Πολιτική
Η καρδιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χτυπά στους χώρους δουλειάς

Η εκδήλωση στην ΕΡΤ

Mε περιοδείες σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς συνεχίζεται πανελλαδικά η καμπάνια στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Tην προηγούμενη βδομάδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκε σε μια σειρά από νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Στο νοσοκομείο Γεννηματά ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Ρίζος και ο Λέανδρος Μπόλαρης, υποψήφιοι στη Β’ Αθήνας. «Οι εισηγητές ανέπτυξαν το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μετά ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εργαζόμενους. Στην εξόρμηση που προηγήθηκε δόθηκαν 17 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης, ενώ στο προηγούμενο τεύχος είχαν δοθεί άλλα 27, ενδεικτικό της αναζήτησης του κόσμου για εναλλακτική στα μνημόνια. Συζητήθηκε επίσης, άμεσο επόμενο βήμα να είναι η υλοποίηση και η επιτυχία της απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για μετά τις εκλογές» μας λέει ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο. 
 
Εκδήλωσεις έγιναν την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη στο Αγία Ολγα και στο Αττικό νοσοκομείο την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη όπου συμμετείχαν 10 εργαζόμενοι. Πάνω από 15 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συζήτηση στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, όπου άνοιξε η συζήτηση πως μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τα μνημόνια τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά. 
 
«Συμμετείχαν συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, διοικητικοί, γιατροί» μας λέει η Ζανέττα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός. «Αναδείχθηκε ο κρίσιμος, μοναδικός και αναντικατάστατος ρόλος που παίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και δυνατότητα, που προκύπτει από αυτό το γεγονός, να μπορούν να επιβάλουν το δικό τους έλεγχο κόντρα στον έλεγχο των ελεγκτών της τρόικας και της επόμενης κυβέρνησης λιτότητας». «Στο τέλος της συζήτησης αρκετοί μας ζήτησαν ψηφοδέλτια και είπαν πώς θα στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στην περιοδεία που έγινε νωρίτερα» δήλωσε στην Ε.Α. η Μαρία Αλιφιέρη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο.
 
ΟΤΑ
 
Περιοδείες και εκδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες δήμους σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο βδομάδες. Πάνω από 20 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και τη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη στις 6.30 το πρωί στο τμήμα καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Στο κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν ο Γιώργος Ράγκος από την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Δημήτρης Ταβουλάρης δημοτικός σύμβουλος με το σχήμα Ρήξη και Ανατροπή και ο Ηλίας Λοϊζος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο. Μεγάλη ήταν η οργή για την μη πληρωμη των εργαζόμενων στα 5μηνα προγράμματα. 
 
Στην περιοδεία στις υπηρεσίες  του Δήμου Αθήνας στη Λιοσίων, με τη συμμετοχή του δημοτικού σύμβουλου με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου δόθηκαν 9 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και 2 τεύχη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Στη Νέα Ιωνία η περιοδεία ξεκίνησε από το γκαράζ του Δήμου, με τη συμμετοχή υποψηφίων και μελών του ΔΣ του σωματείου, όπου έγινε συζήτηση και ακολούθησαν οι υπόλοιποι χώροι του δήμου. Περιοδεία έγινε την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη και στο δήμο Βριλησσίων ενώ συζήτηση την προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.
 
Είκοσι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στο ισόγειο του Δημαρχείου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οπως μας μεταφέρει η Γεωργία Κόφφα, «στη συζήτηση στην οποία ομιλητές ήταν οι υποψήφιοι Μάνος Καμπούρης και Τάσος Αναστασιάδης, άνοιξε εκτενώς το τι σημαίνει οικονομικά και πολιτικά η ανατροπή των μνημονίων, ποια είναι η εναλλακτική της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
 
Υπάρχει πολύς κόσμος που νοιώθει κοντά του την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κερδίζεται σιγά-σιγά με το μέρος μας». 
 
ΥΠΠΟ 
 
Τρεις εκδηλώσεις στήριξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν οργανωθεί στο χώρο του Υπουργείο Πολιτισμού την προηγούμενη βδομάδα. «Η εκδήλωση στο λόφο της Ακρόπολης πήγε πάρα πολύ καλά, συμμετείχαν γύρω στα 20-25 άτομα από τα γύρω συνεργεία» μας μεταφέρει ο Αντώνης Φώσκολος. «Στη συζήτηση άνοιξε το θέμα ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Αριστεράς, συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα. Κατέληξε με αρκετό κόσμο να συμφωνεί ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να βγουν ενισχυμένες για να παίξουν το ρόλο της αντιπολίτευσης στην επερχόμενη μνημονιακή κυβέρνηση και ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η δύναμη που ενώνει τα κομμάτια της εργατικής τάξης που παλεύουν δίνοντας ταυτόχρονα μια πραγματική προοπτική ρήξης με τα μνημόνια». 
 
«Δεκαπέντε περίπου εργαζόμενοι από όλο το πολιτικό φάσμα της αριστεράς, και όχι μόνο, συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Μουσείο Κεραμικού, με ομιλήτρια τη Θένια Ασλανίδη» μας μεταφέρει ο Αντώνης Σκαρπέλης. «Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση που κράτησε μια ώρα με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πάνω στα ζητήματα του εργατικού ελέγχου, της εξόδου από το ευρώ, το ζήτημα της ενότητας της Αριστεράς». Συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε και στο Βυζαντινό Μουσείο.
 
ΕΡΤ
 
Πλούσια συζήτηση έγινε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ, στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. 
Από τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η ανάγκη τέτοιου είδους συζητήσεις να συνεχίσουν και την επόμενη μέρα των εκλογών.
 
«Συμμετείχαν περίπου 20 άτομα και την ομιλία έκανε ο Τάσος Αναστασιάδης» μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Χάρης Κουδουνάς, εργαζόμενος στην ΕΡΤ. «Ο ομιλητής εξήγησε την πολιτική κατάσταση και ότι η λύση δεν μπορεί να έρθει από το ΣΥΡΙΖΑ που τα γύρισε. 
 
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία άνοιξαν αρκετά ζητήματα σχετικά με το αν θα επανέλθει η επίθεση ενάντια στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, και ότι χρειάζεται ο αγωνιστικός δρόμος που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ να συνεχίσει, αλλά και το ζήτημα της εναλλακτικής στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν μια ωραία πετυχημένη εκδήλωση».
  
Kαι στα Χανιά
 
Την Τετάρτη 9/9 κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά έκανε μαζική εξόρμηση στον χώρο της ΕΡΑ Χανίων, παρουσία των υποψήφιων βουλευτών Χρήστου Γαλανάκη και Χρήστου Κιούπη. Οι υποψήφιοι βουλευτές έδωσαν συνέντευξη στην εκπομπή της Σοφίας Θεοδωράκη και στην ΕΡΑ Χανίων επισημαίνοντας ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δε διστάζει να έρθει σε συνολική ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ και που παράλληλα παλεύει για εργατικό έλεγχο στις τράπεζες και σε όλη την κοινωνία. 
 
Στη συνέχεια ακολούθησε προγραμματισμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΑ Χανίων πάνω στα ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις. Επισημάνθηκε ότι ο αγώνας στην ΕΡΤ δεν έχει λήξει και ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας για μια πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση και κάτω από έλεγχο των εργαζομένων της.
 
Στο πλευρό των αγροτών
 
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη και ήδη τα μηνύματα ότι ο λαός θα συγκρουστεί με τα μνημόνια φτάνουν. Στον Εβρο, αγρότες και κτηνοτρόφοι οργανώνουν αυτές τις μέρες κινητοποιήσεις στους Κήπους ενάντια στη λιτότητα που τους χτυπάει κατάφορα, ενώ τα προβλήματα έχουν διογκωθεί ακόμα περισσότερο με τη ζωονόσο και τις πλημμύρες.  
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα τους, και θα βρεθεί δίπλα σε κάθε αγωνιζόμενο, εργάτη, αγρότη και νέο στην πρώτη γραμμή και την επόμενη μέρα των εκλογών για την ανατροπή των μνημονίων.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση απλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις προεκλογικές περιοδείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Σάββατο έγινε περιοδεία στο Τυχερό ενώ αυτή τη βδομάδα οργανώνουμε προεκλογικές εξορμήσεις στους χώρους εργασίας και οργανώνουμε την επιτυχία της προεκλογικής μας εκδήλωσης την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ακαδημίας, ενώ ήδη λειτουργεί το περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Γιώργος Μποτσίδης
υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Εβρο 
 
Στις συγκοινωνίες
ΤΡΑΜ- ΜΕΤΡΟ
 
Περιοδεία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό, ενώ την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 25 περίπου εργαζόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Μετρό στα Σεπόλια. Όπως μας μεταφέρει ο Νίκος Σμπαρούνης εργαζόμενος στο Μετρό:
 
«Οι υποψήφιοι βουλευτές στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σύντροφοι Αναστασιάδης Τάσος και Αλεξόπουλος Παναγιώτης, τεχνικός συντηρήσεως στο Μετρό, περιόδευσαν τους χώρους της τεχνικής βάσης του Μετρό στα Σεπόλια, διένειμαν έντυπο υλικό μαζί με άλλους συντρόφους και επιμελήθηκαν ανοικτής συζήτησης –συγκέντρωσης στο κυλικείο του αμαξοστασίου. 
 
Παρουσίασαν μία ανάλυση του τρέχοντος πολιτικού σκηνικού, τις κοσμογονικές ανακατατάξεις στο χώρο της αριστεράς και βέβαια το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για υλοποίηση από κοινού μαζί με το εργατικό κίνημα (εργατικός έλεγχος κ.λπ). 
 
Εκτενείς παρεμβάσεις έγιναν από παρισταμένους συνδικαλιστές και από άλλους εργαζομένους. Ιδιαίτερα έντονα τέθηκε από εργαζομένους το ακανθώδες ζήτημα του αυταρχισμού και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οι εκδικητικές διώξεις κάτω από ανυπόστατα πειθαρχικά προσχήματα. Οι χλιαρές ως τώρα αντιδράσεις από μέρους μας καταγγέλλεται ότι έχουν ακολουθηθεί από αυξανόμενη αποθράσυνση της εργοδοσίας, με κατακόρυφη αύξηση της συχνότητας και της σκληρότητας των εκδικητικών πειθαρχικών μέτρων».
 
Ενάντια στους φασίστες
 
Πάμε μέχρι το τέλος για να καταργήσουμε τα μνημόνια σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική. Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει οπωσδήποτε να υπονομευθεί η δύναμη του μνημονιακού στρατοπέδου και να ενισχυθεί το εργατικό, λαϊκό κομμάτι της χώρας μας. Γι’ αυτό ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χαιρετίζοντας τη συνεργασία με το ΕΕΚ και όλους τους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς. 
 
Επιμένουμε σταθερά σε μια αντιφασιστική, αντιναζιστική δράση, απαιτώντας να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, γιατί είναι ανατριχιαστικό δολοφόνοι μεταναστών και αγωνιστών όπως ο Παύλος Φύσσας να είναι στο απυρόβλητο και να τους παρέχεται φωνή. Η ισόβια καταδίκη τους και η περιθωριοποίησή τους μέσα στον ελληνικό λαό είναι σταθερός στόχος μας.
 
Οι λαϊκές προσφυγουπόλεις της Νέας Ιωνίας και της Νέας Φιλαδέλφειας είναι στην κατεύθυνση της ρήξης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ψηφίζοντας ξανά μαζικά ΟΧΙ, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ και ανένταχτοι αγωνιστές.
 Λάμπης Κατσιάπης
άνεργος εκπαιδευτικός, Ν. Φιλαδέλφεια
 
ΙΝΤΡΑΚOΜ
 
Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Ιντρακόμ το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου. Όπως μας μεταφέρει ο Βασίλης Συλαϊδής «η πρώτη εκδήλωση έγινε στο τμήμα Ιντρακομ Ντιφένς και η δεύτερη στην Ιντρακομ Τέλεκομ με τη συμμετοχή 30 τουλάχιστον συναδέλφων στον κάθε χώρο. Μετά το άνοιγμα που έκανε ο Πάνος Γκαργκάνας και στις δύο εκδηλώσεις ακολούθησαν πλούσιες συζητήσεις  που κράτησαν μια και μιάμισι ώρα αντίστοιχα».
 
 
ΠΡAΚΤΙΚΕΡ
 
«Την Πέμπτη 3/9 συνεργείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργάνωσε συζήτηση με τους εργαζομένους στο Πράκτικερ της Πάτρας. Σχεδόν όλη η βάρδια πήρε μέρος στην συζήτηση» μας μεταφέρει ο Νεκτάριος Χαϊντάρ. «Από την μεριά του κλιμακίου παρουσιάστηκε ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, το πρόγραμμά της αλλά και οι μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε ενάντια στο νέο μνημόνιο καλώντας τους εργαζομένους να τις δώσουμε  μαζί και στην κάλπη και μετά.
 
Από την μεριά όσων παρακολούθησαν υπήρξαν πολλές απορίες. Κυρίαρχα, γύρω από τους λόγους της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, την δυνατότητα να εφαρμοστεί το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ρόλο του εργατικού κινήματος από εδώ και πέρα. 
 
ΑΣΠΡΟΦΩΣ
 
Εννέα φύλλα της ΕΑ και ένα τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω δόθηκαν στην περιοδεία στην εταιρία Ασπροφώς την Παρασκευή 11/9 στην Καλλιθέα. «Εγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους όροφο τον όροφο όπου περιοδεύσαμε μαζί με τον Γιάννη Σηφακάκη. Αυτό που ήταν διαφορετικό σχετικά με την προηγούμενή μας περιοδεία ήταν η αλλαγή σε ένα κομμάτι του κόσμου που ψήφισε και απογοητεύτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα προβληματίζεται και αναζητά δρόμους για να προχωρήσει προς τα μπρος» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ραφαήλ Καστρίτσης.
 
... και στις γειτονιές
 
Προεκλογική περιοδεία οργάνωσε η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  στην περιοχή του Αγιου Παντελεήμονα, στο 6ο διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.
 
«Ξεκινήσαμε την περιοδεία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 σύντροφοι-ισσες με σημαίες και προεκλογικό υλικό, από την πλατεία Βικτωρίας, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους Σύριους πρόσφυγες που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί» μας λέει η Κατερίνα Παπαδούλη. Φωνάξαμε αντιρατσιστικά συνθήματα στα ελληνικά και στα αγγλικά και καλέσαμε στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στους πρόσφυγες που θα γινόταν την ίδια μέρα στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια μπήκαμε στη λαϊκή στη Μιχαήλ Βόδα και βαδίσαμε μέχρι το σταθμό του Αγίου Νικολάου με τον κόσμο της γειτονιάς να μας καλωσορίζει. Οι φασίστες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν».
 
Μαζική εξόρμηση πραγματοποίησε την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη η τοπική επιτροπή και στην Κυψέλη, μετά τη θρασύδειλη φασιστική επίθεση και το βανδαλισμό στο περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Φωκίωνος Νέγρη την προηγούμενη μέρα. Το περίπτερο ξαναστήθηκε και έγινε περιοδεία, όπου μοιράστηκε καταγγελία καταδίκης της φασιστικής επίθεσης.
 
 
Χρήσιμη ψήφος
«Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μία χρήσιμη ψήφος. 
 
Δεν ξεχνάμε ότι οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν δίπλα μας στο μαύρο και στην περίοδο της αυτοδιαχείρισης, όπως και τώρα που δίνουν μαζί μας τη μάχη για να παραμείνει η ΕΡΤ ελεύθερη και δημοκρατική. 
 
Όλο αυτό είναι ένας αγώνας διαρκείας όπως κι η μάχη ενάντια στα μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την ΕΕ και το Ευρώ».
 
Βάιος Χειμώνας ηχολήπτης στην ΕΡΑ Χανίων
 
 
Ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχυρό εργατικό κίνημα
 
Πιστεύω εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, και σήμερα ακόμη πιο έντονα, ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό εργατικό κίνημα για να εμποδίσουμε τα μνημόνια που έρχονται το ένα πίσω απ’ το άλλο. Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, οι άνεργοι αυξάνονται, είδαμε την εξαθλίωση στο έπακρο, τόσους μήνες στο δρόμο.
 
Εγώ λέω ΟΧΙ πια άλλα μνημόνια - και μπορούμε! Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί έχουν μάθει στα δύσκολα, μπορούν να επιβιώνουν. Μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο σε ένα αύριο χωρίς μνημόνια και Ευρωπαϊκή Ενωση, με ένα εργατικό κίνημα που να αγωνίζεται για τα συμφέροντα της τάξης του. Χωρίς τους πλούσιους, δεν τους θέλουμε δίπλα μας, δεν μας υποστήριξαν ποτέ και δεν πρόκειται να μας υποστηρίξουν ούτε τώρα. Αυτή τη στιγμή, το μόνο κίνημα που αγωνίζεται πραγματικά σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να βγει πιο δυνατή από τις εκλογές, να συμπορευτούμε ξανά πιο δυνατοί μαζί στους αγώνες. 
Αννα Μαρία Ζούμπου
καθαρίστρια υπουργείου 
Οικονομικών