Αντιφασιστικό κίνημα
Έτσι νικάει ο Πειραιάς

Πειραιάς, Παρασκευή 11/9. Οι ναυτεργάτες στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους ναζί

Ένας αντιφασιστικός θρίαμβος ήταν η Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη για την πόλη του Πειραιά. Χάρη στη μαχητική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος και των συνδικάτων του Πειραιά, ματαιώθηκε η προεκλογική σύναξη της Χρυσής Αυγής με ομιλητή τον φύρερ Μιχαλολιάκο. 
 
Ολόκληρη την ημέρα σήμανε συναγερμός για όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις της πόλης. Από το πρωί η Αλληλεγγύη Πειραιά μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ είχαν στήσει τραπεζάκια στο κέντρο της πλατείας ενημερώνοντας τον κόσμο για την αντιφασιστική συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα και ταυτόχρονα συνέλεγαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Πολλοί, νεολαίοι κυρίως, έρχονταν από το πρωί για να ενισχύσουν είτε φέρνοντας τρόφιμα είτε για να υπογράψουν στα κείμενα συμπαράστασης στους πρόσφυγες.
 
Το μεσημέρι, με πρωτοβουλία  των ναυτεργατών της ΠΕΝΕΝ άρχισε να στήνεται η εξέδρα (με τη στήριξη του δήμου Κερατσινίου) και στη συνέχεια η μικροφωνική. Λίγο αργότερα και ενώ δεν είχε φτάσει ακόμα ο κύριος όγκος της πορείας, τα ΜΑΤ επιχείρησαν (κατόπιν εντολής Μώραλη που συνομιλούσε με τον Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής) να εμποδίσουν το αντιφασιστικό συλλαλητήριο, περικυκλώνοντας ασφυκτικά τους δεκάδες αντιφασίστες διαδηλωτές. 
 
«O Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μίλησε επανειλημμένα με τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά του οποίου επεσήμανε ότι το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα δεν θα νομιμοποιήσει την επέλαση και την κατάληψη του χώρου της πλατείας από τους νεοναζί», αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΕΝΕΝ. «Στην απάντησή του ο αστυνομικός διευθυντής ανέφερε ότι έχει δώσει άδεια στην Χρυσή Αυγή να κάνει την συγκέντρωσή της στην κεντρική πλατεία Κοραή και ότι οι δυνάμεις των σωματείων και των αντιφασιστικών κινήσεων πρέπει να αποχωρήσουν από την πλατεία…. Και μάλιστα έκανε λόγο για νόμιμο συνταγματικό κόμμα”.
 
Αποχώρησαν
 
Όμως η επιμονή και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων που παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα αλλά και η πίεση του κόσμου που άρχισε να καταφθάνει στην πλατεία, ανάγκασαν τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν. 
 
Λίγο πριν τις 6μμ έφτασε στην πλατεία Κοραή το οργανωμένο μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με προσυγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά. Μέχρι τις 8 το απόγευμα στήθηκε στην πλατεία ένα ξέφρενο αντιφασιστικό πανηγύρι εκατοντάδων αντιφασιστών, με πανό, συνθήματα, μουσικές και χαιρετισμούς των φορέων και κινήσεων που καλούσαν και στήριξαν το συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα η Χρυσαυγίτικη σύναξη έγινε σε ένα χώρο 4m2, κάτω από τα γραφεία της συμμορίας με μερικές δεκάδες φασισταριά. Αμέσως μετά έγινε πανηγυρική πορεία στους δρόμους του Πειραιά, με πρωτοπόρους τους ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου συνάντησε τους Σύριους πρόσφυγες, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Πειραιάς είναι και θα παραμείνει πόλη αντιφασιστική, πόλη της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.  
 
Ήταν εκεί με τα πανό τους εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Ενότητα, ενώ καλέσματα στήριξης της συγκέντρωσης είχαν από τις προηγούμενες μέρες βγάλει η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, η Πενταμελής ΕΙΝΑΠ Τζανείου, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Kαταγγελία της φασιστικής σύναξης είχε ανακοινώσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. To “παρών” στη συγκέντρωση έδωσε ο Γραμματέας της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, Γιώργος Γώγος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καπνεργατών Τράκας Λευτέρης.
 

Σιγά μη φοβηθούμε

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε η Σκα Κέλερ, βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας. “Σε όλη την Ευρώπη ο κόσμος υποδέχεται τους πρόσφυγες στους σταθμούς των τρένων. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να μη νομιμοποιηθεί ο φασισμός, ούτε στο δρόμο, ούτε με την εκπροσώπηση στα κοινοβούλια”. 
 
Λίγο αργότερα το λόγο πήρε ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, εκ μέρους των συνδικάτων που συμμετείχαν και στήριζαν το αντιφασιστικό συλλαλητηριο. “Σήμερα το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα πέτυχε δύο σημαντικότατες νίκες. Η πρώτη ήταν ότι εμποδίσαμε στο κέντρο του Πειραιά την πραγματοποίηση της φασιστικής σύναξης που είχε προγραμματίσει η Χρυσή Αυγή.
 
Αποτρέψαμε την μεθοδευμένη προσπάθεια που υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο και με τη συμμετοχή των αστυνομικών αρχών να απωθήσουν βίαια τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που προσήλθε στο συλλαλητήριο και να την οδηγήσουν σε άλλο χώρο έξω από την πλατεία Κοραή. Ταυτόχρονα καταφέραμε να απομονώσουμε τη νεοφασιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής στα στενά περιθώρια των κομματικών τους γραφείων και μάλιστα έχοντας την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων που είναι οι μόνιμοι προστάτες τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους”.  
 
