Αντιρατσιστικό κίνημα
23-24 Γενάρη διαδηλώνουμε στον Έβρο: Σε όλη τη χώρα Εκδηλώσεις, εξορμήσεις, αποφάσεις για να πέσει ο Φράχτης

Παρά τον βροχερό καιρό και το τσουχτερό κρύο σύντροφοι και συντρόφισσες της ΚΕΕΡΦΑ σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα εξόρμησαν με το ενημερωτικό εφημεριδάκι, τις αφίσες, τα κουπόνια και όλο το πλούσιο υλικό της ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 11-12 και 13 Δεκέμβρη, στις ημέρες δράσης ενάντια στο φράχτη στον Έβρο που οργανώνονται παντού απλώνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο.
 
“Στα Εξάρχεια ανοίξαμε την έκθεση φωτογραφίας της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεμιστοκλέους. Ο κόσμος σταματούσε να κοιτάξει και πιάναμε τη συζήτηση για το φράχτη, τους πρόσφυγες, το διήμερο 23-24 Γενάρη. Πολλά ήταν τα ερωτήματα και στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο οργανωτικό για το πώς θα φτάσουμε στον Έβρο. Μαζέψαμε οικονομική ενίσχυση και πολλές υπογραφές, ενώ δώσαμε πάνω από 10 εφημεριδάκια σαν ενίσχυση. Κανείς δεν ήταν αρνητικός”, τόνισε ο Λευτέρης.
 
“Ο σταθμός του ηλεκτρικού στα Πετράλωνα γέμισε για ένα δίωρο με τις αφίσες και τα υλικά της ΚΕΕΡΦΑ. Ήταν μια εποικοδομητική δράση αφού κάναμε δουλειά άτομο το άτομο. Μεγάλη ήταν η συζήτηση με αρκετούς περαστικούς γι' αυτό και πήραμε πολλές υπογραφές, δώσαμε αρκετά 4σέλιδα και πήραμε 10 ευρώ ενίσχυση”, εξήγησε ο Γιάννης υπογραμμίζοντας πως την ίδια ώρα εξόρμηση γινόταν και στα Κάτω Πετράλωνα έξω από το Σκλαβενίτη.
 
“Στην εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ στου Ζωγράφου 10 αντιρατσιστές/στριες ανάμεσά τους και αγωνιστές που έχουν αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΛΑΕ μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις και υλικό έχοντας τρομερή ανταπόκριση από τον κόσμο της γειτονιάς”, όπως αναφέρει ο Γιώργος, ενώ και στο Παγκράτι η εξόρμηση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ στο συντριβάνι είχε μεγάλη επιτυχία με 42 ευρώ ενίσχυση, πολλές υπογραφές ακόμα και κόσμο που άφησε τηλέφωνα για να ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη.
 
Και στα Σεπόλια η εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ Κολωνού Κεραμεικού έξω από το σταθμό του Μετρό έδειξε το ενδιαφέρον του κόσμου για το διήμερο 23-24/1 αφού παρά τον βροχερό καιρό κόσμος σταματούσε να ρωτήσει και να μιλήσει, ενώ υπήρξε και ενδιαφέρον για το ανέβασμα στην Αλεξανδρούπολη.
 
Στο Ηράκλειο Κρήτης η εξόρμηση στα μαγαζιά που ενημέρωνε και για την απογευματινή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο ΤΕΕ βρήκε ανταπόκριση. “Ήταν μια πετυχημένη δράση αφού μοιράστηκε υλικό, μαζεύτηκαν υπογραφές και είχαμε 35 ευρώ ενίσχυση από κόσμο που καταλάβαινε τη σημασία της κινητοποίησής μας στον Έβρο. Άλλα 21 ευρώ ενίσχυση μαζέψαμε το βράδυ στην εκδήλωση”, αναφέρει η Νίκη.
 
