Εργατικό κίνημα
AΔΕΔΥ: Κινητοποίηση για τα ΒΑΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καλεί η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη στις 9.30πμ. Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η απόφαση του Βρούτση για συγκρότηση Επιτροπής «Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» χωρίς την εκπροσώπηση του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζόμενων στο Δημόσιο.

Την ίδια μέρα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, προγραμματίζεται «στο Υπουργείο Εργασίας ακρόαση φορέων για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά». Γι' αυτό το λόγο καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των Ομοσπονδιών που τις αφορούν τα ΒΑΕ να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση με αιτήματα:

«Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, ΤΩΡΑ, για την απρόσκοπτη καταβολή του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα. Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί. Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους. Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Δημόσιο τομέα». 

Η κίνηση του Βρούτση να εξαιρέσει από μια Επιτροπή για τα ΒΑΕ την ΑΔΕΔΥ, η οποία εκπροσωπεί 563.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο εκ των οποίων οι 93.000 εργάζονται σε Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, είναι όντως πρόκληση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εντάσσεται στην προσπάθεια εξαίρεσης κλάδων από τα ΒΑΕ ή (και) περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, κάτι που αποτελούσε πάντα στόχο όλων των κυβερνήσεων. Αλλά και στην προσπάθεια να αποφύγει ο υπουργός οποιοδήποτε αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ άλλων κλάδων ή ειδικοτήτων που αναμφισβήτητα το δικαιούνται. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που βάζουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο ειδικά σήμερα σε περίοδο πανδημίας, δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το επόμενο βήμα της ΑΔΕΔΥ απέναντι στις προκλήσεις Βρούτση χρειάζεται να είναι απεργιακό.