“Σήμερα είναι μία ακόμα νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα στον Πειραιά”, είπε ο Αντώνης Αλφιέρης, από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά. Αυτή η νίκη κερδήθηκε μέσα από τη πολιτική αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τη φασιστική απειλή. 
 
Και αυτό το καταφέραμε μέσα από μεγάλες μάχες. Όπως αυτές που έγιναν μετά το 2010 στη Νίκαια και σταμάτησαν το κύμα των ρατσιστικών επιθέσεων, ενάντια στην πακιστανική κοινότητα. Όπως αυτές που το 2013-14 στον Πειραιά σταμάτησαν τις επιθέσεις των ναζί στις γειτονιές. Τώρα που τους έχουμε στριμώξει στη γωνία πρέπει με όλη μας τη δύναμη να τους βάλουμε για τα καλά στο περιθώριο. Να κλείσουν τα γραφεία τους, που είναι η ντροπή του Πειραιά και να μην επιτρέψουμε να παρελαύνει κανείς φασίστας σε αυτές τις γειτονιές”.  
 
Μεγάλη νίκη
 
“Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη μας που κρατήσαμε αυτή την πλατεία καθαρή από τους φασίστες”, είπε ο Σωτήρης Αλεξόπουλος, από την Αλληλεγγύη Πειραιά. 
 
“Βάλαμε ένα στόχο και τον καταφέραμε όλοι μαζί και το μήνυμα που τους στέλνουμε είναι ότι δεν έχουν θέση στον Πειραιά. Καλώ όλο τον κόσμο να συσπειρωθεί γύρω από το κίνημα κατά του φασισμού, να μην πέσει στην παγίδα ότι δήθεν είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα. Κανένα κόμμα δεν έχει ιδιωτικό στρατό, δεν τρομοκρατεί στο δρόμο με μηχανοκίνητες περιπολίες και τάγματα εφόδου.
 
Η Χρυσή Αυγή είναι ένας λύκος που στην αναμπουμπούλα των ημερών, νομίζει ότι μπορεί, φορώντας την προβιά του κοινοβουλευτικού κόμματος να ξαναβγεί στην επιφάνεια”.  
 
“Σήμερα έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι μπορείς να νικήσεις έναν στρατό, όπως αυτόν των φασιστών, με τα όπλα που έχουμε, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και τον αγώνα”, είπε ο Δημήτρης Βογιατζίδης από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας. “Αυτό που φάνηκε σήμερα είναι ότι οι φασίστες είναι τα σκυλιά που γαυγίζουν και δεν δαγκώνουν. Γαυγίζουν ενάντια στα μνημόνια αλλά δεν έχουν τολμήσει να ακουμπήσουν έναν εργοδότη, γαυγίζουν ενάντια στην ΕΕ αλλά δεν τολμάνε να πουν για έξοδο, γαυγίζουν για το μεροκάματο και πάνε στην Cosco εναντίον των εργαζομένων που προσπαθούν να φτιάξουν σωματείο. Χτυπάνε τους συνδικαλιστές που έχουν καταφέρει να έχουν την καλύτερη σύμβαση στο Πέραμα και στήνουν σωματείο σκλαβοπάζαρο, γαυγίζουν απέναντι στους μετανάστες, τους εξαθλιωμένους και αντίστοιχα προσκυνάνε τον κάθε εφοπλιστή και στη βουλή έχουν κάνει 58 ερωτήσεις για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Να πάνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας που τους αναλογεί”. 
 
“Σήμερα έχουμε τη χαρά της νίκης που φέρνει ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει”, τόνισε ο Θανάσης Διαβολάκης, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Οι φασίστες είναι υπεύθυνοι για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες, σε αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το αντιφασιστικό κίνημα του Πειραιά είναι εδώ.
 
Δεν τους φοβήθηκε, τους έστειλε στα δικαστήρια και θα τους στείλει στη φυλακή για πάντα, γιατί η θέση τους είναι εκεί. Oι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες, οι καπνεργάτες, η νεολαία του Πειραιά είναι εδώ. Οι εργατογειτονιές του Πειραιά είπαν 75% ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μετέτρεψε σε ένα ΝΑΙ, ο λαός στις εργατογειτονιές επιμένει στο ΟΧΙ μέχρι τέλος, στους φασίστες, στα μνημόνια, στην υποταγή στις εντολές των δανειστών και της ΕΕ”. 
 
“Οι φασίστες δε χωράνε πουθενά ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη ούτε σε κανένα σημείο του πλανήτη”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Θα τους πετάξουμε, έξω από τον Πειραιά και έξω από τη Βουλή. 
 
Χαιρετίζουμε το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που έχει ξεσηκωθεί σε όλο τον πλανήτη και συνοδεύει τους πρόσφυγες από τη Συρία. Αυτός ο κόσμος άνοιξε τα σύνορα, συγκρούεται με μπάτσους και λιμενικούς και σε όλη την Ευρώπη η κραυγή είναι 'οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι'. Είναι κομμάτι της δικιάς μας τάξης που παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Τους αγκαλιάζουμε, ο Πειραιάς είναι και θα παραμείνει λιμάνι της αλληλεγγύης των εργατών”.