Αντιρατσιστικό χαστούκι για την κυβέρνηση

Η 15 Γενάρη ήταν μία ημέρα σταθμός για το αντιρατσιστικό και το εργατικό κίνημα. Ήταν η πρώτη οργανωμένη απάντηση στο νομοσχέδιο Παπουτσή που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις εξαγγελίες για την εγκατάσταση του ρατσιστικού τείχους στον Έβρο, που σηματοδοτεί και επισήμως την σύμπλευση της κυβέρνησης με τις πιο ακροδεξιές φωνές του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η συμμαχία είχε από τα ξημερώματα του Σαββάτου στρατοπεδεύσει στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Με εντολή της κυβέρνησης και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τα ΜΑΤ συνεργάστηκαν με τη συμμορία της Χρυσής Αυγής για την πραγματοποίηση φασιστικής-ρατσιστικής αντισυγκέντρωσης στη Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, με στόχο να ματαιωθεί η αντιρατσιστική συναυλία που είχε προγραμματιστεί. Από δίπλα τα ΜΜΕ πλάσαραν την φασιστική αντισυγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα ως ένα άλλο συλλαλητήριο.

“Φαίνεται ότι η ρατσιστική διολίσθηση της κυβέρνησης που χτίζει το φράχτη του αίσχους για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από το ποιος έχει την ευθύνη για την φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση που σκορπάει το Μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ βρίσκει συνεταίρο από τα Δεξιά στην ΝΔ, το ΛΑΟΣ ακόμη και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Άδειασαν ακόμη και το Δήμαρχο Γ.Καμίνη που έδωσε την άδεια για την εκδήλωση!”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.

Το αποτέλεσμα της πανκινητοποίησης όλου αυτού του συρφετού ήταν να βρίσκονται για μία ολόκληρη ημέρα απομονωμένοι στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα και οι δρόμοι του κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων να ανήκουν στους αντιφασίστες -αντιρατσιστές. Στα Προπύλαια καλούσαν και συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, οι ΕΛΜΕ του Κέντρου της Αθήνας (Α,Β,Γ και Ε), ο Σύλλογος Δασκάλων Αιγάλεω, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, οι επιτροπές Ιρανών, Αφγανών και Παλαιστίνιων προσφύγων, το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών, το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Πολιτιστική Ομάδα Πετραλώνων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Φοιτητικοί Σύλλογοι και μαθητές σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά.

Τη συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε ο Ρεζάμ, από την Επιτροπή Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων. “Από τις 29 Δεκεμβρίου έξι άτομα από εμάς ξεκίνησαν απεργία πείνας με ραμμένα στόματα. Σήμερα είναι η 18η ημέρα και πολλές φορές έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότερο πλησιάζουμε στο θάνατο και το κράτος αδιαφορεί. Έχουμε ζητήσει μόνο πολιτικό άσυλο που σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες το δικαιούμαστε γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Το αίτημά μας είναι το μόνο που μπορεί να μας εξασφαλίσει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε κάποτε να χτίσουμε τη δική μας ζωή”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Θανάσης Διαβολάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Λιμάνι”. “Δεν είναι μόνο ο φράχτης που προσπαθούν να σηκώσουν στον Έβρο για να εμποδίσουν κατατρεγμένους πρόσφυγες που ζητάνε καταφύγιο, καθώς οι βόμβες του ιμπεριαλισμού βομβαρδίζουν τις πατρίδες τους και τους αναγκάζουν να τις εγκαταλείψουν. Είναι οι φράχτες που τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να σηκώσουν σε όλους εμάς. Ανάμεσα στους Έλληνες και τους μετανάστες εργαζόμενους, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα.

Αντεργατική πολιτική

Απέναντι σε όλους αυτούς τους φράχτες εμείς λέμε όχι και υψώνουμε τα χέρια μας στον αγώνα για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας που τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να ξεθεμελιώσουν. Να αντιπαλέψουμε την αντεργατική πολιτική που καταργεί τις ΣΣΕ, που κόβει μισθούς και συντάξεις, που καταργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ρίχνει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και όλα αυτά για να πάρουνε τα λεφτά τους οι τράπεζες για να κερδίζει το ελληνικό και το ξένο κεφάλαιο.

