Αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι: Η μάχη ενάντια στην ΕΕ-φρούριο

Σε όλη την Ευρώπη

 
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης (και όχι μόνο) για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που προσπαθούν, συχνά απεγνωσμένα, να βρούνε καταφύγιο από τον πόλεμο, τη σεχταριστική βία και την πείνα στις χώρες της Δύσης.
 
Στο Λονδίνο η συμμετοχή ξεπέρασε τις πενήντα χιλιάδες. Στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, τις 40 χιλιάδες. Στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας οι διαδηλωτές γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία Κρίστιαν Μπόντα, στο κέντρο της πόλης. Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στο Δουβλίνο, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα,  τη Φλωρεντία -παντού.
 
“Την ίδια ώρα μαζί μας διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες σε 74 διαφορετικές πόλεις”, έλεγε στη συγκέντρωση στην Κοπεγχάγη ο Μπιού Ρύμπεν Χάνζεν, ένας από τους οργανωτές της μεγάλης συγκέντρωσης. “Από τη Λισσαβόνα μέχρι το Λονδίνο και από τη Βαρσοβία μέχρι την Αθήνα λέμε “Η Ευρώπη λέει καλώς ήλθατε!” Σε κάθε μέρος που φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια. Αλλά όχι μόνο με εμπόδια! 
 
Σε όλα τα μέρη όπου φτάνουν συναντάνε την αλληλεγγύη. Βρήκαν αλληλεγγύη στη Λέσβο και στη Μακεδονία, στην Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Και βρίσκουν αλληλεγγύη όταν φτάνουν στη Δανία”.
 
Σύνορα
Στο Λονδίνο η πορεία ξεκίνησε από το Παρκ Λέιν και κατέληξε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ. “Η διαδήλωση λέει σήμερα στον Ντέιβιντ Κάμερον οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, εσύ όχι” έλεγε στην ομιλία του ο Γουέιμαν Μπένετ από την πρωτοβουλία “Stand Up to Racism”, μια από τις οργανώσεις που είχαν υπογράψει το κάλεσμα στη διαδήλωση.
 
“Πήγα στο Καλαί, που απέχει λιγότερο από 100 μίλια. Οι πρόσφυγες ζούνε εκεί μέσα στους αμμόλοφους χωρίς καν νερό. Ο ανθρωπισμός του ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ 10 δεν μπορεί να αναμετρηθεί ούτε με το μικρό τους δαχτυλάκι. Δεν θα ανεχθούμε ούτε έναν άλλο νεκρό στο όνομά μας. Ούτε θα αφήσουμε τον Ντέιβιντ Κάμερον να μας διαιρέσει. Ανοίξτε τα σύνορα”.
 
Η κυβέρνηση του Κάμερον, μια από τις πιο ρατσιστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των πρόσφατων γεγονότων -του κύματος των προσφύγων που έσπασε τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο, του μαζικού κινήματος συμπαράστασης που κατακλύζει τη Δύση, της οργής που έχει φουντώσει μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών του μικρού Αϊλάν Κουρντί νεκρού- να κάνει και αυτή στροφή 180 μοιρών και να δηλώσει έτοιμη να “βοηθήσει”. Αλλά όπως φάνηκε αμέσως η βοήθεια αυτή θα είναι μόνο στα χαρτιά: ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να δεχτεί όλους και όλους 20.000 πρόσφυγες - και αυτούς σε έναν ορίζοντα πενταετίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, από τότε που άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος μέχρι σήμερα δέκα εκατομμύρια περίπου Σύριοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και τα χωριά τους. Από αυτούς το 40% περίπου έχει βρει καταφύγιο σε κάποια από τις γειτονικές χώρες. Δυο περίπου εκατομμύρια ζουν σήμερα σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων της Τουρκίας. 
 
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους 850 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες θα έχουν προσπαθήσει να περάσουν τη Μεσόγειο με προορισμό τις ελληνικές και τις ιταλικές ακτές. Το ρεύμα αυτό θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, με τον ίδιο ρυθμό και το 2016. Οι 20 χιλιάδες που υπόσχεται τώρα να “φιλοξενήσει” ο Κάμερον είναι σταγόνα στον ωκεανό. 
 
Ανάμεσα στους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο ήταν και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Ο κόσμος τον υποδέχτηκε με ενθουσιασμό. Ο Κόρμπιν είχε από την αρχή αντιταχθεί, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, στον πόλεμο “κατά της τρομοκρατίας” -στον οποίο πρωτοστατούσε η τότε κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ. Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στην τελετή αποδοχής της ηγεσίας του κόμματος, ο Κόρμπιν είχε αναφερθεί στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ήταν και είναι τα θύματα του πολέμου: “Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απελπισία σε άλλα μέρη του κόσμου και πιστεύω ότι είναι φανταστικό το πως έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, πως έχει γίνει κατανοητό ότι αυτός ο κόσμος προσπαθεί να ξεφύγει από τον πόλεμο, ότι είναι τα θύματα του πολέμου...”. Η Ευρώπη, είπε, μιλώντας στη συγκέντρωση πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.
 
