Εργατικό κίνημα
Μειώσεις μισθών στο ΥΓΕΙΑ

Σε μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων προχώρησε η διοίκηση του ιδιωτικού νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Το ΥΓΕΙΑ ανήκει στον όμιλο MIG όπως και τα νοσηλευτήρια ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχες περικοπές.
 
Ο ιδιοκτήτης του ομίλου MIG δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Βγενόπουλο τον τραπεζίτη που εμπλέκεται στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και την χρεωκοπία της Λαϊκής Τράπεζας. Η ειρωνεία είναι ότι έχει αναδειχθεί σε εργοδότη της χρονιάς δύο συνεχόμενες φορές για το...''εργασιακό του περιβάλλον''.
 
Οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι στον χώρο της υγείας πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι την κατάρρευση της δημόσιας υγείας και αναλαμβάνοντας εργολαβίες που διενεργούσε μέχρι πρόσφατα το δημόσιο.
 
Κέρδη
 
Στις Οικονομικές Καταστάσεις του Α' εξαμήνου του 2015 που δημοσίευσε το ΥΓΕΙΑ αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών (έσοδα) του ομίλου ανήλθε σε 114,50 εκατομμύρια ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σε 11,9 εκατομμύρια έναντι 10,3 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Η αντεργατική επίθεση των αφεντικών στην ιδιωτική υγεία ενθαρρύνεται από το τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πέρασε στην βουλή με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η εργατική αντίσταση ήταν αυτή που οδήγησε στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης μέσα και από το κίνημα που ξεδιπλώθηκε την περίοδο του δημοψηφίσματος και μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις περικοπές, τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία.
 
Η οργάνωση γενικής συνέλευσης από το σωματείο εργαζομένων και η απόφαση για κινητοποιήσεις στο ΥΓΕΙΑ είναι ο τρόπος για να σταματήσουμε τους Βγενόπουλους και τις επιθέσεις τους στα δικαιώματα μάς.
Κώστας Πολύδωρος