Σ' αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι ενωμένοι. Η σημερινή μας συγκέντρωση δίνει αυτό το μήνυμα της ενότητας για να απαιτήσουμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, την ανατροπή του αντεργατικού μνημονίου που επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις οδηγίες της ΕΕ, του ΔΝΤ και συνοδοιπόρους τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Για να απαιτήσουμε να μην πληρωθεί το ληστρικό χρέος προς τις τράπεζες αλλά να δοθούν λεφτά για την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση για μισθούς και συντάξεις”

Ο Σταύρος Κουρεμένος, μέλος τους ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Αθήνας τόνισε: “Οι εκπαιδευτικοί της Α, Β, Γ, και Ε ΕΛΜΕ Αθήνας χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση. Δουλεύουμε και ζούμε στις περιοχές που θίγονται από την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Αποφασίσαμε με ψηφίσματα γενικών συνελεύσεων είτε με αποφάσεις των ΔΣ, να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε στη σημερινή εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη φασιστική τρομοκρατία, που με θράσος διεκδικεί περιοχές όπως τον Αγ. Παντελεήμονα ή την πλατεία Αττικής, ως ορμητήριο για εγκληματική δράση κατά μεταναστών αλλά και ελλήνων πολιτών. Αγανακτούμε όταν οι επιθέσεις γίνονται καθημερινό φαινόμενο με την, τουλάχιστον ανοχή των αρχών.

Η μη αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στους μετανάστες πρόσφυγες και στα παιδιά τους, δυσχεραίνει ή ακυρώνει το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο. Καλλιεργεί την καχυποψία και την ανασφάλεια. Οπλίζει τα χέρια εκείνων που κηρύσσουν το μίσος και το διωγμό κατά του ξένου, ως φάρμακο δήθεν για τα προβλήματα της πόλης και της γειτονιάς, ενώ αυτές τις έχουν πρώτα δραστικά υποβαθμίσει η εγκατάλειψη, η κερδοσκοπία, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. Οι φράχτες και τα τείχη που πανηγυρικά εξαγγέλλονται δηλώνουν πιο πολύ τον πανικό από την απουσία πολιτικής με στόχο τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την παροχή ασύλου και στέγης στους πρόσφυγες. Πολιτική απαραίτητη για να σταματήσει η απαξίωση των σχολείων της περιοχής, ο μαθητικός πληθυσμός των οποίων θα συρρικνώνεται όσο αφήνεται η δημόσια εκπαίδευση στην τύχη της, όσο το κράτος δεν υιοθετεί τη συνταγματική υποχρέωσή του για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους έλληνες και μετανάστες. Όχι στο φράχτη, όχι στα τείχη μεθοριακά και εκπαιδευτικά, θάνατος στο φασισμό”.

Κάλεσμα για ενότητα έκανε και ο Μαγιορό, από την Ένωση Μεταναστών Εργατών: “ Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να παλέψουμε αυτές τις εξαγγελίες. Είμαστε όλοι εργαζόμενοι και όταν είμαστε ενωμένοι θα είναι πολύ δύσκολο γι΄' αυτούς να μας νικήσουν”.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, θύμισε ότι: “Αν νομίζει ο Παπουτσής ότι αγκαλιά με τον Μιχαλολιάκο θα κάνουν κουμάντο στην πόλη είναι νυχτωμένοι. Η πόλη της Αθήνας είναι η πόλη της αντίστασης. Είναι η πόλη που έδιωξε τους Ναζί το '44, η πόλη που τους έδιωξε τη δεκαετία του ‘60 και ξανά με το Πολυτεχνείο, που εξεγέρθηκε το 2008. Οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Να χτίσουμε παντού τοπικές αντιρατσιστικές επιτροπές, στα συνδικάτα, στα πανεπιστήμια. Με τη δύναμη της ενότητας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο. Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο. Μονόδρομος είναι η αλλαγή αυτής της κοινωνίας, η απαλλαγή από τον καπιταλισμό και το ρατσισμό που είναι το πιο χυδαίο δηλητήριό του”.

