Εργατικό κίνημα
Οργανώνουμε την ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

Απεργία σταθμός πρέπει να είναι η 12 Νοέμβρη που έρχεται να πιάσει το κόκκινο νήμα των πανεργατικών της προηγούμενης 5ετίας και να το μετατρέψει σε αντιμνημονιακό εφιάλτη και για την κυβέρνηση και για τα αφεντικά.
 
Η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μόνο μέρες ψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που σώζει για άλλη μια φορά τους τραπεζίτες ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, έρχεται να ψηφίσει το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων του μνημόνιου 3 και τσακίζει τις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό. “Και τούτο το μνημόνιο θα μείνει στα χαρτιά” είναι η απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στις τεράστιες αυτές επιθέσεις. Η εργατική αντίσταση έχει τη δυνατότητα να πετάξει και αυτό το μνημόνιο στα σκουπίδια.
 
Η Πανεργατική στις 12Ν είναι η απόδειξη. Λίγες μόνο βδομάδες από την επανεκλογή Τσίπρα η Πανεργατική 12Ν έρχεται να γενικεύσει τις μάχες που σποραδικά, με τακτικές αντάρτικου, έβγαιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Η πίεση από τις απανωτές μικρές μάχες, είτε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, είτε ενάντια στις περικοπές και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των αφεντικών οι επιμέρους αντιστάσεις ανάγκασαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να καλέσουν σε Πανεργατική Απεργία. Αυτή η απεργία ήδη ξεκινάει να οργανώνεται από τα κάτω σε μια σειρά χώρους ώστε να πετύχει και να γίνει αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης και συντονισμού.
 

INTRACOM

Η απεργία στις 12Ν μπορεί να είναι ένας σταθμός για να δώσουμε μια δυνατή απάντηση και προοπτική, βαθαίνοντας το πολιτικό μήνυμα. Πρέπει να εξηγήσουμε πως υπάρχει εναλλακτική και αυτή δεν βγαίνει μέσα από τις λογικές των μνημόνιων ή των διαπραγματεύσεων για αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, την Ευρωζώνη, κλπ. Πρέπει να μιλάμε για ρήξη. 
 
Αυτή η απεργία έρχεται σαν αποτέλεσμα της πίεσης που ξεκινάει από τα κάτω και υποχρεώνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν κωλοτούμπες. Είναι μια πρώτη απάντηση. Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δικαιώματά μας. Αυτά είναι σημαντικά αιτήματα. Όμως πλέον μπορούμε να τα γενικεύσουμε. Όποιος νομίζει πως ο κόσμος έχει αποδεχτεί τα μνημόνια, πλανάται πλάνη οικτρά. Κάνουν λάθος αν νομίζουν πως ο κόσμος θα παραδώσει τη ζωή του σε όποιον έρχεται να του δώσει το κώνειο. Γι' αυτό αυτή η Πανεργατική Απεργία είναι τόσο ουσιαστική. Και όταν λέμε απεργία δεν εννοούμε μόνο τη μέρα που θα κατέβουμε κάτω, αλλά όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε από τώρα μέχρι τότε και μετά. Γιατί χρειάζεται να μιλάμε για την συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων. 
 
Σε αυτούς τους αγώνες δεν υπάρχουν σύνορα, χρώματα, θρησκείες, φυλές, γι' αυτό και είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αυτοί οι αγώνες είναι η πραγματική απάντηση της κοινωνίας που μπορεί να κερδίσει και να επιβάλει στην οποιαδήποτε κυβέρνηση μια άλλη πολιτική. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να δώσουμε την αυτοπεποίθηση για να κατέβουν όλοι κάτω. 
 
Στην Intracom ξεκινήσαμε σαν σωματείο τις δράσεις σε όλα τα κτήρια της εταιρίας, στην Αθήνα, στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη. Και εκεί βάζουμε όλα αυτά τα ζητήματα και φυσικά την καλύτερη οργάνωση της παρουσία των εργαζόμενων στα κατά τόπους συλλαλητήρια. Στην Αθήνα το σωματείο μας καλεί στις 10.30 στο Μουσείο”.
Bασίλης Συλαϊδής, 
ΔΣ Σωματείου εργαζομένων Ιntracom
 

Διοικητικοί ΕΚΠΑ

Σαν διοικητικοί του ΕΚΠΑ έχουμε την εμπειρία μιας απεργίας διαρκείας, σταθμό και σύμβολο για το εργατικό κίνημα των τελευταίων ετών, που πρακτικά κέρδισε. Η διαφορά με την Πανεργατική στις 12Ν είναι στην προετοιμασία. Σε εκείνη την απεργία είχαμε προετοιμαστεί από την αρχή για την διάρκεια του αγώνα και για να τα δώσουμε όλα μέχρι τέλος.
 
