Διεθνή
Η ΕΕ επιμένει ρατσιστικά και πολεμικά

Kοπεγχάγη

Άδοξα έληξε η συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. “Ύστερα από έξι ώρες συζήτησης”, γράφει η εφημερίδα Financial Times, “τα κράτη - μέλη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια ομόφωνη συμφωνία πάνω σε ένα κοινό σχέδιο, παρόλο που η πλειοψηφία - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας- το υποστήριζε”.
 
Το σχέδιο, με βάση το οποίο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δεσμεύονταν να δεχτούν 120 χιλιάδες περισσότερους πρόσφυγες (έχουν ήδη δεσμευτεί να δεχτούν 40 χιλιάδες) δεν έχει τίποτα το “προοδευτικό” -για αυτό θα πρέπει να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Είναι ένα σχέδιο ανάγκης. Είναι μια προσπάθεια των αρχουσών τάξεων της Ευρώπης να κρατήσουν το ρατσιστικό οικοδόμημα της Ευρώπης-Φρούριο (που συγκλονίζεται αυτή την ώρα από την επιμονή των προσφύγων και το κύμα συμπαράστασης) όρθιο. 
 
Αυτό που “λύγισε” την Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ δεν είναι το δράμα των προσφύγων. Ούτε η τραγική φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, ξαπλωμένου νεκρού στην αμμουδιά της Αλικαρνασσού. Αυτό που τους ανάγκασε σε υποχώρηση ήταν η αποφασιστικότητα των ίδιων των προσφύγων, που αψηφούν τα κύματα, τα όπλα τις Frontex, τα γκλομπ της αστυνομίας και τα συρματοπλέγματα και φτάνουν κατά χιλιάδες, ακόμα και με τα πόδια, στις “πύλες” της Ευρώπης. Αυτό που τους ανάγκασε σε υποχώρηση είναι το φανταστικό κίνημα αλληλεγγύης που έχει ξεπηδήσει σε όλη την Ευρώπη, που παρά τη ρατσιστική φιλολογία των ΜΜΕ επιμένει να υποδέχεται τους πρόσφυγες με λουλούδια, τρόφιμα, ρούχα, νερό και φάρμακα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα συνοριακά φυλάκια της Αυστρίας, της Γερμανίας ή της Δανίας.
 
Η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Γιούνκερ προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν ότι μπορούν από το φρικιαστικό τους οικοδόμημα -ανοίγοντας λίγο τη βαλβίδα ασφαλείας. Οι 160 χιλιάδες πρόσφυγες που λένε τώρα ότι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν είναι κυριολεκτικά ένα τίποτα αν συγκριθεί με τον ωκεανό της δυστυχίας και της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πολιτική τους στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τις άλλες εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη. Η υποκρισία τους φάνηκε ανάγλυφα το περασμένο Σαββατοκύριακο: την ίδια ώρα που 34 ακόμα πρόσφυγες έβρισκαν τραγικό θάνατο έξω από το Φαρμακονήσι, η Γερμανία έτρεχε να σφραγίσει τα σύνορα της. “Φτάσαμε στα όριά μας” δήλωσε προκλητικά ο Ζίγκμαρ Γάμπριελ, ο “σοσιαλιστής” αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης.  Τα “ευρωπαϊκά” ιδεώδη για την “ελεύθερη μετακίνηση” των ανθρώπων από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη πήγαν περίπατο. Το ίδιο και οι φαντασιοπληξίες για μια Ευρώπη ανοιχτή, χωρίς συρματοπλέγματα, συνοριακούς φρουρούς και διαβατήρια.
 
Στις Βρυξέλλες οι χώρες που προέβαλλαν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στο νέο σχέδιο ήταν η Τσεχία και η Ουγγαρία. Η απόρριψη δεν έχει να κάνει τίποτα με τις τυχόν “υποχρεώσεις” που θα επέβαλλε η έγκρισή του στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 160 χιλιάδες πρόσφυγες που θα δεχόταν η Ευρώπη θα μοιράζονταν στις χώρες-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Στις διαπραγματεύσεις η Γερμανία δέχτηκε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στην λέξη “υποχρεωτικά” - η κάθε χώρα ήταν ελεύθερη στην πράξη να δεχτεί όσους πρόσφυγες ήθελε. Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, όμως δεν ήθελαν να κάνουν καμιά υποχώρηση που θα τις έκανε να φαίνονται “μαλακές” απέναντι στους πρόσφυγες. Υποφέρουμε επειδή η Ελλάδα έχει αποτύχει να ελέγξει τα σύνορά της, δήλωσε προκλητικά ο εκπρόσωπος της  κυβέρνησης της Ουγγαρίας.
 
Αποτροπή
 
Στην πραγματικότητα αυτό που κυριάρχησε στις Βρυξέλλες, αλλά και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί ήταν η συζήτηση για τους τρόπους “αποτροπής” του κύματος των προσφύγων. 
 
“Παρά την πολυδιαφημισμένη καμπάνια #Refugeeswelcome (οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι), γράφει ο ανταποκριτής της Financial Times από τις Βρυξέλλες, “ο κύριος όγκος του σχεδίου εστιάζεται στα σκληρά μέτρα που έχουν σαν στόχο να σταματήσουν τους πρόσφυγες πριν ακόμα φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτά κυμαίνονται από τον βομβαρδισμό των 'δουλεμπορικών' μέχρι την άμεση εκδίωξη  αυτών που έρχονται”.
 
Οι Λαμπεντούζες και τα Φαρμακονήσια δεν είναι “τραγωδίες”. Είναι εγκλήματα. Μέχρι τώρα πολλά από αυτά γίνονταν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας - Τούρκοι ψαράδες έχουν καταγγείλει ήδη πολλές φορές ότι το ελληνικό λιμενικό, για παράδειγμα έχει βυθίσει φουσκωτά σκάφη γεμάτα με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Τουρκίας. Τώρα με το νέο “φιλικό απέναντι στους πρόσφυγες” σχέδιο της Μέρκελ και του Γιούνκερ αυτά τα εγκλήματα θα έχουν και την κάλυψη του ευρωπαϊκού νόμου.
 
Η Κομισιόν θα ξαναφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ, το σχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΕΕ μέσα στις επόμενες μέρες. Και αυτή τη φορά η Γερμανία και η Γαλλία θα προσπαθήσουν να το επιβάλλουν όχι με ομοφωνία αλλά με την ψήφο της πλειοψηφίας.