Οχτώ άτομα βρέθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ στην Ελευσίνα φτιάχνοντας μια πρώτη μαγιά για το άπλωμα της καμπάνιας και στην Δυτική Αττική, ενώ την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο πραγματοποιούνταν η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ φοιτητών στη Νομική Σχολή με ομιλητές τον Νίκο Στραβελάκη, οικονομολόγο-λέκτορα στο Οικονομικό του ΕΚΠΑ, την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σλαβικών σπουδών στο ΕΚΠΑ και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ.
 

Ηράκλειο

Σημαντική εκδήλωση έγινε το Σάββατο 12/12 στην αίθουσα του ΤΕΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης στη συζήτηση που άνοιξε με την εισήγηση του πανεπιστημιακού από το ΑΠΘ Γιώργου Τσιάκαλου και την Νίκη Αργύρη από το συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ.
 
Εξ' αρχής ο Γ. Τσιάκαλος αναφέρθηκε στην φονική παρουσία του φράχτη και την αναγκαιότητα να απομακρυνθεί αφού είναι η βασική αιτία για τους εκατοντάδες θανάτους στο Αιγαίο. Όπως τόνισε η σύγκρουση με τις πολιτικές που απλώνουν φράχτες σε όλη την Ευρώπη ξεκινάει από την Ελλάδα αφού η χώρα μας είναι η πρώτη που έδωσε το παράδειγμα για τη δημιουργία του φράχτη και είναι η βασική χώρα εισόδου άρα και το βασικότερο εμπόδιο για την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΕ να διαχωρίσει τον κόσμο που προσπαθεί να βρει μια καλύτερη ζωή σε πρόσφυγες και μετανάστες εξηγώντας πως ακόμα και με τις ίδιες τις συνθήκες που έχουν υπογράψει τα κράτη, αυτός ο διαχωρισμός είναι παράνομος.
 
Αμέσως μετά η Ν. Αργύρη αναφέρθηκε στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που είδαμε να ξεδιπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και την αναγκαιότητα αυτή η αυθόρμητη δράση του κόσμου να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά και να δημιουργήσει ένα κίνημα που θα συγκρουστεί με τις πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο και θα ρίξει τους φράχτες σε όλη τη διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες της φτώχειας και των πολέμων.
 
Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση ενός κατοίκου από την περιοχή των Μεσαμπελιών, ο οποίος τόνισε πως στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής ετοιμάζουν εκδήλωση για τους πρόσφυγες ζητώντας την συνεργασία και την σύνδεση με το ευρύτερο κίνημα και εξηγώντας πως είναι αναγκαίο σε αυτή τη συγκυρία όλες αυτές οι απαντήσεις να φτάσουν σε όσο περισσότερα αυτιά γίνεται.
 
Σαν ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου εκτός από τις αφισοκολλήσεις, έχουμε βάλει μπροστά να οργανώσουμε μια μεγάλη μέρα δράσης πριν από τις γιορτές για να βγούμε στο κέντρο της πόλης και να κάνουμε γνωστή την καμπάνια για την μεγάλη εξόρμηση στον Έβρο, ενώ εκτός από το Φ.Σ. Βιολογικού έχουμε πάρει ψηφίσματα από το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και τον Διδασκαλικό Σύλλογο ζητώντας ενίσχυση για το μεγάλο αυτό ταξίδι. Κλείνουμε συμμετοχές και προετοιμαζόμαστε να ενώσουμε και από δω από την Κρήτη τη φωνή μας με όλους τους αντιρατσιστές και αντιφασίστες που θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη απ' όλη την Ελλάδα.
Νίκη Ζουγανέλη
 

