Εργατικό κίνημα
Συντονισμός συμβασιούχων στα ερευνητικά

Τα ερευνητικά κέντρα της χώρας απασχολούν «μόνιμο» προσωπικό, καθώς και ερευνητές εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες προγραμμάτων, που στην πλειοψηφία τους διαρκούν 1-4 έτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι ερευνητές αναγκάζονται να κάνουν έναρξη επιχείρησης στην εφορία.
 
Τα χρήματα που παίρνουμε υπάγονται σε παρακράτηση φόρου 20%, ενίοτε σε ΦΠΑ και σε επιπλέον παρακρατήσεις για φόρο επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ. Οι συμβασιούχοι έργου στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτών, αλλά ταυτόχρονα εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και ομηρίας. Η διεξαγωγή έρευνας με αυτούς τους όρους δεν προάγει την επιστήμη και την εφαρμογή της και πάνω από όλα δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη των βασικών αναγκών των εργαζομένων σε αυτήν.
 
Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν λήξει όλα τα ερευνητικά προγράμματα ΕΣΠΑ των Ινστιτούτων, των οποίων το έμψυχο δυναμικό έχει ήδη μειωθεί. Παράλληλα, η κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια, μόλις που καλύπτει τις αμοιβές των μόνιμων υπαλλήλων τους. Η πρόβλεψη που υπάρχει για την προκήρυξη νέων προγραμμάτων δεν θα καλύψει τις υπάρχουσες ερευνητικές ανάγκες, ενώ ακόμη και για αυτά που πιθανώς προκηρυχθούν, θα χρειαστούν 1-2 έτη μέχρι να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε αμοιβή ερευνητή. Μέχρι τότε, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα δουλεύει αμισθί για να ολοκληρώσει την διατριβή ή τη δημοσίευσή του, αλλά και για την υποβολή νέων προγραμμάτων προς χρηματοδότηση, με αβέβαιη την έκβαση και χρηματοδότηση της πρότασης, καθώς και την ύστερη συμμετοχή τους κατά την υλοποίησή τους (!).
 
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 20/10 σύσκεψη των συμβασιούχων ερευνητικών προγραμμάτων στα ερευνητικά κέντρα της Αττικής. Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα από το «Δημόκριτο», το ΕΜΠ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το ΙΓΜΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμιγκ κ.α. 
 
Συμφωνήθηκε ο συντονισμός όλων μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με κέντρο τις εργασιακές σχέσεις. Με το παρόν καθεστώς έχουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν οι ερευνητές, χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα. Διεκδικούμε κρατικό προϋπολογισμό για την Έρευνα και για όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν, πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας στα Ιδρύματα
Έρευνας και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης αυτών, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες τους. 
 
Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε έξω από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας την Τρίτη 3/11. Συζητήθηκε επίσης, η συμμετοχή στην γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη, στην οποία θα συμμετέχουν συλλογικά ερευνητές από το Δημόκριτο και ΙΓΜΕ.
Ελένη Αθανασοπούλου
συμβασιούχος ερευνήτρια στο 
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 
 
• Ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των συμβασιούχων ερευνητών εξέδωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων τέως Υπουργείου Ανάπτυξης.