Πολιτική
Τσίπρας - Μεϊμαράκης: Ήδη συγκυβερνούν

Ως νικητή του ντιμπέιτ παρουσιάζει η πλειοψηφία των ΜΜΕ τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για άλλη μία φορά επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να “απαλύνει” τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. 
 
 Ο Τσίπρας μίλησε για τις λεγόμενες «χαραμάδες» που υπάρχουν στη συμφωνία-μνημόνιο για το χρέος και τις εργασιακές σχέσεις, τις οποίες θα αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση, για την οποία άφησε μία ορθάνοιχτη πόρτα συνεργασίας με όλα τα κόμματα που βοήθησαν στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου. Είπε συγκεκριμένα ότι θα είναι μία κυβέρνηση «προοδευτική» και «εθνικής ευθύνης» συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ενάντια σε συνεργασίες αφού πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Παυλόπουλο, ενώ θα μπορούσε να προτείνει ένα πρόσωπο από την Αριστερά. 
 
Η κυβέρνηση συνεργασίας με όλα τα «φιλοευρωπαϊκά κόμματα», που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση της αυτοδυναμίας ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή της συμφωνίας θα γίνει με σκληρότερους και όχι ευνοϊκότερους όρους από το μνημόνιο στο οποίο έβαλε την υπογραφή του ο Τσίπρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η εφαρμογή του μνημονίου, εξαρτάται πολύ περισσότερο από τους δανειστές παρά από τη σύνθεση της κυβέρνησης. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αν καταφέρει και πάρει μεγαλύτερο ποσοστό τότε θα καταφέρει να έχει το πάνω χέρι στους πολιτικούς συσχετισμούς και άρα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι πιο ανώδυνα για τους φτωχούς ενώ από την άλλη θα τα βάλει με τη διαπλοκή. Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τελευταίου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββάτου 12/9, είναι αποκαλυπτική για το πόσο πολύ μοιάζει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της ΝΔ. Στην ερώτηση ποιες οι διαφορές του Ταμείου Αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε ότι: “Κατ’ αρχάς θα βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στο Λουξεμβούργο. Ένα μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στις τράπεζες, ένα άλλο στις επενδύσεις κι ένα τρίτο στην αποπληρωμή του χρέους”. Όλα τα λεφτά στους τραπεζίτες και στους “επενδυτές” τύπου Μπόμπολα δηλαδή.
 
Δεν είναι μόνο στην οικονομική πολιτική που δύσκολα μπορεί κανείς πια να βρει τις διαφορές. Η αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων μέσα στα πλαίσια του συστήματος οδηγεί στις χειρότερες προδοσίες και ξεπουλήματα σε όλα τα ζητήματα. 
 
Το πιο χαρακτηριστικό είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κίνημα των Σκουριών που συγκρούστηκε με τους Χρυσοθήρες και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Από το “έξω η Ελ Ντοράντο Γκολντ” που ήταν το αίτημα του κόσμου στη Χαλκιδική και υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο Τσίπρας δήλωσε στο ντιμπέιτ «Είμαστε και με τους εργαζομένους και με το περιβάλλον». 
 
Δεν είναι το μόνο. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό κίνημα και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για να στηρίξει τους πρόσφυγες, διεκδικώντας στέγη, άσυλο, δικαιώματα για όλους. 
 
Πρόσφυγες
 
Η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά, του πρώην υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το Σάββατο 12/9 στην εφημερίδα των Συντακτών, είναι αποκαλυπτική για το ποιες είναι οι επίσημες θέσεις που υποστήριζε η κυβέρνηση Τσίπρα σχετικά με τους πρόσφυγες: 
 