Αγ. Νικόλαος

Πάνω από 100 άτομα βρέθηκαν στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στην εκδήλωση που οργάνωσε η Αχτίδα Αλληλέγγυων Πολιτών με τίτλο “... τα μωρέλια να σώσουμε μωρέ”, από την φράση που χρησιμοποίησε κάτοικος της Λέσβου πάνω από ένα ναυάγιο.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθετήσεις από ψυχολόγους και εθελοντές της Ειδομένης που ανέφεραν πως το κράτος αντί να τους βοηθήσει τους έβαζε εμπόδια κυνηγώντας τους ως διακινητές. Είχε οργανωθεί από 10 κοινωνικούς φορείς της πόλης όπως καθηγητές και δασκάλους από τον τοπικό σύλλογο, την Ένωση Γονέων Αγ. Νικολάου, τους συλλόγους εργαζόμενων από την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, το νοσοκομείο της πόλης και το δήμο, εργαζόμενους από το ξενοδοχείο Elounda Beach αλλά και τους συλλόγους Ποντίων και Μικρασιατών και το Κοινωνικό ιατρείο της περιοχής.
 
Στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ακόμα και στην προσπάθειά τους να μοιράσουν τρόφιμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αναφέρθηκε και ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος, ο οποίος εστίασε κυρίως στην σημασία του να πέσει ο φράχτης στον Έβρο τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η Νο1 χώρα που εμποδίζει του πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη και δεν τους αφήνει να περάσουν νόμιμα, “από αυτή τη μεριά είμαστε χειρότεροι και από την Ουγγαρία” είπε χαρακτηριστικά.
 
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, Θραψανιώτης, ο οποίος μίλησε γενικόλογα για μια Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο. Ωστόσο βρήκε μπροστά του τις αντιδράσεις του ακροατηρίου που σηκώθηκε και άρχισε να ρωτάει συγκεκριμένα για το φράχτη και για τις προθέσεις της κυβέρνησης – για να πάρει την απάντηση: “Δεν μπορώ να σας απαντήσω επί τεχνικών θεμάτων. Δεν είμαι αρμόδιος”.
 
Σε αρκετές τοποθετήσεις φάνηκε η αλληλεγγύη του κόσμου που εκτός από διακηρύξεις ζητούσε δράση, ενώ ήταν σημαντική η τοποθέτηση ότι δεν είναι μόνο τα ρούχα και το φαγητό αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε την πολιτική πίεση για να ρίξουμε το φράχτη και να φτιάξουμε ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες.
 
Όταν προς το τέλος της εκδήλωσης πήραμε το λόγο και αναφερθήκαμε στην κινητοποίηση στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη πολλοί αλληλέγγυοι ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες, άφησαν τηλέφωνα και ζήτησαν σύνδεση με όλη αυτή την καμπάνια.
Τάσος Καρασαχινίδης
 

Αγ. Παρασκευή

Πετυχημένη με πάνω από 20 άτομα ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ με θέμα την καμπάνια ενάντια στο φράχτη του Έβρου την Πέμπτη 10/12 στο δημαρχείο Αγ. Παρασκευής.
 
Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής) επισημαίνοντας το δολοφονικό ρόλο του φράχτη στον Έβρο μέσα στο συνολικό πλαίσιο της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης προς τους μετανάστες.
Ακολούθησε ο Γαβρίλος Κασιμάτης (ΠΟΣΠΕΡΤ) ο οποίος μας θύμισε το εντυπωσιακό κύμα αλληλεγγύης των λαών της ΕΕ προς τους μετανάστες και εγγυήθηκε πως η ΕΡΤ θα δώσει μαζικά το παρόν στους αντιφασιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες που έρχονται.
Τελευταία τοποθετήθηκε η Νίκη Αργύρη (συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ), τονίζοντας τη σημασία του διημέρου 23-24 Γενάρη στον Έβρο και την τρομακτική πολιτική πίεση που μπορεί να προκαλέσουν οι διαδηλώσεις σε Έβρο και Αλεξανδρούπολη τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ίδια την ΕΕ συνολικότερα.
 
Πέρα από το πάνελ ακολούθησαν και τοποθετήσεις από τον πρόεδρο της Α'-Γ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Διονύση Τσάγκλα, ο οποίος τόνισε πως οι καθηγητές θα ανέβουν κι αυτοί μαζικά με πούλμαν στην Αλεξανδρούπολη για να συναντήσουν τους αντιρατσιστές/ στριες και αντιφασίστες/στριες από όλη την Ελλάδα.
 
Τοποθετήσεις έγιναν και από μέλη του "Φυσάει Κόντρα" προσθέτοντας δύο ζητήματα στην κουβέντα, όπως η έξαρση της καταστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση στα δικαιώματά μας, αλλά και το πώς το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά προς τα αστικά κέντρα.
Οδυσσέας Κατσούλης
 

ΑΣΚΤ

Πάνω από 500 άτομα βρέθηκαν στο πάρτι που οργάνωσε την Παρασκευή 11/12 ο φοιτητικός σύλλογος της Σχολής Καλών Τεχνών για την οικονομική ενίσχυση της καμπάνιας ενάντια στο φράχτη στον Έβρο.
 
Δυνατό ήταν το άνοιγμα του πάρτι με σημαντικές hip-hop παρουσίες όπως οι Mind the Rap, οι Twinsanity, οι Απαραβίαστοι Όρκοι, οι Roman Fouman, οι Shizo Kappa, οι Νεκρική Ακαμψία ο Σχοινοβάτης, ο Λακωνικός κ.ά, που ακολουθήθηκε από ένα σκληρό drum 'n' bass και noise πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους Basik 1, Fro και Emulator.
 
“Η επιτυχία της μεγάλης αυτής συναυλίας και του πάρτι βγήκαν μέσα από την πολιτική δουλειά που κάναμε στη σχολή σαν ΚΕΕΡΦΑ και σαν σχήμα των ΕΑΑΚ. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε οργανώσει μια εκδήλωση για τα ανοιχτά σύνορα και μια συζήτηση σχετικά με την ισλαμοφοβία.
 
Εκεί γνωρίσαμε και τα παιδιά που έπαιξαν στο πάρτι και μετά βάλαμε μπροστά να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα με εξορμήσεις και μοιράσματα”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Ελίζα Κρικώνη από το σχήμα ΑΡΚΑΣ ΕΑΑΚ.
 
“Όλο αυτό κατέληξε στο να πάρουμε απόφαση σαν σύλλογος για να ανεβούμε στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη και άμεσα να οργανώσουμε ένα πάρτι για να μαζέψουμε τα έξοδα του συλλόγου για το ανέβασμα. Το πιο καλό είναι ότι ο κόσμος που ήρθε στο πάρτι πέρναγε από τα τραπεζάκια, ήθελε να ενημερωθεί για την καμπάνια. Μέχρι τις 23-24 Γενάρη και γνωρίζοντας πως ανάμεσα έχουμε το κενό των διακοπών χρειάζεται να βάλουμε συγκεκριμένα βήματα. Στην Καλών Τεχνών έχουμε βάλει μπροστά να οργανώσουμε μια μέρα με προβολή ταινίας και συζήτηση πάνω στα πρακτικά θέματα του ταξιδιού, κλείσιμο συμμετοχών και οργάνωση της παρουσίας μας όλο το διήμερο”.
 
 

Eκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16/12, Δημαρχείο Ν. Ιωνίας (Αντλιοστασίου κ Αγ. Γεωργίου 40), 7μμ
Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας-συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Αμαρουσίου, Τζαβέντ Ασλάμ επικεφαλής Πακιστανικής Κοινότητας ‘’Ενότητα’’
Προβολή και έκθεση φωτογραφίας 
του Άρη Μεσσήνη από τη Λέσβο
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΠΕΜΠΤΗ 17/12, καφέ 1968 (Θησέως 99), 7μμ
Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Αποστόλης Αλωνιάτης, οικονομολόγος
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 17/12, Ιατρική, 2μμ
Ομιλητές: Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής ΑΠΘ, Λουίζα Γκίκα, φοιτήτρια ΚΕΕΡΦΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 
Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, 7μμ
Ομιλητές: Αρετή Δούμπρη, κίνηση Κοινωνικής προσφοράς «Τώρα», Κώστας Καταραχιάς-ΚΕΕΡΦΑ
Οργανώνεται από: Ένωση συλλόγων γονέων και μαθητών Ζακύνθου, ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Κοινωνικής προσφοράς «τώρα»
 

Μέρες Δράσης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12
ΚΑΛΛΙΘΕΑ πλ. Κύπρου , 12μες
ΖΩΓΡΑΦΟΥ πλ. Γαρδένιας, 11πμ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ πεζόδρομος (κάβα Κελάρη), 12μες
Ν.ΙΩΝΙΑ Σημηριώτη, 12μες
Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ πλ. ΗΣΑΠ, 12 μες
ΜΑΡΟΥΣΙ Ερμού, 12μες
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ πλατεία (Everest), 12μες\
ΧΑΛΑΝΔΡΙ πεζόδρομος Χαϊμαντά, 12μες
ΡΕΘΥΜΝΟ Παλιά Πόλη, 11.30πμ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λιοντάρια, 11πμ
ΧΑΝΙΑ Αγορά 11πμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/12
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ  πλατεία ΗΣΑΠ 1μμ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ Σωτήρος 11πμ
 

Ψηφίσματα Στήριξης

Σωματεία
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου 
Ν. Φιλαδέλφειας
ΕΚΘ
ΕΙΝΑΠ
ΠΟΕΔΗΝ
ΠΟΣΤ
ΟΜΥΛΕ Αχαΐας
Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αθηνά»
Σύλλογος δασκάλων “Αριστοτέλης”
Σύλλογος εκπαιδευτικών 
πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 
Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φιλής
Σύλλογος Εκπαιδευτικών 
ΠΕ Αμαρουσίου
Σύλλογος εκπαιδευτικών Αιγάλεω
Σύλλογος εκπαιδευτικών Ελευσίνας
Σύλλογος Πρωτοβάθμιας 
εκπαίδευσης Χανίων
Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης
Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Ε’ ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
ΣΤ’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φιλής
ΕΛΜΕ Ζακύνθου
ΕΛΜΕ Ξάνθης
ΕΛΜΕ ‘Εβρου
ΕΛΜΕ Χανίων
Α’ΕΛΜΕ Αχαΐας
Ένωση συλλόγου γονέων & 
κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης
Άγιος Σάββας
Αττικό Νοσοκομείο
Αγλαΐα Κυριακού
Παίδων Πεντέλης
ΓΝΑ Γεννηματάς
Λαϊκό Νοσοκομείο
Tζάνειο
Αγία Σοφία
Νοσοκομείο Χανίων
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης
Σωματείο Εργαζομένων Intracom
 
Φοιτητικoί Σύλλογοι
Χημικό Αθήνας
Μαθηματικό Αθήνας
Φυσικό Αθήνας
Γεωλογικό Αθήνας
Μεταλλειολόγοι Αθήνας
Χημικοί Μηχανικοί ΕΜΠ
ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας
ΑΣΚΤ
Φοιτητικές Εστίες 
Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρική Ιωαννίνων
Ιατρική Πάτρας
Χημικό Πάτρας
ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας
ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας
ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας
Ενιαίος Σύλλογος 
Φοιτητών Ρεθύμνου
Βιολογικό Ηρακλείου Κρήτης
Αρχιτεκτονική Βόλου
Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης
Νομική Θεσσαλονίκης
Σχολή Κινηματογράφων Θεσσαλονίκης
Πολυτεχνείο Ξάνθης
Φοιτητικές Εστίες Ιωαννίνων
 
Δημοτικά Συμβούλια
Δήμος Ζωγράφου