Εργατικό κίνημα
Οι αναπληρωτές διεκδικούν μαζικούς διορισμούς

Σύσκεψη ΟΛΜΕ

Σύσκεψη με τους αναπληρωτές οργάνωσε την Δευτέρα 14 Δεκέμβρη η ΟΛΜΕ στα γραφεία της. Από τη μεριά της ΟΛΜΕ έγινε γνωστό ότι σταθερή θέση της Ομοσπονδίας παραμένει η διεκδίκηση μαζικών διορισμών καθώς πλέον τα λειτουργικά κενά είναι χιλιάδες. 
 
Από τη μεριά των αναπληρωτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη μπήκαν στη συζήτηση όλες οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω της ελαστικής σχέσης εργασίας του αναπληρωτή. Από την περιπλάνηση σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας κάθε χρόνο, από την άνιση αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους μόνιμους εργαζόμενους, μέχρι προβλήματα όπως η μη διευκόλυνση των εγκύων εκπαιδευτικών με τις άδειες κύησης, λοχίας και ανατροφής. Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις από αναπληρωτές που εξηγούσαν ότι η μόνη πιθανότητα να κερδίσουν τα δικαιώματά τους είναι η κοινή πάλη με τους μόνιμους συναδέλφους τους. 
 
Στη σύσκεψη παρέμβαση έκανε η Μαρία Μαλέσκου από τους πενταμηνίτες των Δήμων που μετέφερε την εικόνα από το δικό τους αγώνα για μόνιμη δουλειά, κάλεσε σε συντονισμό και τόνισε ότι οι πενταμηνίτες θα βρεθούν στο πλευρό των αναπληρωτών όποτε το χρειαστούν.  

Εκδήλωση στα Χανιά

Πετυχημένη εκδήλωση-συζήτηση έγινε στα Χανιά το Σάββατο 12/12 με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αναπληρωτών του Συλλόγου Δασκάλων. Ο Στέλιος Γιαννούλης, εικαστικός στο 2ο και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανιών μας μετέφερε τα παρακάτω: «Στις αρχές Νοέμβρη στα Χανιά ο Σύλλογος Δασκάλων πήρε πρωτοβουλία να οργανώσει Επιτροπή Αναπληρωτών έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν εμάς και τα προβλήματα στην παιδεία γενικότερα. 
 
Υπάρχουν χιλιάδες κενά και πλέον υπάρχουν και χιλιάδες αναπληρωτές. Κάναμε μια πρώτη συνέλευση όπου συζητήσαμε σε ποιο πλαίσιο θα κινηθούμε, ενώ πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στην απεργία στις 12 Νοέμβρη. Κατεβήκαμε στην απεργία με δικό μας πανό και από εκεί και πέρα οργανωθήκαμε καλύτερα. Στις 3/12 στη νέα Γενική Απεργία συμμετείχαμε ξανά, ενώ ήρθαμε σε επικοινωνία με τους αναπληρωτές στην Αθήνα που κινητοποιήθηκαν στις 11/12. Αποφασίσαμε ότι θα οργανώσουμε και την εκδήλωση του Σαββάτου όπου ομιλητές ήταν η Βαγγελιώ Δινοπούλου από το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιορίστων, η Κική Γιαννάτου, μέλος των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο Νίκος Φασφαλής, εκπρόσωπος της ΔΟΕ και ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια. 
 
Συμμετείχαν 60-70 εργαζόμενοι και έγιναν πολλές παρεμβάσεις, καθώς οι αναπληρώτριες που είχαν αναλάβει το προεδρείο συντόνισαν άψογα την εκδήλωση χωρίς να γίνεται κανείς κουραστικός. Ένα ιδιαίτερο σημείο της εκδήλωσης ήταν η τοποθέτηση εργαζόμενου από τα πεντάμηνα των Δήμων που μετέφερε την εικόνα του αγώνα τους και μίλησε για την ανάγκη του συντονισμού. 
Παρέμβαση επίσης έγινε από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ όπου τονίστηκε η σημασία της σύνδεσης με την καμπάνια ενάντια στο φράχτη στην κατεύθυνση του συνθήματος που φωνάζουμε και στις πορείες μας «Λεφτά για την Παιδεία κι όχι για φράχτες και βόμβες στη Συρία». 
 
Υπάρχει δυναμική σε αυτή την πρωτοβουλία. Αξίζει γιατί είναι κόντρα στις λογικές χωριστών σωματείων, πέρα από τους μόνιμους. Εμείς λέμε ότι είναι κοινή η μάχη. Χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και αναπληρωτές και να βρεθούμε και με άλλα σωματεία έξω από την εκπαίδευση. Θα γίνει νέα σύσκεψη της Επιτροπής άμεσα, ενώ η πρόταση που υπάρχει για τις επόμενες μέρες είναι να γίνει μια εξόρμηση αναπληρωτών και πεντάμηνων με κοινή προκήρυξη για να αναδείξουμε τους αγώνες που δίνουμε».