Η Πανεργατική στις 12Ν θεωρητικά είναι πιο ασφαλής για τον κόσμο να συμμετέχει αφού έχει την κάλυψη των μεγάλων τριτοβάθμιων ενώσεων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Προφανώς και γνωρίζουμε πως ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, παρόλα αυτά είναι μια απεργία που έχει συνδικαλιστική κάλυψη ενώ η δική μας απεργία δεν είχε την κάλυψη κανενός και βγήκε από την αρχή παράνομη, γι' αυτό και τρέχουμε ακόμα στα δικαστήρια.
 
Αποτέλεσμα
 
Οι περισσότεροι από τους διοικητικούς υπαλλήλους όπου και αν βρισκόμαστε, γιατί είμαστε διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία, έχουμε ξεκινήσει να προπαγανδίζουμε την Πανεργατική στις 12Ν. Υπάρχουν δυσκολίες αφού ο δικός μας κόσμος είναι από αυτούς που λένε πως η “αριστερή κυβέρνηση” μας δικαίωσε και μας ξανα-προσέλαβε γι' αυτό και θα μας προστατέψει. Από την άλλη είναι ένας κόσμος που παρά την κούρασή του, ξέρει πολύ καλά πως δεν του χάρισαν τίποτα και πως μόνο οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Πως οι αγώνες έχουν νόημα. 
 
Σήμερα ακόμα πιο πολύ χρειάζεται να συνδέσουμε τα επιμέρους αιτήματα με τα μνημόνια και τις συνολικότερες πολιτικές. Χρειάζεται να θυμίζουμε πως ήταν οι αγώνες μας που έφεραν την προηγούμενη κυβέρνηση στην κατάρρευση και πως μπορούμε να ανατρέψουμε και αυτές τις επιθέσεις. Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε και όπως κάνουμε πάντα κάνουμε μαζέματα ανά χώρους και συνελεύσεις. Αυτός είναι και ο τρόπος για να προχωρήσουμε παρακάτω και να οργανώσουμε αυτή την απεργία. 
Σπύρος Ανδριώτης, διοικητικοί ΕΚΠΑ 
 

ΓΝΑ Γεννηματάς

Αυτή η πανεργατική χρειάζεται να οργανωθεί από τα κάτω. Να ενεργοποιήσουμε ή να φτιάξουμε γρήγορα επιτροπές αγώνα. Δεν είναι μια περίπλοκη διαδικασία. 
 
Στο νοσοκομείο Γεννηματάς αποφασίσαμε συνεδριάσαμε και άμεσα βγάλαμε κείμενο. Ξεκινήσαμε να πολιορκούμε το ΔΣ του σωματείου για να βγάλει Γενική Συνέλευση που το αποφεύγει, για να γίνει αυτή η απεργία πιο μαζική. Θέλουμε να είναι μια οργανωμένη απεργία γι' αυτό διεκδικούμε πως από το πρωί την ίδια τη μέρα της απεργίας θα υπάρχει απεργιακή φρουρά. Και αυτή τη φορά θέλουμε να βάλουμε και πούλμαν από το νοσοκομείο και να κατεβούμε μαζικά και οργανωμένα. Πρέπει να πάμε σε όλα τα νοσοκομεία που μπορούμε να φτάσουμε. Χρειάζεται οριζόντιος συντονισμός των χώρων. Υπάρχουν νοσοκομεία που θα κατέβουν και θα φέρουν τα πανό τους, υπάρχουν και νοσοκομεία που θέλουν σπρώξιμο και βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι στο δρόμο να βαδίσουμε στα ίδια μπλοκ, ενωμένοι απέναντι στο τρίτο μνημόνιο.
 
Και ταυτόχρονα τη μάχη της απεργίας στις 12 Νοέμβρη θα τη δώσουμε και πολιτικά. Γιατί πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα που μπαίνει από τον κόσμο. “Και αν απεργήσουμε θα πετύχουμε κάτι; Μπορούμε να βγούμε από την κρίση; Μπορούν να βρεθούν τα λεφτά για να γίνουν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία και οπουδήποτε είναι αναγκαίο;”. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη. “Ναι μπορούμε”. Αν δέσουμε αυτές τις απεργίες με τις μάχες που δίνουμε απέναντι στο ρατσισμό, απέναντι στον πόλεμο και με τις απαντήσεις για διαγραφή του χρέους, για κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση στους τραπεζίτες, μπορούμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη γιατί είναι σε μια τεράστια αντίφαση αφού υπόσχεται πως το 3ο μνημόνιο θα το περάσει πιο μαλακά από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση και η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
 
Συνεχίζουν να τα διαλύουν όλα με τον πιο σκληρό τρόπο. Θέλουμε να αναδιπλωθούν, να τα πάρουν όλα πίσω. Ο τρόπος για να απαντήσουμε είναι απεργιακός με όλο τον κόσμο στους δρόμους. Οργανώνουμε από τα κάτω, συντονισμένα και πολιτικά. 
Χρίστος Αργύρης,
ΔΣ Σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς