Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές: Όλα στον “αέρα”

25/8, Φοιτητικό μπλοκ στη διαδήλωση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οι φοιτητές επιστρέφουν στα Πανεπιστήμια που ανοίγουν “κανονικά” για το ερχόμενο χειμερινό εξάμηνο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κεραμέως, οι δια ζώσης διαλέξεις των μαθημάτων θα γίνονται με ανώτερο όριο τους 50 φοιτητές, ενώ τα εργαστήρια και οι ομάδες μελέτης με 30. 

Εκτός από τα λόγια και τους αριθμούς, τίποτα άλλο ουσιαστικά δεν εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων. Τα μέσα προστασίας, οι προσλήψεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού, τα επιπλέον δρομολόγια από και προς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να μην υπάρχει συνωστισμός – όλα αυτά είναι στον αέρα γιατί προφανώς κοστίζουν σε σχέση με τις δωρεάν δηλώσεις για σχεδιασμούς.

“Υπάρχουν αμφιθέατρα που μπορεί να έχουν από 100 μέχρι 500 άτομα”, μας είπε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής ΠΑΔΑ. “Για να εξασφαλίσεις την παρακολούθηση για όλους χρειάζονται μαζικές προσλήψεις. Επίσης, τα εργαστήρια στο ΠΑΔΑ γίνονται σε πολύ μικρές αίθουσες, που ακόμα και με 30 άτομα υπάρχει συνωστισμός. Πολλές φορές λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού γίνονται μαζί κάποια εργαστήρια. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι τι γίνεται με τις καθαρίστριες και την απολύμανση του ιδρύματος. Όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, εννοούμε και τους εργολάβους στην καθαριότητα. Στο ΠΑΔΑ το ιδιωτικό συνεργείο της καθαριότητας είναι πολύ λίγες καθαρίστριες που δουλεύουν για πάρα πολλές ώρες και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Επίσης, μπαίνουμε σε μια περίοδο εξεταστικής που στην πλειοψηφία τους τα μαθήματα εξετάζονται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να εξασφαλίσουν τα τεχνικά μέσα, υπολογιστές, κάμερα, γρήγορο ίντερνετ, ώστε να μην είναι αποκλεισμένοι από αυτή τη διαδικασία. Το φοιτητικό κίνημα δίνει το πρώτο κινηματικό ραντεβού στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 12/9 για να παλέψει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης”. 

Καταστροφική πολιτική

“Πρόκειται για καταστροφική πολιτική, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας και για τα σχολεία και για τους υπόλοιπους χώρους”, δήλωσε ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος στο ΕΚΠΑ. “Για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση το Υπουργείο δίνει αριθμούς φοιτητών για τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο. Στη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, παραδείγματος χάριν, ένα έτος φτάνει να έχει 300 φοιτητές. Υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό ΔΕΠ για να λειτουργήσουν οι σχολές με 50μελή τμήματα; Φυσικά και όχι. Θα γίνουν προσλήψεις για να το πετύχουμε αυτό; Τώρα πλέον είναι πολύ αργά.

Πέντε μήνες που ήταν τα ιδρύματα κλειστά δεν έλαβαν καμία μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας ή τις Πρυτανικές αρχές για την εύρυθμη διεξαγωγή των μαθημάτων για την ασφάλεια των φοιτητών και των πανεπιστημιακών. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τμήματα παραμένουν υποστελεχωμένα και φυσικά αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. 

Σημειώστε, ότι λόγω των μνημονίων για πάνω από 7 με 8 χρόνια στα Πανεπιστήμια δεν έχει προσληφθεί διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό παρά μόνο για αντικατάσταση συνταξιοδοτηθέντων εκπαιδευτικών. Κινδυνεύει μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων να μείνει έξω από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή διαδικασία. Είναι ο ορισμός της υποβάθμισης της διδασκαλίας, της έρευνας, της επιστημονικής και ακαδημαϊκής συζήτησης και αντιπαράθεσης. Είναι βέβαιο ότι το ΔΕΠ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λειτουργήσουν τα ιδρύματα, όμως τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Κλείνοντας να πω ότι ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο των 50 ατόμων δεν αποτελεί έκτακτη ανάγκη λόγω πανδημίας, αλλά μια πάγια ανάγκη της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας”.