“Η Ε.Ε. δεν επέβαλε την εφαρμογή των συμφωνιών επαναπροώθησης που έχει με χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Τουρκία, με αποτέλεσμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Ο ΟΗΕ, που κάποια στελέχη του μάς έκαναν ανόητη κριτική, δηλώνει σήμερα «οικονομική πτώχευση» ως προς τα κονδύλια που διαθέτει για τους καταυλισμούς προσφύγων σε Τουρκία, Λίβανο και αλλού. Με 43 σεντς ανά μέρα για κάθε πρόσφυγα ήταν αναμενόμενο να υπάρξει ενίσχυση της προσφυγικής ροής προς την Ε.Ε. Πόλεμοι, οικονομική δυσπραγία του ΟΗΕ, η μη εφαρμογή των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτους, το χάσιμο χρόνου, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πρόβλημα στον ευρωπαϊκό Νότο. Τελευταία, Γερμανία και Γαλλία αντιμετωπίζουν το ζήτημα πιο ορθολογικά και δεν ακολουθούν τη συμπεριφορά κάποιων νέων μελών της Ε.Ε”. Ακόμα και στο ντιμπέιτ της Δευτέρας ο Τσίπρας δεν δίστασε να υποστηρίξει την Frontex και το δολοφονικό της έργο.
 
Αυτές οι τεράστιες αντιφάσεις που δημιουργεί το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες του κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και στην προσαρμογή στην πιο δεξιά πολιτική είναι που δημιούργησε την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ίδια μοίρα που ακολουθεί κάθε ρεφορμιστικό κόμμα που αναλαμβάνει να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα. 
 
Αυτό που κρίνεται την Κυριακή των εκλογών δεν είναι η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά το δυνάμωμα της Αριστερής Αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αντάξιας των προσδοκιών του κόσμου που αντιστάθηκε και μπορεί κλιμακώνοντας τη δράση του να τσακίσει μνημόνια, ρατσισμό και φασισμό.

 
Τα χαζοχαρούμενα αστειάκια του Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ για τη διαφορά ύψους από τον Τσίπρα, δεν μπορούν να κρύψουν την ξεφτίλα της ΝΔ.
 
Αυτό είναι φανερό και από τη βασική πολιτική γραμμή του Μεϊμαράκη και των υπόλοιπων στελεχών της ΝΔ που ζητούν την εντολή του λαού για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται για να εφαρμοστούν με ηρεμία τα μνημόνια. «Η μοναδική προϋπόθεση που υπάρχει για όσους κληθούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι να πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», δήλωσε ο Μεϊμαράκης αφήνοντας και αυτός από τη μεριά του την πόρτα ανοιχτή στον Τσίπρα. 
 
Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας ο Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς τα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. “Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εκπέμψει μηνύματα στην Ευρώπη υλοποιώντας προβλέψεις του μνημονίου και προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις”, είπε. 
 
Το τι είδους αναδιαρθρώσεις είναι αυτές που “ευαγγελίζεται” ο Ευάγγελος μπορεί κανείς να συμπεράνει εύκολα από το θέμα της ΕΡΤ. Σε πρόσφατες δηλώσεις η πρώην υφυπουργός Επικρατείας Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως “η ΕΡΤ υπήρχε και ήταν η ΝΕΡΙΤ”, ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβήτησε το καθεστώς εργασίας όσων επανήλθαν στην ΕΡΤ, ενώ ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε στον ΣΚΑΪ πως είναι μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων και των τηλεοπτικών σταθμών που έχει η ΕΡΤ. 
 
Σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο ο Μεϊμαράκης δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους βγήκαν σε διαθεσιμότητα ότι είναι οι "άχρηστοι του Δημοσίου που επαναπροσλήφθηκαν". 
 
Απεγνωσμένες προσπάθειες να γυρίσει το κλίμα προς τα δεξιά, έκανε ο αρχηγός της ΝΔ και με το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών. Επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σε όλους μήνυμα να έρθουν εδώ” και όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ τόνισε ότι “με τους μετανάστες θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση και τους λαθρομετανάστες θα τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες τους”. 
 
Η ΝΔ ξαναμασάει όλα τα γνωστά ρατσιστικά επιχειρήματα προσπαθώντας να ρίξει τα βάρη της κρίσης στους μετανάστες και από την άλλη απειλεί για νέες απολύσεις όσων επαναπροσλήφθηκαν μετά από χρόνια σκληρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση Σαμαρά.