Αμέσως μετά τα πανώ βγήκαν στο δρόμο με κατεύθυνση τον Αγ. Παντελεήμονα. “Οχι στο τείχος του Παπουτσή”, “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Όχι απελάσεις ρατσιστικές, Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες”, ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν σε όλη τη διαδρομή. Μπροστά μπήκε το κοινό πανώ “Επιτροπή Πρωτοβουλίας-ΚΕΕΡΦΑ-Συνδικάτα- Φοιτητικοί Σύλλογοι-Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών”, ακολουθούσε το κοινό πανώ των Α', Β', Γ', Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ των Financial Crimes, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζωγράφου, η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας-Κορυδαλλού, οι Βερβεροι πρόσφυγες, το κοινό πανώ του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και των Ιρανών Προσφύγων, οι φοιτητές της Φιλοσοφικής, της Νομικής και του Μαθηματικού, οι μαθητές Αντικαπιταλίστα και τα πανώ των σχολείων, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

“Ήρθαμε σήμερα εδώ για να πολεμήσουμε το ρατσισμό και το φασισμό”, μας είπε η Ειρήνη, μαθήτρια από το 42ο Λύκειο. “Εγώ ήρθα πρώτα απ' όλα γιατί μένω πλατεία Αττικής και εκεί πέρα οι φασίστες προσπαθούν να μετατρέψουν τη γειτονιά σε γκέτο. Ένα έχω να πω. Εκείνοι προσπαθούν να μας κάνουν να φοβόμαστε τους μετανάστες και εγώ φοβάμαι από τέτοιου είδους έλληνες. Σε αυτό συμφωνούν πολλά παιδιά από το σχολείο μου και έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να κατέβουμε στη σημερινή πορεία με το πανώ του σχολείου μας. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν το κουράγιο να κατέβουν σε πορεία και να δώσουν την κόντρα με τους γονείς και τα μαθήματα, το πανώ μας είναι εδώ και στέλνει το μήνυμα”. Το ίδιο μήνυμα έστειλαν και οι μαθητές Anticapitalista και το 1ο Λύκειο Βρυλλισίων με τα πανώ τους.

Απάντηση

Μπροστά από τους μαθητές βάδιζε το φοιτητικό μπλοκ με τα πανώ του Συλλόγου ΦΛΣ, Νομικής και της κατάληψης Μαθηματικού. “Ηρθα σήμερα στη διαδήλωση γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται να δώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση ενάντια στο φράχτη και την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Χρειάζεται να κάνουμε πολύ δουλειά από δω και πέρα, να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα και να αναγκάσουμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν θέση” μας είπε η Φαίη φοιτήτρια Νομικής.

Μεγάλη ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών. “Εχω βαρεθεί την υποκρισία και το γνωστό ποιηματάκι ότι για κάθε πρόβλημα φταίνε οι μισθοί και άρα τους κόβουμε, φταίνε οι απεργοί που δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα άρα τους πολεμάμε, φταίνε οι μετανάστες που τρώνε τα μεροκάματα των ελλήνων άρα φτιάχνουμε φράχτη”, μας είπε η Γεωργία Γκόφα από τη Γ' ΕΛΜΕ. “Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά για όλους. Ολοι πρέπει να είμαστε στο δρόμο για να δώσουμε πειστική απάντηση στα παραμύθια που λένε. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε μία από τις ελάχιστες κατηγορίες που καθημερινά συνευρίσκονται με όλες τις εθνότητες. Αυτό που καθημερινά αντιλαμβανόμαστε είναι οι ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών και όχι οι διαφορές και αυτό που θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές μας είναι το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης”.

“Είμαστε ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και σε κάθε είδους καταπίεση και εκμετάλλευση των πιο αδύναμων. Ο ρατσισμός εντείνεται όταν αυξάνεται η οικονομική πίεση. Γενικά όσο το σύστημα πιέζει και εξαθλιώνει τις αδύναμες κοινωνικές μάζες εντείνονται και τα συντηρητικά αντανακλαστικά και ο ρατσισμός. Άρα είναι δύο αγώνες που πρέπει να δίνονται μαζί και ταυτόχρονα. Δεν αναιρεί ο ένας τον άλλο ούτε αποκλείει ο ένας τον άλλο”, μας είπε η Βάσω Μπαθρέλου εκπαιδευτικός.

