Διεθνή
Τσίπρας-Σίσι: Χειραψίες λερωμένες με αίμα

Συγκέντρωση «υποδοχής» του δικτάτορα Σίσι στη Βουλή, 8/12

Τον δικτάτορα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και σφαγέα της αιγυπτιακής επανάστασης καλωσόρισε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο τους μαζί με τον  Κύπριο πρόεδρο  Νίκο Αναστασιάδη μίλησαν σύμφωνα με τα περισσότερα ΜΜΕ κυρίως για «δουλειές», δηλαδή για το πώς θα μοιράσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και υπέγραψαν συνεργασίες σχετικές με αερομεταφορές και λιμάνια.
 
Όμως, παράλληλα με την τριμερή που σύμφωνα με την «Καθημερινή» ήταν  «πολύ πιο αποδοτική από το αναμενόμενο» πραγματοποιήθηκε και μια κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου υπό την ονομασία «Μέδουσα 2015» στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου/Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Κρητικού και Λιβυκού Πελάγους για να βαθύνει περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία με την Αραβική «Δημοκρατία» της Αιγύπτου.
 
Όσες μέρες βρισκόταν ο Σίσι στην Ελλάδα ούτε μία αράδα δεν γράφτηκε στις εφημερίδες για το γεγονός ότι πρόκειται για έναν δικτάτορα του οποίου τα χέρια είναι βαμμένα στο αίμα. Τη Δευτέρα 14/12  έφτασε επιτέλους η «ΕφΣυν» να φιλοξενήσει άρθρο του Κώστα Δουζίνα με τίτλο «Αριστερά, ηθική και ανθρώπινα δικαιώματα» στο οποίο ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Η ελληνική Αριστερά χρωστάει πολλά στον λαό της Αιγύπτου. Η κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο και η αντίσταση των Αιγυπτίων οδήγησαν στην ανατροπή του δικτάτορα Μουμπάρακ (…)Το 2013 ο Μόρσι ανατράπηκε από πραξικόπημα υπό τον αρχηγό του στρατού Αλ Σίσι, που το 2014 εκλέχτηκε πρόεδρος με 96%, το ποσοστό των δικτατόρων».
 
Αντίθετα με το πνεύμα αυτού του κειμένου όλες τις προηγούμενες μέρες στα ΜΜΕ γράφονταν μόνο φτηνοί λίβελοι για τις «επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας», για «δύο αρχαίους πολιτισμούς που κοιτάζουν μαζί το μέλλον»,  για «κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα». Η αλήθεια είναι ότι για τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι Έλληνες πετρελαιάδες με τη Χούντα της Αιγύπτου ξέραμε, αλλά ότι ο Τσίπρας μοιράζεται και κοινές αξίες με το Σίσι το διαβάσαμε πρώτη φορά.
 
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, Αιγύπτιοι πολιτικοί πρόσφυγες και μετανάστες, την Τρίτη 8/12 έξω από τη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουλμάνων, Ναΐμ Ελγαντούρ τόνισε ότι «πριν σχεδόν πέντε χρόνια ο ηρωικός λαός της Αιγύπτου πήγε στην πλατεία Ταχρίρ και έκανε την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου και ανέτρεψε τη χούντα του Μουμπάρακ. Τότε οι Έλληνες εμπνεύστηκαν από αυτό και βγήκαν σε αυτήν εδώ την πλατεία στον ίδιο αγώνα.
 
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζί μας, τώρα σφίγγει το χέρι αυτού που ήταν ο αρχηγός του στρατού του Μουμπάρακ και ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση. Σήμερα είναι μια μέρα που μας ντροπιάζει όλους … Κάτω η Χούντα της Αιγύπτου!».