Εργατικό κίνημα
Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν για τα χιλιάδες κενά έκαναν δάσκαλοι και καθηγητές την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη. Τα σχολεία άνοιξαν με τεράστια προβλήματα. Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία στις 14/9, ειδικά για το ζήτημα των ελλείψεων δασκάλων και νηπιαγωγών. 
 
Δόθηκαν στους παρευρισκόμενους δύο αναλυτικοί πίνακες που αποτυπώνουν τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πίνακες οι οποίοι είναι επιεικείς σε σχέση με την πραγματικότητα (οι πίνακες θα δημοσιευτούν στο σάιτ της ΔΟΕ και στο sekonline.gr). 
 
Τα κενά φτάνουν τα 12884 συνολικά, ενώ δεν περιλαμβάνεται η παράλληλη στήριξη. Tα κενά όπως παρουσιάζονται στον 1ο πίνακα είναι χωρισμένα σε ειδικότητες: Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Γερμανικών, Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, Πληροφορικής, Ειδικής Αγωγής. 
 
Υπάρχουν περιοχές που τα νούμερα των κενών είναι συγκλονιστικά. Στην Α’ Αθήνας από όλες τις ειδικότητες λείπουν 918, ανάμεσα τους 161 δάσκαλοι και 103 νηπιαγωγοί. 
 
Στην Ανατολική Αττική λείπουν συνολικά 764, ανάμεσά τους 249 δάσκαλοι και 98 νηπιαγωγοί. Στην Δυτική Αττική λείπουν 656, ανάμεσά τους 300 δάσκαλοι και 77 νηπιαγωγοί. Στον Πειραιά συνολικά λείπουν 642, ανάμεσά τους 227 δάσκαλοι και 42 νηπιαγωγοί. 
 
Τα ίδια και χειρότερα στην περιφέρεια. «Πρωταθλητής» των κενών αναδεικνύεται το Ηράκλειο καθώς υπάρχουν 999 κενά, ανάμεσα τους 360 δάσκαλοι και 205 νηπιαγωγοί. Στην Αιτωλοακαρνανία λείπουν συνολικά 656, 270 δάσκαλοι και 130 νηπιαγωγοί. 
Με μια πρόχειρη ματιά σε αυτό τον πίνακα βλέπουμε ακόμα ότι στην Αχαΐα υπάρχουν 395 κενά, στα Δωδεκάνησα 700, στην Ηλεία 403, στις Κυκλάδες 444 και η εικόνα είναι δυστυχώς παρόμοια πανελλαδικά. 
 
Δεν άνοιξαν καθόλου
 
Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται 269 σχολικές μονάδες (δημοτικά και νηπιαγωγεία) που δεν άνοιξαν καθόλου την μέρα του αγιασμού. Σε αυτά δεν υπολογίζονται όσα το υπουργείο θεωρεί σε αναστολή λειτουργίας (παρόλο που δεν έχουν κλείσει) για να μειωθεί ο αριθμός των κενών τεχνικά.
 
Πατώντας πάνω σε αυτή την συγκεκριμένη εικόνα, τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι μέχρι τις 14/9 δεν είχε φτάσει στα σχολεία ούτε ένας αναπληρωτής, ενώ εξήγησαν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι οι μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από το 2011 έχουν βγει σε σύνταξη 8500 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί… 280 μόνιμοι. 
 
Επίσης, στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν το τραγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ειδική Αγωγή. Πάλι μια ματιά στον πίνακα είναι χαρακτηριστική: στην Α’ Αθήνας 198 κενά, στην Ανατολική Αττική 114, στο Ηράκλειο 220, στο Ρέθυμνο 187, στα Χανιά 114, στην Αιτωλοακαρνανία 122. 
 
Ακόμα, ανέδειξαν το πρόβλημα που υπάρχει με την καθαριότητα των σχολείων αφού δεν έχουν προσληφθεί οι συμβασιούχες καθαρίστριες με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο οι ελάχιστες μόνιμες. Τέλος, αναφέρθηκαν στην τρομακτική έλλειψη χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα (θέρμανση, υλικοτεχνική υποδομή κτλ). 
 
Είναι ώρα οι δύο ομοσπονδίες της εκπαίδευσης, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Η γνωστοποίηση των προβλημάτων είναι θετικό βήμα, αλλά δεν φτάνει η καταγγελία. Μόνη λύση είναι οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.