Η πορεία έφτασε στην Ομόνοια, έστριψε στην Γ' Σεπτεμβρίου και μετά απλώθηκε στην Αχαρνών. Σε όλη τη διαδρομή έμπαινε κόσμος, κυρίως μετανάστες, που άκουγαν τα συνθήματα από τα γειτονικά σπίτια. Άλλοι έβγαιναν στα μπαλκόνια χειροκροτούσαν και χαιρετούσαν γεμάτοι χαρά και ελπίδα, βλέποντας την πολύχρωμη διαδήλωση να φωνάζει “εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι”.

Ένα στενό πριν από την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα οι δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν φράξει το δρόμο με κλούβες και εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ. Αντίστοιχα μπλόκα είχαν στηθεί σε όλους τους δρόμους γύρω από την πλατεία. Στο αίτημα μιας αντιπροσωπείας των διαδηλωτών να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να δοθεί η πλατεία για τη συναυλία με βάση την απόφαση του Δήμου Αθήνας ο επικεφαλής της Αστυνομίας απάντησε με άρνηση. Κάλεσε τον εισαγγελέα, που απαγόρευσε στη διαδήλωση να συνεχίσει, ενώ τα ΜΑΤ άρχισαν να προκαλούν. Μετά από αρκετή ώρα η πορεία συνεχίστηκε μέσω Πατησίων προς την Ομόνοια, όπου εκεί έκλεισε το συλλαλητήριο με τους Magic De Spell να τραγουδάνε από την ντουντούκα και τους μετανάστες από την Αφρική να παίζουν τα τζέμπε και να χορεύουν.

Ο Θοδωρής, ο Νίκος και ο Γιώργος από τους Magic De Spell δήλωσαν ότι: “Εμείς ήρθαμε για να πούμε το αυτονόητο. Ότι θέλουμε να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ιδεολογίας και πιστεύουμε ότι πρώτα απ' όλα αυτό πρέπει να το υιοθετήσουν οι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα και της κάθε γειτονιάς, ενάντια στην γκετοποίηση που υπαγορεύει το κράτος και το κεφάλαιο. Θα συνεχίσουμε μαζί σας με τα τραγούδια μας και την επόμενη φορά όπως κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια”.

• Εκτός από τη συναυλία ματαιώθηκε και η παιδική παράσταση “Το αίνιγμα του Τρούλ” από το Θέατρο Νέου Κόσμου.

• Είμαι σκηνοθέτης και κάτοικος της περιοχής. Από τα μέσα καλοκαιριού έχουμε υποστεί δεκάδες επιθέσεις με ξύλα από Χρυσαυγήτες και όχι μόνο εγώ αλλά και ο συνάδελφος Γιάνναρης. Το έχουμε καταγγείλει το γεγονός και αποφασίσαμε να μαζέψουμε υπογραφές καλλιτεχνών που ζητάνε να διαλυθεί το σκοτάδι του παρακράτους.

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του παρακράτους της δεκαετίας ‘50 - ‘60.  Πρώτον γιατί είναι οργανωμένοι, δεύτερον γιατί έχουν τις πλάτες της αστυνομίας και ειδικά του ΑΤ. Αγ. Παντελεήμονα όπου έχουμε βρει τις πόρτες κλειστές και τρίτον γιατί σπέρνουν το φόβο στους κατοίκους της περιοχής. Έχουμε συζητήσει από ανθρώπους που είναι μάρτυρες σε προπηλακισμούς και κανένας δεν θέλει να μιλήσει επειδή φοβάται. Αυτό είναι τρομακτικό. Το σύστημα ανεβάζει τα φασιστοειδή στο γήπεδο του παρακράτους το οποίο αν δεν το καταστρέψουμε, το ίδιο το κράτος αν δεν το καταστρέψει, θα θρηνήσουμε θύματα.

Γιώργος Κόρρας, Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών