Διεθνή
Nίκη του Κόρμπιν - Και στη Βρετανία οι εργάτες σιχαίνονται τους τραπεζίτες, το ρατσισμό και τον πόλεμο

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην Αθήνα, στην ιδρυτική συνάντηση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στο θέατρο Ακάδημος, 29 Οκτώβρη 2002.

ΟΤζέρεμι Κόρμπιν εκλέχτηκε στην ηγεσία του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, από τον πρώτο κιόλας γύρο με μια εκπληκτική νίκη. Συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων!
 
Λίγα λεπτά μόνο μετά τη νίκη του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι ο κόσμος «έχει βαρεθεί την αδικία και την ανισότητα στη Βρετανία. Τα ΜΜΕ και πολλοί από εμάς απλά δεν καταλαβαίνουν τις απόψεις των νέων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα. Είχαν απομακρυνθεί από την πολιτική εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυτή ασκείται. Πρέπει και επιβάλλεται να το αλλάξουμε αυτό. Η αντεπίθεση αυξάνει ταχύτητα και ρυθμό».
 
Στη χώρα που γέννησε τον καπιταλισμό, και πρωτοπόρησε στο νεοφιλελευθερισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις, και μετά από μια πολύ πρόσφατη ευρεία εκλογική νίκη της δεξιάς, λίγοι προέβλεπαν ότι υπήρχε και η παραμικρή ελπίδα. Από τις στήλες αυτής της εφημερίδας προβάλαμε τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς και τις καλοκαιρινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην αγγλική μητρόπολη κόντρα στις διαδεδομένες αντιλήψεις για “ήττα” του κινήματος και τις θεωρίες της συντηρητικοποίησης.
 
Η κρίση του καπιταλισμού, η απουσία συνεκτικής απάντησης της άρχουσας τάξης και οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν ριζοσπαστικοποιήσει μεγάλα ακροατήρια σε όλη την Ευρώπη, τα οποία ψάχνουν διέξοδο και ευκαιρία για να εκφραστούν. Στην Σκωτία έγινε με το δημοψήφισμα, στην μεταμνημονιακή Ιρλανδία με το χαράτσι στο νερό και τώρα στην Αγγλία με την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το (αγγλικό) Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα(SWP) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την ηγεσία των Εργατικών.
 
Ανακοίνωση του SWP: «Οι Μπλερικοί κλαίνε – εμείς χαιρόμαστε. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα συγχαίρει τον Τζέρεμι Κόρμπιν για την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.
 
Η επιτυχία του είναι καθαρή ένδειξη της μαζικής αποστροφής προς τη λιτότητα, το ρατσισμό και τον πόλεμο. Η νίκη του αποτελεί ξεκάθαρη απόρριψη της πολεμοκαπηλείας και του “σεβασμού” των μεγάλων επιχειρήσεων που αποτελούν σφραγίδα της εποχής του Τόνι Μπλερ.
 
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τους υποστηριχτές του ενάντια στην καταστροφική πολιτική των Τόρηδων που απειλούν να καταστρέψουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, να βαθύνουν τη φτώχεια. 
 
Ο γενικός γραμματέας του SWP, Τσάρλι Κίμπερ είπε: «Η νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει ώθηση σε όσους μισούν τη λιτότητα και τον ρατσισμό. Έρχεται πάνω στη στιγμή όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Βρετανία διαδηλώνουν για να πουν ότι “οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”. Στις συγκεντρώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα πλήθη γεμάτα ενθουσιασμό απλώνοντας το μήνυμα του σοσιαλισμού. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γίνουν κίνημα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς ικανό να μπλοκάρει και να διώξει την κυβέρνηση των Τόρηδων».
 
Το SWP δεν πήρε μέρος στην εκλογική διαδικασία. Αλλά σήμερα είμαστε στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τους πρόσφυγες μαζί με μέλη του Εργατικού Κόμματος και στις 4 Οκτωβρίου θα διαδηλώνουμε μαζί στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. Θα συνεργαστούμε ενάντια στο συνδικαλιστικό νόμο που έχει σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει την εργατική αντίσταση, καθώς επίσης σε κάθε απεργία και διαμαρτυρία.
 
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα αντιμετωπίσει θύελλα αντιπολίτευσης από όσους μέσα στο κόμμα των Εργατικών τρομοκρατούνται από κάθε αριστερόστροφη κίνηση. Υπάρχουν 20 Εργατικοί βουλευτές που τον στηρίζουν πραγματικά και υπάρχουν και 210 που δεν τον στηρίζουν. 
 
Θα υπάρξει τεράστια πίεση στον Κόρμπιν να συμβιβαστεί και να κατευνάσει την δεξιά πτέρυγα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Η τόλμη και η ρήξη με την «συνηθισμένη πολιτική» έδωσε στον Κόρμπιν την μαζική υποστήριξη. Δεν πρέπει να κάνει πίσω.
 
Τον καλούμε να διπλασιάσει τις προσπάθειές του εναντίον της λιτότητας και του πολέμου, να κάνει εκστρατεία ενάντια στην «Τρίαινα» (βρετανικό σύστημα υποβρύχιων πυρηνικών πυραύλων που ο εκσυγχρονισμός του θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια) και για τον τερματισμό της βρετανικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Είναι κρίσιμο να καλέσει τους Εργατικούς δημοτικούς συμβούλους να σταματήσουν την εφαρμογή των περικοπών των Τόρηδων.
 
Η πραγματική αλλαγή απαιτεί επίθεση στον πλούτο και στην εξουσία. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο έστειλε μήνυμα ελπίδας σε όλον τον κόσμο. 
 
Αλλά αντιμετώπισε την βάναυση χρηματοπιστωτική, οικονομική και πολιτική πίεση από τους θεσμούς της ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους πλούσιους. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει χειρότερη λιτότητα ακόμα και από αυτή που είχαν επιβάλει οι δεξιοί του προκάτοχοι. Για αυτό πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε κίνημα ανεξάρτητο από τους Εργατικούς».