τρίτη 25 Αυγούστου ήταν η πρώτη απάντηση στις επικίνδυνες συνθήκες με τις οποίες επιλέγει η κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων. Η συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα με απεργία, για να εξασφαλιστούν σχολεία γνώσης και όχι απλώματος του κορονοϊού, είναι μπροστά.

Ήδη η ΟΛΜΕ καλεί γύρο Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ από τη 1 έως τις 4 Σεπτέμβρη και Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 5 Σεπτέμβρη. Την πρότασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις διαμορφώνουν και οι Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενώ το δίκτυο εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” κυκλοφορεί αφίσα και προκήρυξη που καλεί σε «Απεργία στα σχολεία εδώ και τώρα! Για τις ζωές και την πραγματική γνώση μαθητών και εκπαιδευτικών».

«Την ώρα που τα κρούσματα φουντώνουν και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε επικίνδυνες συνθήκες πριν καν μπούμε στο χειμώνα όπου αναμενόταν το δεύτερο κύμα, τα αιτήματα των συνδικάτων και του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος για λεφτά για την Παιδεία, ολιγομελή τμήματα, νέες αίθουσες και τμήματα, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, είναι ασπίδα προστασίας καταρχήν για τις ζωές, όχι μόνο κάθε εκπαιδευτικού, αλλά των μαθητών μας και των οικογενειών τους», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα. «Αλλά ταυτόχρονα είναι και πραγματική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της γνώσης και του δημόσιου σχολείου.

Χρειάζονται άμεσα λύσεις! Δεν θα μας τις χαρίσουν, με τους αγώνες μας έχουμε αναγκάσει την Κεραμέως πολλές φορές σε αναδίπλωση, ακόμα και οι ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Η απεργία είναι μονόδρομος για να επιβάλουμε τις λύσεις και για να σταματήσουμε τα σχέδιά της. Με συνελεύσεις, συζητήσεις, ενεργοποίηση των απεργιακών επιτροπών να οργανώσουμε τα σχολεία και τον κλάδο για να πάμε για απεργία διαρκείας, όχι για να ανοίξουν με τους όρους της Κεραμέως.

Σε αυτή την σύγκρουση δεν είμαστε μόνοι μας. Ακόμη και μέσα στην περίοδο της καραντίνας οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την κρίση. Από τα νοσοκομεία που έκαναν την αρχή στις 7 Απρίλη, μέχρι τα μαζικά συλλαλητήρια των εργατών της Τέχνης, στον Τουρισμό-Επισιτισμό, τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται στο διήμερο 11-12/9 στην Θεσσαλονίκη, η αντίσταση απέναντι σε αυτή την επίθεση είναι κοινή», συνεχίζει το δίκτυο “Η Τάξη μας”.