Διεθνή
Ήττα της Λεπέν στο 2ο γύρο

Όσοι προέβλεπαν νίκη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών διαψεύστηκαν. Το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να κερδίσει καμία περιφέρεια, ούτε καν τις τρείς που είχε ανοιχτά διακηρύξει ότι αποτελούν επίσημο στόχο. Αντίθετα κατάφερε να βρεθεί μέσα σε μία εβδομάδα από την πρώτη στην τρίτη θέση. Η αποχή που ήταν αυξημένη στον πρώτο γύρο μειώθηκε αισθητά.
 
Πιο εντυπωσιακή από την εκλογική ανατροπή είναι η «ανατροπή» της αφήγησης των σχολιαστών στα αστικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα το «πρόβλημα» ήταν ότι η κυβέρνηση Ολάντ και η ΕΕ δεν ήταν αρκετά «αποτελεσματικοί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, της τρομοκρατίας, του ISIS κλπ  Τώρα ξαφνικά μαζικά οι σχολιαστές ανακαλύπτουν ότι αυξήθηκε ραγδαία η συμμετοχή, αν και την προηγούμενη εβδομάδα τους είχε «διαφύγει» η χαμηλή συμμετοχή. Προσπαθούν και σε έναν βαθμό καταφέρνουν να εξηγήσουν ότι ο κόσμος πήγε μαζικά στις κάλπες κυρίως για να μαυρίσει τη Λεπέν και όχι για να υπερψηφίσει τα κυρίαρχα κόμματα. Aυτή είναι η μισή αλήθεια.
 
Αυτό που δεν εξηγούν είναι γιατί τα κόμματα αυτά απέτυχαν στον πρώτο γύρο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η Δεξιά του Σαρκοζί έχουν υιοθετήσει την ατζέντα της Λεπέν. Ψήφισαν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και όλες τις σχετικές απαγορεύσεις, πλειοδοτούν σε ρατσισμό και ισλαμοφοβία, πιέζουν για ενίσχυση της Ευρώπης φρούριο, και εξαπολύουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις σε Λιβύη, Μαλί και τώρα στη Συρία. 
 
Υποκρισία
Είναι χείριστη υποκρισία πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν και πιέζουν για την εφαρμογή αυτής της ατζέντας να παριστάνουν ότι θα φράξουν τον δρόμο στους φασίστες. Το ότι ο Σαρκοζί θα γίνει ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας απέναντι στη Λεπέν είναι σαν να λέμε (τηρουμένων των αναλογιών) ότι ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης θα σταματήσουν τη Χρυσή Αυγή.
 
Η ήττα της Λεπέν στη μάχη των εκλογών δεν είναι ικανή να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στον φασισμό είναι όμως ικανή να δώσει την ευκαιρία στην Αριστερά να αντεπιτεθεί. Το μαζικό αντιφασιστικό αντανακλαστικό του κόσμου είναι εφόδιο που πρέπει να αξιοποιηθεί και να χτιστεί στο γόνιμο αυτό έδαφος ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό. Όπως αναφέρει το NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) σε ανακοίνωση του: 
 
«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το Εθνικό Μέτωπο είναι η κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς εναντίον του»,  μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να μετατοπιστεί σε άλλα πεδία αντιπαράθεσης που δεν είναι βολικά για την ακροδεξιά και τα αφεντικά. 
 
• Την ανακοίνωση του NPA μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: goo.gl/cEYaZj