ΟΕΝΓΕ: Απεργία 20 Γενάρη

Το σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός καλεί σε διήμερο κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη 19/1 στις 12.30μμ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ απαιτώντας να λυθεί το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, την άμεση πληρωμη όλων των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών, να σταματήσει η τρομοκράτηση του προσωπικού και το αίσχος των «διοδίων» των 5 ευρώ. Την Πέμπτη 20/1 συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην στάση εργασίας 8.30πμ-12.30μμ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας, οι οποίοι σε Γενική τους Συνέλευση την Δευτέρα 17/1 αποφάσισαν να αποσυρθούν από το εφημεριακό έργο από τις 21/1 αν δεν εφαρμοσθεί η δημόσια δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας για την  αποπληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών των 4 περασμένων μηνών.

Η πανιατρική απεργία γίνεται με σκοπό να απαιτήσει από το Υπουργείο Υγείας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει να επιβάλλει. Στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας δεν αποσύρει το νομοσχέδιο και εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίστηκε να προκηρυχτεί 48ωρη απεργία κατά την ψήφισή του και να διοργανωθεί συλλαλητήριο γιατρών, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων στο Σύνταγμα.

Με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Λοβέρδος προωθούνται μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές.  Για παράδειγμα όσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων.  Την ίδια στιγμή που θα πετσοκόψουν την χρηματοδότηση μέχρι και 40%, το Υπουργείο φτιάχνει πλαίσιο για την δημιουργία ιδιωτικών εθνικών προμηθευτών, ενώ προωθεί μέτρα που ανοίγουν δρόμο για τις τράπεζες με μεγαλύτερες διευκολύνσεις για συμμετοχή στο «φαγοπότι» που στήνουν.

Με την ίδρυση του λεγόμενου Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΟΠΥ) ανοίγει το παράθυρο στους ιδιώτες και αποκόβει την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πρόσβαση σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη  για την πλειοψηφία του πληθυσμού, και ειδικά τα φτωχότερα κομμάτια, θα γίνει ακόμα δυσκολότερη. Ακόμα, με την καθιέρωση του συντονιστή διευθυντή επαναφέρει ένα πιο αυταρχικό μοντέλο διοίκησης με στόχο την καταστολή των αγωνιζόμενων γιατρών.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι που καλεί στην απεργία στις 20 Γενάρη: Το όραμα του υπουργού είναι τα νοσοκομεία Α.Ε. που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα καλύπτουν ένα διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό από το κόστος λειτουργίας τους. Αυτό προετοιμάζουν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ανοικτά πλέον την ακροδεξιά ρατσιστική ορολογία ότι οι μετανάστες φταίνε για τα δημόσια νοσοκομεία για να δικαιολογήσουν αυτές τις επιλογές. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως ο νόμος για το ολοήμερο νοσοκομείο, οι μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού στα κονδύλια για την υγεία, το εισιτήριο των 5 ευρώ, το πετσόκομα των μισθών και των προσλήψεων, βαθαίνουν την διάλυση του ΕΣΥ σαν σύστημα αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν υγείας και περίθαλψης.

Για τον υπουργό Υγείας οι ΤΟΚΟΙ έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. Για αυτό και απαιτούν να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά και απλήρωτοι, με ανεπαρκές κονδύλια για εφημερίες και με πλαφόν 9%. Για αυτό την ώρα που συνταξιοδοτήθηκαν, μόνο μέσα στο 2010, περίπου χίλιοι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στις αποχωρήσεις των νοσηλευτών, του παραϊατρικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς έως το τέλος Νοεμβρίου του 2010 καταγράφηκαν 7.500 αποχωρήσεις εργαζομένων απαγορεύουν τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Για αυτό παράλληλα εισάγουν από το παράθυρο ελαστικές εργασιακές σχέσεις (άπλωμα των επικουρικών γιατρών, των γιατρών με μπλοκάκι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ). Για αυτό παραχωρείται η άδεια για να ανοίξουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί. Για αυτό ετοιμάζονται για συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών, τμημάτων».

Και προσθέτει: «Χρειάζεται να απαντήσουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ στον εκβιασμό κυβέρνησης, τραπεζιτών, ΕΕ, ΔΝΤ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ-ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Αυτό το μήνυμα θα στείλουμε με την απεργία στις 20 Γενάρη αλλά και με την 48ωρη απεργία την μέρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο. Αλλά και μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στης 10 Φλεβάρη. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να μπούνε αποφασιστικά και όλοι οι υγειονομικοί. Απέναντι σε ένα υπουργείο και σε μία κυβέρνηση που κατακρεουργεί τις αποδοχές μας, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και γκρεμίζει το ΕΣΥ να ξαναπιάσουμε το νήμα των απεργιών διαρκείας και να συνδεθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αντιστέκονται απέναντι στην ίδια επίθεση στα σχολεία, στους δήμους, στις συγκοινωνίες, παντού. Με ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΈΣ ΑΓΩΝΑ να οργανώσουμε περιοδείες, συγκεντρώσεις-συζητήσεις, συνελεύσεις, απεργιακή περιφρούρηση, για να ανατρέψουμε τα σχέδια και τις επιθέσεις τους».