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έγιναν το Σάββατο και στο Μπέρμινχαμ, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Σέφιλντ, το Λιντς, το Κάρντιφ, τη Γλασκόβη και σε πολλές άλλες πόλεις της Βρετανίας. 
 
Στην Κοπεγχάγη χιλιάδες διαδηλωτές είχαν αρχίσει να φτάνουν στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο από νωρίς. Λίγες μόνο μέρες πριν η αστυνομία είχε κλείσει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δανία με τη Γερμανία για να σταματήσει 300 περίπου πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, που βάδιζαν προς τα σύνορα. 
 
Περίπου 14 χιλιάδες πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο πέρσι στη Δανία. Για την κυβέρνηση, όμως, το νούμερο αυτό είναι “υπερβολικά μεγάλο”. Πριν από μερικές εβδομάδες το κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που περικόπτει τα, έτσι και αλλιώς μηδαμινά, επιδόματα για τους πρόσφυγες κατά 55%. Ύστερα έβαλε “διαφημίσεις” στις εφημερίδες της Λιβύης όπου “εξηγούσε” ότι αυτό που θα έχουν να περιμένουν οι πρόσφυγες αν φτάσουν στη Δανία δεν θα μοιάζει καθόλου με παράδεισο. Παρόλα αυτά οι αρχές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα φτάσει μέσα στη φετινή χρονιά στα σύνορα της Δανίας θα ξεπεράσει τις 20 χιλιάδες. 
 
“Οι πολιτικοί και η αστυνομία βρέθηκαν στο χάος όταν ήρθαν [οι πρόσφυγες]”, έλεγε στην ομιλία του στην Κοπεγχάγη ο Χάνζεν.
 
“Αλλά οι χιλιάδες απλοί Δανοί ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Υπήρχε ανάγκη για φαγητό, τρόφιμα και παιδιά καροτσάκια. Υπήρχε ανάγκη για μετακίνηση και στέγη. Και η μόνη λύση σε αυτά τα προβλήματα ήταν η κοινωνική ανυπακοή και η μαζική ετοιμότητα για βοήθεια”.
 
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης (όπως και στην Ελλάδα) η βοήθεια προς τους πρόσφυγες αποτελεί συχνά ποινικό αδίκημα. Η παρακάτω είδηση από την βρετανική εφημερίδα The Guardian της Δευτέρας είναι αποκαλυπτική:
 
Ανυπακοή
 
“Η Γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περίπου 30 διακινητές και 90 πρόσφυγες το περασμένο βράδυ”. Οι “διακινητές” (ένα για κάθε τρεις πρόσφυγες) δεν είναι παρά απλοί άνθρωποι που δέχτηκαν να πάρουν μια οικογένεια προσφύγων με το αυτοκίνητό τους, ή προσπάθησαν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να τους διευκολύνουν. Η “ανυπακοή” απέναντι σε αυτή την παράνοια ήταν μαζικό φαινόμενο αυτές τις μέρες. Εκατοντάδες άνθρωποι (πολλοί από την Αυστρία) έτρεξαν να μεταφέρουν, “παράνομα”, τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν με τα πόδια στα αυστριακά σύνορα μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να τους απαγορεύσει, ουσιαστικά, να χρησιμοποιήσουν τον σιδηρόδρομο.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ 2.748 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στη χρονιά που διανύουμε προσπαθώντας να φτάσουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Για κάποιους, όμως, αυτό το εφιαλτικό νούμερο είναι αφορμή για “πλάκα”: το γνωστό και μη εξαιρετέο “χιουμοριστικό” περιοδικό Charlie Hebdo κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία με ένα εμετικό εξώφυλλο που “έκανε χιούμορ” με τον θάνατο του μικρού Αϊλάν. Στην Τσεχία, την Πολωνία και την Σλοβακία φασίστες προσπάθησαν να οργανώσουν αντι-συγκεντρώσεις μίσους σε βάρος τον προσφύγων -και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έτρεξαν να μας πληροφορήσουν ότι η Ευρώπη “είναι διαιρεμένη” πάνω στο ζήτημα των προσφύγων.
 
Η Ευρώπη είναι πράγματι διαιρεμένη. Από τη μια μεριά είναι οι άρχουσες τάξεις, οι κυβερνήσεις τους και τα κόμματα της ακροδεξιάς. Και από την άλλη είμαστε όλοι εμείς, οι απλοί, καθημερινοί, άνθρωποι, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι νέοι -οι δεκάδες χιλιάδες που πλημμύρισαν τις πρωτεύουσες της Ευρώπης το περασμένο Σάββατο. Με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν μας χωρίζει τίποτα. Με τους “άλλους”, τους τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις τους, την Frontex τους, την αστυνομία τους, τα ΜΜΕ τους μας χωρίζει η άβυσσος.
 

Αθήνα

 
“ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ” - Αυτό είναι το μήνυμα που ακούστηκε καθαρά και δυνατά από χιλιάδες στόματα και στην Αθήνα σπάζοντας τη ρατσιστική σιγή της κυβέρνησης που συνεχίζει να δέχεται στα σύνορά της να πεθαίνουν μικρά παιδιά: “Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”.
 
Με τις μεγάλες φωτογραφίες του 3χρονου Αϊλάν με το τεράστιο “ΓΙΑΤΙ;” και το πανό της ΚΕΕΡΦΑ “Μέσα οι πρόσφυγες – Έξω οι ναζί” να ανοίγει την διαδήλωση που έφτασε μέχρι τα γραφεία της Ε.Ε., χιλιάδες κόσμου ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα εδώ και τώρα. Και απαίτησε να σταματήσουν επιτέλους οι πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο που στήνουν φράχτες και χρηματοδοτούν τη δολοφονική FRONTEX με μοναδικό σκοπό να βάλουν τέλος, χωρίς να νοιάζονται για ανθρώπινες ζωές, στο μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που οι ίδιοι δημιούργησαν με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δεκαετιών.
 
Με τα πανό τους στην διαδήλωση βρέθηκαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, το Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, μέλη της Ροσινάντε, μέλη της ΛΑ.Ε. με τις σημαίες τους, η Διεθνής Αμνηστία, αντιρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της αριστεράς, ενώ εκατοντάδες ήταν ο απλός εργαζόμενος κόσμος και η νεολαία που αυθόρμητα κατέβηκαν στο Σύνταγμα σε μια συγκέντρωση που ανακοινώθηκε μόλις λίγες μέρες πριν. 
 
Ανθρωποσφαγή
 
“Ζητάμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτή η ανθρωποσφαγή. Να βοηθηθούν οι πρόσφυγες ώστε να μπορέσουν να περάσουν στις χώρες που θέλουν. Να σταματήσει η Ε.Ε. να υψώνει αυτά τα τείχη. Λέμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα των πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με την συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως θέλουμε και την κατάργηση όλων αυτών των συμφωνιών που τους εμποδίζουν και βρονοφωνάζουμε πως είναι αδέρφια μας, εργαζόμενοι, και μαζί έχουμε να παλέψουμε εναντίον της Ευρώπης του πολέμου, του ρατσισμού, της φτώχειας και των μνημονίων”, τόνισε η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.
 
Σημαντική ήταν και η οργανωμένη παρουσία της lgbtq κοινότητας. “Έχουμε έρθει γιατί θέλουμε να ακούσει όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα τι λέμε για τους πρόσφυγες, για τα αδέρφια μας. Επιτέλους σε όλη την Ευρώπη και εδώ στην Ελλάδα ανοίγουν όλα αυτά τα ζητήματα και όλος ο κόσμος ακούει”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Γιώργος Παπαδημητρίου από την Colour Youth. “Εμείς σαν lgbtq κοινότητα, έχουμε και ένα λόγο παραπάνω αφού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες βρίσκονται και ομοφυλόφιλα παιδιά που αντιμετωπίζουν επιπροσθέτως το χλευασμό και τη βία”. 
 
“Αυτή είναι μια τεράστια πανευρωπαϊκή απάντηση όλου του κόσμου που υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και την αγάπη του τους χιλιάδες των προσφύγων. Πρέπει να βάλουμε τέλος στην ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο. Δεν θέλουμε κανένα άλλο παιδί, καμιά άλλη γυναίκα, κανένα πρόσφυγα πνιγμένο εξαιτίας της FRONTEX”, τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, μιλώντας έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Β. Σοφίας που ήταν περικυκλωμένα με εκατοντάδες ΜΑΤατζίδες.
 
“Εδώ από την Αθήνα χαιρετίζουμε τις χιλιάδες που διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου, του Βερολίνου, της Κοπεγχάγης, της Λισαβόνας, της Ρώμης, παντού. Αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή. Θα πέσουν τα σύνορα και θα περάσουν οι πρόσφυγες. Η ΕΕ είναι συνένοχη για τους πολέμους και όλα αυτά τα εγκλήματα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τις πολιτικές του ρατσισμού, της φτώχειας και της λιτότητας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλες πολεμικές επεμβάσεις στους λαούς της Μ. Ανατολής. 
 
Το λέμε δυνατά και καθαρά τα σύνορα θα είναι ανοιχτά για τους πρόσφυγες που είναι καλοδεχούμενοι. Αυτό είπαν όλα τα κινήματα της Ευρώπης σήμερα και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ.  
 
Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των ιμπεριαλιστών”, ήταν το σύνθημα που ακουγόταν από εκατοντάδες στόματα, μαζί με το άλλο σημαντικό σύνθημα κεκτημένο του αντιρατσιστικού κινήματος: “Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, όχι απελάσεις και φυλακές”.

 
• Ομάδες προσφύγων από τη Συρία συγκεντρώνονται στην Αδριανούπολη και με τη βοήθεια αλληλέγγυων από την Τουρκία διεκδικούν να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο. Η ΚΕΕΡΦΑ με ανακοίνωσή της διεκδικεί να ανοίξει ο Φράχτης για να περάσουν οι πρόσφυγες. Είναι απαίτηση του κινήματος “Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι” που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη.