Αντιρατσιστικό κίνημα
Nα πέσει ο Φράχτης: Η καμπάνια ξεκίνησε

Με την ανακοίνωση της καμπάνιας για την μεγάλη κινητοποίηση στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη ήδη μια σειρά σωματεία και σύλλογοι έσπευσαν να δηλώσουν στήριξη και συμμετοχή. Ψηφίσματα υπέρ τις κινητοποίησης έχουν αποφασίσει η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Σύλλογος Δασκάλων Αθηνά, ο Σύλλογος Πολυτεχνείου Ξάνθης, η γενική συνέλευση όλων των σχολών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, ο Σύλλογος φοιτητών Αγγλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος φοιτητών Ιατρικής Πάτρας.     
 
Με τοπικές συσκέψεις της ΚΕΕΡΦΑ σε πόλεις, γειτονιές, πανεπιστήμια συνεχίζονται  οι πρωτοβουλίες.
 
Σύσκεψη έγινε την Τρίτη 27/10 στην Κυψέλη. «Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από το Υπ. Πολιτισμού και κόσμος της γειτονιάς και έγινε πλούσια συζήτηση για το ρόλο που παίζει ο φράχτης στον Έβρο και την ανάγκη να πέσει για να σωθούν οι ζωές των προσφύγων. Σχολιάστηκε θετικά το τετρασέλιδο που κυκλοφορεί η ΚΕΕΡΦΑ με τους 9 λόγους για τους οποίους πρέπει να πέσει ο φράχτης», μας είπε ο Γιάννης. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις στη γειτονιά, καθώς επίσης και σε μία μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία Κυψέλης, καθώς και πάρτυ ή συναυλία για να συγκεντρώσουμε το χρηματικό ποσό για την αποστολή στον Έβρο».  
 
Την Πέμπτη στου Ζωγράφου έγινε σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ. «Ο Γιάννης Τσαμούρης εξήγησε τη σύνδεση του φράχτη με την αύξηση των πνιγμών στο Αιγαίο ενώ η Ράνια Νενεδάκη τόνισε ότι χρειάζεται να πιέσουμε τους δήμους προκειμένου να δημιουργήσουν τις απαραίτητες κοινωνικές δομές για τους πρόσφυγες. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε εκδήλωση στις 25 Νοέμβρη και την ίδια μέρα να διοργανωθεί μια θεατρική παράσταση, καθώς επίσης να διοργανώσουμε και ένα τοπικό γλέντι για να συγκεντρώσουμε οικονομική ενίσχυση για να ρίξουμε το κόστος της συμμετοχής», μας είπε η Ζανέττα.         
 
Την Παρασκευή 30/10 σύσκεψη έγινε στα Πετράλωνα. «Η Νίκη Αργύρη ενημέρωσε για τη σημασία της καμπάνιας που ξεκινάει η ΚΕΕΡΦΑ που μπορεί να βάλει την πίεση στην κυβέρνηση για το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, ενώ ο Βασίλης Κουκαλάνι ηθοποιός- σκηνοθέτης έδωσε την εικόνα των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η αλληλεγγύη του κόσμου για τους πρόσφυγες.
 
Μπήκαν πολλές προτάσεις για το άπλωμα της καμπάνιας, από τους συλλόγους γονέων, μέχρι τους χώρους του Υπ. Πολιτισμού, τη Νομική και το Πάντειο. Ξεκινάμε με αντιρατσιστική πικετοφορία αυτή την Τρίτη, συνεχίζουμε με αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις στα σχολεία και στις πλατείες, κρέμασμα πανώ και  με μία μεγάλη εκδήλωση στις 26 Νοέμβρη», μας μετέφερε σαν εικόνα η Ελεάννα.
 

Ξάνθη

Την Κυριακή 25 Οκτώβρη στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, η θεατρική ομάδα "Παράβασις" σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ξάνθης ανέβασε την παράσταση "Το Αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικ Κένι. Είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που πήρε μόνο του το δρόμο της προσφυγιάς με μόνο μια βαλίτσα. Το θέατρο ήταν κατάμεστο και η παράσταση πολύ πετυχημένη. Εκπληκτική ήταν η ερμηνεία για πρώτη φορά ζωντανά του τραγουδιού "Μαύρη κλωστή δεμένη" σε στίχους της Στέλλας Δενδηλιάρη και μουσική του Γιάννη Ιωάννου από χορωδία μαθητών του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης. 
 
Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης παρενέβη με μοίρασμα του τετρασέλιδου της καμπάνιας και του καλέσματος για την εκδήλωση του Σαββάτου 7 Νοέμβρη, (6μμ, στο Εργατικό Κέντρο) με κεντρικούς ομιλητές τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και το Γιώργο Τσιάκαλο, καθηγητή Παιδαγωγικής ΑΠΘ. Στο τέλος πήραμε το λόγο τονίζοντας την επικαιρότητα του έργου και καλώντας τον κόσμο να στηρίξει έμπρακτα της καμπάνια για το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο. 
 
