Αντιρατσιστικό κίνημα
Σκούπες, στρατόπεδα, απελάσεις με «ανθρωπιστικό» μανδύα

Ειδομένη, 9/12

Οι σοροί τριών ακόμα προσφύγων εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης 15/12 από την τουρκική ακτοφυλακή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου για τον εντοπισμό άλλων τριών αγνοούμενων. 
 
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε η νέα χρονιά “να είναι μια χρονιά αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας”, στο μήνυμά του για τον Τηλεοπτικό Μαραθώνιο Αγάπης που διοργάνωσαν η ΕΡΤ και η Unicef για τα παιδιά των προσφύγων. “Σήμερα θα αποδειχτεί ξανά ότι οι πολίτες και η κοινωνία αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις με ανθρωπιά και αλληλεγγύη” συμπλήρωσε. 
 
Όμως αν η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη περισσεύουν για τον απλό κόσμο, για την κυβέρνηση είναι μόνο λόγια του αέρα. Στην πράξη Τσίπρας και Μουζάλας επιστρέφουν ξανά στις πρακτικές της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οργανώνοντας σκούπες, φυλακίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις. 
 
Μετά την απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό προς την Κεντρική Ευρώπη, σε 100 εμπορευματοκιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά μέσω Ειδομένης, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ για «να καθαρίσει την Ειδομένη», όπως δήλωσε χυδαία ο Μουζάλας. Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ  έγινε με την επίβλεψη της FRONTEX που κατέφθασε στα σύνορα Ελλάδας Μακεδονίας για να επιβάλει το ερμητικό κλείσιμο με φράχτες και περιπολίες θανάτου. Φρόντισαν μάλιστα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, να διώξουν όλους τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ και μάλιστα να προσαγάγουν κάποιους, αφού “Η αστυνομία δεν ήθελε παρουσία μαρτύρων στη «φιλανθρωπική της δράση»”, όπως αναφέρει ανακοίνωση καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ). 
 
Τις τελευταίες ημέρες είχε ξεκινήσει η ρατσιστική διαλογή με «αναγνώριση- καταγραφή» του χρώματος του δέρματος τόσο στην Ειδομένη όσο και με μπλόκα της αστυνομίας στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα βόρεια σύνορα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νίπτει τα χείρας της για τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην Ειδομένη, ρίχνοντας τα βάρη στην κυβέρνηση της Μακεδονίας που ύψωσε φράχτη στα σύνορα εμποδίζοντας το πέρασμα των μεταναστών, τη στιγμή που διατηρεί το φράχτη στον Έβρο αλλά και τη στιγμή που βρίσκεται σε “διαβουλεύσεις” με την κυβέρνηση της Μακεδονίας. 
 
Διαβουλεύσεις
Όπως αναφέρει άρθρο του Άγγελου Αθανασόπουλου στο in gr, στη Μακεδονία “μετέβη τις τελευταίες ημέρες ο Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για πολιτικές διαβουλεύσεις με έμφαση, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, στη διαχείριση του προσφυγικού”. 
 
Στη συνέχεια οι 1.000 περίπου μετανάστες μεταφέρθηκαν με (ανθρωπιστική) βία στην Αθήνα, κλείστηκαν στο Τάε Κβον Ντο μέσα σε
άθλιες συνθήκες και μάλιστα μόνο για μία εβδομάδα μέχρι τις 17/12. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να τους οδηγήσει σε κράτηση και στη συνέχεια σε απέλαση. “Οι πόρτες των κέντρων κράτησης μεταναστών φαίνεται ότι ανοίγουν και πάλι διάπλατα, με 123 μετανάστες να κρατούνται ήδη στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου για να απελαθούν, ύστερα από επιχείρηση που έκανε η αστυνομία στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο το Σάββατο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων από την Ειδομένη και την επιστροφή τους στην Αθήνα”, αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών. 
 
Η επίσημη εξήγηση που έδωσε η αστυνομία είναι ότι απομακρύνθηκαν όσοι συμμετείχαν σε επεισόδια που έγιναν στη διάρκεια διανομής του φαγητού. Όμως όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: “Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία κρατουμένου, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», οι αστυνομικοί ανάγκασαν με απειλές και χρήση βίας τους συλληφθέντες να υπογράψουν έγγραφα στα ελληνικά και τα αραβικά, βάζοντας και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. «Ήταν πολύ θυμωμένοι και άσκησαν βία σε μερικούς. Έλεγαν “υπογράψτε ή θα σας χτυπήσουμε”. Και πράγματι χτύπησαν μερικούς ανθρώπους», είπε”. 
 
Χρειάζεται να σταματήσουμε τη ρατσιστική κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι ντύνεται με ανθρωπιστικό μανδύα. “Καλούμε τα συνδικάτα, τα κόμματα της αριστεράς, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κινήσεις αλληλεγγύης να καταδικάσουν τον διωγμό των μεταναστών από την Ειδομένη και να απαιτήσουν άμεση νομιμοποίηση όλων χωρίς διακρίσεις. 
Να εξασφαλίσουμε στέγη, σίτιση, δουλειά, πρόσβαση σε σχολεία και νοσοκομεία για όλους. Να κλείσουμε το δρόμο στη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης, να κλείσουμε την Αμυγδαλέζα”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία στην Ειδομένη. “Πάνω από όλα δηλώνουμε ότι δεν θα συνηθίσουμε το πνιγμό των μικρών Αϋλάν στα Φαρμακονήσια διότι κρατάτε όρθιο τον δολοφονικό φράχτη στον Έβρο και τα σύνορα κλειστά. Ετοιμαζόμαστε παντού για την μεγάλη κινητοποίηση στις 23 και 24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη, για να βάλουμε τέλος στους πνιγμούς  στο Αιγαίο”.
 

Frontex υπεράνω όλων

Σχέδιο αναβάθμισης της Frontex και τη δημιουργία μίας ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, που θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμη και υπερβαίνοντας το βέτο ενός ή περισσοτέρων κρατών, συζητιέται αυτή την εβδομάδα στην Κομισιόν. Το σχέδιο θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, 17-18 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. 
 
Το σχέδιο αναβάθμισης της Frontex είναι έμπνευσης του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης, Αβραμόπουλου. «Η Κομισιόν» αναφέρεται χαρακτηριστικά «θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετεί μία εφαρμοστική απόφαση που θα καθορίζει ότι η κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των εξωτερικών συνόρων απαιτεί επείγουσα δράση και θα αναθέτει στην υπηρεσία το έργο της εκτέλεσης των αναγκαίων επιχειρησιακών μέτρων. Σε επείγουσες καταστάσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος ή όπου αυτό το κράτος – μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση». 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη 16/12, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής μεταβαίνει στη Χίο και τη Λέρο για να επιθεωρήσει τα hot spots που έχουν δημιουργηθεί, έτσι ώστε να δώσει πλήρη αναφορά για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ, για μπλοκάρισμα των προσφύγων εκτός συνόρων. Άλλωστε Τσίπρας-Μέρκελ-Ερντογάν προγραμματίζουν τριμερή συνάντηση πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου και ίσως στη Χίο, για την καλύτερη συνεργασία με στόχο την αποτροπή των μεταναστών και των προσφύγων.