Δραστηριότητες
Εκδηλώσεις του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω: Παλεύουμε μαζί, αναζητούμε τις εναλλακτικές

Χρήστος Λάσκος, πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Κατλαμούση, φοιτήτρια (προεδρείο), Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη, στο πάνελ της πρώτης συζήτησης στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Δεκέμβρη το μονοήμερο του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω “Για ποια κοινωνία παλεύουμε” στη Θεσσαλονίκη με τέσσερις θεματικές συζητήσεις.
 
Στην πρώτη συζήτηση σχετικά με την οικονομική κρίση, πολλοί πήραν το λόγο θέτοντας ερωτήματα στους ομιλητές Πάνο Γκαργκάνα και Χρήστο Λάσκο. Ο Γιώργος από την Νάουσα έθεσε το ζήτημα του ενιαίου μετώπου και η Εύη ρώτησε κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου με τα Βαλκάνια και την Μ.Ανατολή να μοιάζουν με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αντικαπιταλιστική προοπτική με κέντρο της την εργατική τάξη και τους αγώνες. Στο κλείσιμο ο Χ. Λάσκος τόνισε την δυναμική ενός συνειδητού και μαζικού κοινωνικού μπλόκ που ψήφισε το ΟΧΙ και είπε πως τα μέτωπα που ξεδιπλώνονται μέσα από τους αγώνες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, σε μια περίοδο όπου ο ρεφορμιστικός δρόμος έχει αποτύχει. 
 
Στην συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Λέανδρο Μπόλαρη, η κουβέντα επικεντρώθηκε στην φύση των κομμάτων του ρεφορμισμού μέσα από ιστορικά παραδείγματα, αλλά και την κίνηση του κόσμου στην βάση των κομμάτων αυτών που έχει την διάθεση να παλέψει ανοίγοντας την προοπτική της σύγκρουσης. Πολλοί εργαζόμενοι μίλησαν με παραδείγματα από τους χώρους δουλειάς και την κοινή πάλη με αυτόν τον κόσμο κόντρα σε κλεισίματα και μνημόνια, στο χώρο των νοσοκομείων, στους δήμους και τις περιφέρειες τα τελευταία χρόνια αλλά και ιδιαίτερα τους τελευταίους 2 μήνες. 
 
Η συζήτηση για τα Σύνορα Ανοιχτά, Οχι στην Ε.Ε φρούριο με ομιλητή τον Πέτρο Κωνσταντίνου επικεντρώθηκε στις εικόνες και τα παραδείγματα από τις δράσεις στους εργατικούς χώρους και στα πανεπιστήμια ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης στον Έβρο 23-24 Γενάρη. Η Ιωάννα από την Αγγλική Φιλολογία μίλησε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τους πρόσφυγες στα πλαίσια της κατάληψης και τις παρεμβάσεις στις σχολές με κέντρο την μαζικότητα των φοιτητών στον αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό αγώνα. Η Φύλλια μίλησε για την απήχηση της καμπάνιας Σύνορα Ανοιχτά, “από το 2000 που οργανώθηκα, είναι η πρώτη φορά που βλέπω την μαζική απήχηση που έχει στην πλειοψηφία του κόσμου η καμπάνια για τους πρόσφυγες, τον φράχτη και τα σύνορα”. 
 
Διεθνής Κίνημα
Η Κατερίνα από το Ψ.Ν.Θ μίλησε για την αντιρατσιστική εκδήλωση που οργανώνουν το σωματείο εργαζομένων για τις 16/12 ενώ τόνισε πως θα συμμετέχουν η τοπική ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι του Δήμου, αλλά και η Σχολή Κινηματογράφου που βρίσκεται στην Σταυρούπολη. Ο Γ. Γιαννόπουλος έβαλε την εικόνα του διεθνούς κινήματος που κινητοποιείται σε σχέση με το προσφυγικό ανοίγοντας παράλληλα την αμφισβήτηση στην Ε.Ε και την υποκρισία της.
 
Το μονοήμερο έκλεισε με την συζήτηση για την Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική των αγώνων σε μια επαναστατική στρατηγική με ομιλήτρια τη Μαρία Στύλλου. Το φαινόμενο της διάλυσης των αστικών κομμάτων και των κυρίαρχων ιδεών που αυτά εκπροσωπούν είναι αποτέλεσμα της κίνησης του κόσμου και των αγώνων του και αυτή την κατάρρευση των ιδεών και κομμάτων της αστικής τάξης η επαναστατική αριστερά πρέπει να τα εκμεταλλευτεί σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η Θεομπούλα θύμισε τους αγώνες ενάντια στα κόμματα της δεξιάς απ’ όπου προέρχεται η ΝΔ, ενώ ο Κώστας τόνισε πως ο αντικαπιταλισμός θα πρέπει να έχει στο κέντρο του τον ίδιο τον κόσμο που θα κάνει πράξη αυτήν την εναλλακτική, την εργατική τάξη με τα εργαλεία και τα όργανά της που θα φέρει μια κοινωνία όπου θα μπορεί να επιλέγει τι θα παράγει και πώς θα ζήσει.
Αλεξάνδρα Σιαφάκα
 

Γιάννενα

Εκδήλωση με θέμα “ενάντια σε μνημόνια-πολέμους- φράχτες, για ποια κοινωνία παλεύουμε;” πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 9/12, με ομιλητή τον Γιάννη Σηφακάκη και τη συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων, μεταναστών και συνταξιούχων. 
 
Στις τοποθετήσεις άνοιξε πλούσια συζήτηση. Ο Σο, μετανάστης απ’τη Σενεγάλη, έθεσε το ερώτημα σε σχέση με το τι έφταιξε για τα ποσοστά της Λεπέν στη Γαλλία, αν ευθύνεται μόνο ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία των κυβερνήσεων ή αν έχει ευθύνη η αριστερά στη Γαλλία και τι μπορούμε να κάνουμε από τη δικιά μας πλευρά. Η Γιούλη ανάλυσε τη σημασία της κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη στον Έβρο για ανοιχτά σύνορα, αλλά και πως αυτό θα βοηθήσει την ίδια την αριστερά στη Γαλλία να μη κάνει τα λάθη του παρελθόντος.
 
Ταυτόχρονα, συζητήσαμε και για το πώς αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κινηθεί η επαναστατική αριστερά όσον αφορά το συντονισμό και την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων στη βάση. Ο Άρης και ο Σταύρος έβαλαν τις εικόνες απ’τις κινητοποιήσεις των 5μηνιτών που το ίδιο πρωί διαδήλωσαν και στα Γιάννενα, αλλά και απ’τα νοσοκομεία, και τι δυνατότητα υπάρχει να στήσουμε τοπικό συντονισμό όπως λειτουργεί ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια. Τέλος, μπήκε το ζήτημα της εναλλακτικής και πως με ξεκάθαρη επαναστατική στρατηγική χρειάζεται να δουλέψουμε ενιαιομετωπικά με όλο τον κόσμο που παλεύει ενάντια στα μνημόνια, το πόλεμο και τους φράχτες και μέσα από τους κοινούς αγώνες να φτάσουμε στη στράτευση αυτού του κόσμου στην επαναστατική οργάνωση και προοπτική.
Λουίζα Γκίκα
 

Πάτρα

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενες από το νοσοκομείο του Ρίο, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα και άνεργοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω “Για ποια κοινωνία παλεύουμε;” στην Πάτρα την Παρασκευή 11/12. Ανάμεσά τους κόσμος που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Μετά την εισήγηση από το Γιάννη Αγγελόπουλο από το ΣΕΚ, άνοιξε συζήτηση για τις μάχες που δίνουμε σήμερα σε όλα τα μέτωπα, ενάντια στα μνημόνια σε εργατικούς χώρους και σχολές, ενάντια στο ρατσισμό και τους φράχτες. Εκπαιδευτικός από την τοπική ΕΛΜΕ έδωσε την εικόνα των πρόσφατων εκλογών που είχαν στο Σύλλογο τους και την άνοδο των Παρεμβάσεων. H συζήτηση απλώθηκε στις προοπτικές της Αριστεράς μέσα από ερώτηση συντρόφισσας μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημίζει συνολικά την Αριστερά με την πολιτική που εφαρμόζει γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση του κόσμου. Το αντίδοτο στην απογοήτευση είναι οι κοινοί μας αγώνες αλλά και η επαναστατική στρατηγική σε αντιπαράθεση με τον αποτυχημένο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτεινή Λυσικάτου
 

Ξάνθη

Την Κυριακή 13/12 πραγματοποιήθηκε το μονοήμερο συζητήσεων “Για ποια κοινωνία παλεύουμε;” του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης. Στις συζητήσεις συμμετείχε κόσμος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη Λαϊκή Ενότητα και το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην πρώτη κουβέντα για τη Διεθνή Κρίση του Καπιταλισμού και το Τρίτο Μνημόνιο με εισηγητή τον Πάνο Γκαργκάνα, τέθηκε από το ακροατήριο ο προβληματισμός αν η αντικαπιταλιστική ρήξη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα προκαλούσε τη διεθνή απομόνωση. Το μεγάλο κύμα της διεθνούς συμπαράστασης στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του πόσο πλατιά θα άνοιγε μια άλλη προοπτική.
 
Πολύ πλούσια ήταν η συζήτηση για τη ρατσιστική Ευρώπη φρούριο και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων της ΕΕ με ομιλητή τον Πέτρο Κωνσταντίνου. Σε μία τοποθέτηση, το τεράστιο αντιπολεμικό κίνημα του 2001-2003 που έδωσε μεγάλη ώθηση στην Αριστερά σε όλη την Ευρώπη μπήκε αντιπαραθετικά με το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα για ανοιχτά σύνορα. Στην πραγματικότητα όμως είναι αλληλένδετα γιατί αυτοί που ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες είναι οι ίδιοι που πνίγουν μωρά στο Αιγαίο και χρησιμοποιούν την ισλαμοφοβία που στρώνει το έδαφος στους φασίστες.
 
Από την τελευταία συζήτηση “Η Αριστερά πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ” με ομιλήτρια τη Μαρία Στύλλου βγήκε η εικόνα για το πόσο πολύ κόσμο αγκαλιάζει αυτή η συζήτηση και προέκυψε η αναγκαιότητα της κοινής δράσης για φρένο στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε όλα τα άμεσα ζητήματα όπως το γκρέμισμα του φράχτη και τα ανοιχτά σύνορα. Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο «τραβάει» όλος αυτός ο κόσμος, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι μπορούμε να παλέψουμε μαζί και να βγάλουμε και τα αναγκαία συμπεράσματα μαζί. Αξιοσημείωτη ήταν εδώ η τοποθέτηση συντρόφισσας από το ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι το 70% των ανθρώπων που έχουν παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ είναι “παγωμένοι” από την πολιτική που ακολουθεί και πως θα συμφωνούσαν 100% με τις αναλύσεις μας.
Παντελής Αποστολίδης