Καλέσαμε τους συντελεστές της παράστασης στη σύσκεψη καλλιτεχνών που οργανώνουμε την Κυριακή 8 Νοέμβρη για τη διοργάνωση μονοήμερου φεστιβάλ στο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή πολλών μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε αμέσως με ένα τεράστιο χειροκρότημα και στη συνέχεια κάποιοι υπέγραψαν στο κείμενο υπογραφών της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στο φράχτη.  
Παντελής Αποστολίδης
 

Όχι αλλα πνιγμένα παιδιά

Την περασμένη Πέμπτη έφεραν με ελικόπτερο στην εντατική του Παίδων Αγία Σοφία, τρία ετοιμοθάνατα προσφυγόπουλα από τη Συρία, το ένα δυστυχώς κατέληξε. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία μίνι εξέγερση από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. 
 
Οι εργαζόμενοι έλεγαν ότι δεν θέλουμε πια άλλους νεκρούς, δεν αντέχουμε πια αυτή τη φρίκη, θέλουμε ανοιχτά νοσοκομεία για όποιον τα έχει ανάγκη, θέλουμε ανοιχτά σύνορα και μάλιστα συζητάγανε από μόνοι τους να ανέβουν στο τέλος του μήνα πάνω στα σύνορα. 
 
Τους προτείναμε να συνδεθούν με την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για το ανέβασμα στον Έβρο τις 23-24 Γενάρη και ήταν πολύ θετικοί. 
 
Όπως σε κάθε χώρο δουλειάς υπάρχει η αναγκαιότητα να φτιαχτεί ομάδα που θα οργανώσει την απεργία στις 12 Νοέμβρη έτσι μπορούμε να φτιάξουμε ομάδες της ΚΕΕΡΦΑ που σε κάθε χώρο δουλειάς θα οργανώσει τη μάχη για να είναι οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι, για να πέσει ο φράχτης και να ανοίξουν τα σύνορα  Μαζί θα τα παλέψουμε όλα αυτά και έτσι μπορούμε να ανεβάσουμε εκατοντάδες πούλμαν από την Αθήνα στον Έβρο γιατί χιλιάδες κόσμος το θέλει και χρειάζεται να το οργανώσουμε. 
Γιώργος Τσαμούρης
 

Η Θεσσαλονίκη ενάντια στο φράχτη

Διαδήλωση στις Καστανιές του Έβρου έγινε το Σάββατο 31/10, από το Συντονιστικό Ενάντια στο Φράχτη. 
 
“Ξεκινήσαμε 7-8 πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα την ίδια μέρα πούλμαν από την Αθήνα και την Πάτρα”, μας είπε η Σεβαστή από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Φτάσαμε στις Καστανιές γύρω στις 5 το απόγευμα όπου συγκροτήσαμε τα μπλοκ βαδίζοντας προς το Φράχτη. Στα 500 μέτρα Ματ και αστυνομία προσπάθησαν να μας απωθήσουν ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης. Συμμετείχαμε στο μπλοκ τον Φοιτητικών Συλλογων με τις σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ και μοιράσαμε το υλικό μας για το διήμερο που διοργανώνουμε στις 23-24 Γενάρη”.
 
“Να γκρεμιστεί τώρα ο φράχτης στον Έβρο”, καλεί με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μεταξύ άλλων, “να σταματήσει η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από ΕΕ, κυβέρνηση. Όχι στην ενίσχυση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής. Απρόσκοπτη είσοδος των προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα. Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου, της Frontex και του Ευρωστρατού ... Με αρχή την διαδήλωση στις 31/10 να κλιμακώσουμε και να κορυφώσουμε αυτόν τον αγώνα στις 23/24 Γενάρη 2016 με πανελλαδική, παλλαϊκή, διεθνιστική διαδήλωση στον Έβρο για να γκρεμίσουμε το φράχτη του αίσχους”. 
 
 

Ανοιχτές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ

 
Στις γειτονιές…
 
ΞΑΝΘΗ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11
Εργατικό Κέντρο, 7μμ
Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός
Παρεμβάσεις: Λία Δαμιανάκη, γραμματέας ΕΛΜΕ Ξάνθης, Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Νουρεδήν Κιγιτζί, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ν. Ξάνθης Αποφοίτων ΕΠΑΘ, Θωμαή Βελίκου, εκπρόσωπος Ομάδας υποστήριξης Ξάνθης προσφύγων πολέμου - Αλληλεγγύη το όπλο των λαών 
Μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/1
Εργατικό Κέντρο, 7μμ
Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός
 
ΧΑΝΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/11 Εργατικό Κέντρο, 7μμ
 
ΝΙΚΑΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/11, Δημαρχείο, 7μμ
 
ΠΑΤΗΣΙΑ-ΓΑΛΑΤΣΙ-ΚΥΨΕΛΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/11, ΟΝΑ Κυψέλης (Καλογερά 18), 6.30μμ  
 
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 
ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11
Ιατρικός Σύλλογος (έναντι δημοτικού Θεάτρου), 7μμ
Ομιλητές: Σωτήρης Αλεξόπουλος Πανπειραϊκή Πρωτοβουλία στους πρόσφυγες, Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
Παρεμβαίνουν: Γιάννης Προβατάς,εργαζόμενος Μεταξά, Αντώνης Αλφιέρης, Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, Νάντερ Αλχαμπούνι, Σύλλογος Σύρων Αποδήμων Ελλάδος
 
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11, ΠΠΕΔ, 7μμ
 
ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΙΛΙΣΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11, Θέατρο Ελυζέ, 7μμ 
 
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11, καφέ Κρίκος (Γενναίου Κολοκοτρώνη),7μμ
 
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΙΛΙΟΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11. Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61), 7μμ
 
Στις σχολές…
 
ΦΥΣΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/11 
Φυσικό –Ροτόντα, 1.30μμ
Ομιλήτρια: Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΑΣΚΤ
ΔΕΥΤΕΡΑ 9/11 
Αίθουσα γραμμικού σχεδίου, 2μμ
Ομιλητές  A.Διάλα, Επικ. Καθηγήτρια, Kαμπαγιάννης Θανάσης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιουσούφ Οζντερίμ, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
 
TEI ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ  9/11 
Αμφ. Α011 3μμ
Ομιλητές: Κ. Μελάς, Καθηγητής Δομικών έργων ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, 
Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Νάντερ Αλχαμπούνι, Σύλλογος Σύρων Αποδήμων Ελλάδος
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ  9/11 
Ιατρική, αίθουσα β' έτους, 1.30μμ
Ομιλητές: Στάθης Παπασταθόπουλος, πανεπιστημιακός ΦΠΨ , Νίκη Αργύρη ΚΕΕΡΦΑ
 
ΠΑΝΤΕΙΟ
ΤΡΙΤΗ 10/11, Αμφ. 2, 2μμ
Ομιλητές: Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός, Άρης Μεσσήνης, φωτογράφος, Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος ΕΦΣΥΝ, Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/11 Αίθουσα Προβολών Γραμματεία ΣΓΤΚΣ, 2μμ
Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Μιχάλης Μιλτσακάκης, μέλος Δ.Σ ΔΟΕ 
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑ 
ΤΕΤΑΡΤΗ11/11 Αίθριο, 2μμ
Ομιλητές: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός Σλαβικών Σπουδών 
Γιώργος Πίττας, Γιώτα Ιωαννίδου, μέλος Δ.Σ ΟΛΜΕ, επιτροπή αλληλεγγύης προσφύγων Γαλατσίου, Γιουσούφ Οζντερίμ, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
 
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/11 ΑΘΕ10, Επίκεντρο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικού, 2μμ
ομιλητές: Έφη Καρακαντζά, πανεπιστημιακός τμήμα Φιλολογίας,Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΚΕΕΡΦΑ
 
ΦΜΣ ΕΚΠΑ
ΠΕΜΠΤΗ 20/11 Αμφ. ΦΜ3 Χημικό, 2μμ
Ομιλητής: Γιώργος Πίττας, επιτροπή αλληλεγγύης προσφύγων Γαλατσίου
 
ΒΟΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/11 
Αρχιτεκτονική Αμφιθέατρο, 7.30μμ
Ομιλητές: Βασίλης Πέτσης, ΕΡΑ Βόλου, Παντελής Παναγιωτακόπουλος ΚΕΕΡΦΑ
 
Συσκέψεις για την καμπάνια
 
ΠΑΤΡΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ  4/11, Εργατικό Κέντρο, 7μμ
Ομιλητές: Στάθης Μακρίδης ΕΛΜΕ, Νίκος Παπαγεωργίου, Νεκτάριος Χάινταρ
 
ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 4/11, Πατάρι Βαβέλ (Βασ.Σοφίας 87), 7μμ
Ομιλήτρια: Αφροδίτη Φράγκου 
 
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11, Καφέ 1968 (Θησέως κ Αγίων Πάντων), 6μμ
Ομιλήτρια: Νίκη Αργύρη, 
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/11, ΕΔΟΘ 
(Προξένου Κορομηλά 51), 6μμ
 
ΧΑΛΑΝΔΡΙ 
ΤΡΙΤΗ 10/11, Στέκι Αντίστασης με τους Πολίτες Χαλανδρίου (Αβέρωφ 7Α), 7μμ
Ομιλητές: Μαριλένα Κουντούρη, 
Αντώνης Ρέλλας
 
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/11,  Στέκι Ρήξης και 
Ανατροπής, 5μμ