Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: Κλιμάκωση

Το μπλόκ του Συντονισμού στην Πανεργατική απεργία 12/11

Σύσκεψη του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια έγινε την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες του. Αποφασίστηκε ότι ο Συντονισμός θα στηρίξει όλες τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, θα οργανώσει την καμπάνια ενάντια στο φράχτη του Έβρου και θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση με την οποία θα προτείνει κλιμάκωση με νέα Γενική Απεργία.  
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από την Ιντρακόμ, τα νοσοκομεία (Άγιος Σάββας, Αττικό, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης), τα υπουργεία (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ΥΠΠΟ, Παιδείας), τα πεντάμηνα των δήμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Μετρό, την ιδιωτική υγεία, τις ταχυμεταφορές, την ΕΤΕΡ, τους εκπαιδευτικούς, τους λιθογράφους και την Καρφούρ-Μαρινόπουλος.
 
Την εισήγηση έκανε ο Τάσος Αναστασιάδης. Τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων με αποκορύφωμα τις δύο Πανεργατικές απεργίες έχουν καταφέρει να στριμώξουν την κυβέρνηση και να καθυστερήσουν τις επιθέσεις. Εξήγησε ότι αυτή η κατάσταση δίνει τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης από τα κάτω σε όλους τους χώρους. Επισήμανε ότι κεντρικό ζήτημα όλων των τελευταίων μαχών που έχουν ξεσπάσει είναι το ζήτημα των προσλήψεων. Στην εκπαίδευση έχουμε τους αγώνες των αναπληρωτών, στα νοσοκομεία τον αγώνα των επικουρικών και στους δήμους τους πενταμηνίτες. Τόνισε ότι το μόνιμο προσωπικό πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα νέα «προαπαιτούμενα» που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ανέφερε ότι τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και οι εργαζόμενοι σε λιμάνια και συγκοινωνίες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Επίσης, οι εργαζόμενοι του Συντονισμού στις συγκοινωνίες θα κυκλοφορήσουν ένα νέο εργατικό έντυπο με τον τίτλο «Κόκκινη Γραμμή». 
 
Τέλος, πρότεινε ο Συντονισμός να μπει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της καμπάνιας ενάντια στο φράχτη του Έβρου, εμπλέκοντας τα σωματεία και διεκδικώντας ότι οι μάχες ενάντια στα μνημόνια και το ρατσισμό θα συνδεθούν για να νικήσουμε. 
 
Απολύσεις
Πρώτος πήρε το λόγο ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Μαρινόπουλο. Μίλησε για τη μάχη που δίνεται εκεί ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών και τόνισε ότι πρέπει ο Συντονισμός να βοηθήσει για να βγει νέα Γενική Συνέλευση καθώς η ηγεσία του σωματείου ολιγωρεί. 
 
Ο Βασίλης Συλαϊδής από την Ιντρακόμ πήρε το λόγο στη συνέχεια, λέγοντας πως στις 17 Δεκέμβρη οργανώνεται απεργία στη Wind για να κερδίσουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ενημέρωσε ότι την ίδια ώρα γινόταν σύσκεψη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Wind σε άλλη αίθουσα του ΕΚ. 
 
Μετά μίλησε ο Κώστας από τα πεντάμηνα του Δήμου Αθήνας. Είχε μόλις συμμετάσχει σε παρέμβαση των εργαζόμενων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην τοποθέτησή του μετέφερε με παραδείγματα πόσο αναγκαίοι είναι οι συμβασιούχοι για να παραμείνει ζωντανός ο Δήμος, ενώ εξήγησε ότι οι απολύσεις οδηγούν στο ξεπούλημα διάφορων υπηρεσιών σε ιδιώτες. 
 
Η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας μετέφερε ότι το σωματείο της έχει πάρει απόφαση για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Γενάρη στον Έβρο, ενώ θα ζητήσουν και οικονομική ενίσχυση. Ενημέρωσε ότι σε πολλές ΕΛΜΕ γίνονται εκλογές και τόνισε ότι πρέπει να βγουν ψηφίσματα συμπαράστασης για τους πενταμηνίτες.
 
Ο Κώστας Καταραχιάς από το νοσοκομείο του Άγιου Σάββα είπε ότι αντίστοιχος με τον αγώνα των πεντάμηνων στους δήμους είναι ο αγώνας των επικουρικών στα νοσοκομεία που πήραν παράταση ενός χρόνου και συνεχίζουν για να μονιμοποιηθούν. Μετέφερε επίσης ότι το σωματείο στο νοσοκομείο του με κινητοποιήσεις κατάφερε να πετύχει την επαναπρόσληψη εργαζόμενου σε εταιρία φύλαξης που δεν είχε δεχτεί να υπογράψει ατομική σύμβαση και απολύθηκε. Για τις κινητοποιήσεις στο φράχτη είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν αναβαθμιστεί η μάχη ενάντια στο ρατσισμό, θα χάσουν και οι απεργίες». 
 
Ο Νίκος Σμπαρούνης από το Μετρό τόνισε ότι η καμπάνια για τον φράχτη είναι πολύ σημαντική και ότι πρέπει να γίνει συνεννόηση με τις οργανώσεις της αριστεράς στην Τουρκία για κινητοποιήσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων. 
 
Ο Βαγγέλης από το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι πρέπει να οργανωθεί κινητοποίηση την ημέρα που θα ψηφίζονται τα νέα «προαπαιτούμενα», ενώ είπε ότι ο Συντονισμός πρέπει να είναι σε επαφή με την πρωτοβουλία των σωματείων που επιδιώκουν να συντονιστούν. 
 
Ο Χρήστος Βαρβέρης από τη Speedex τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι σε αναβρασμό αφού μέχρι και η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να καλέσει σε δύο απεργίες, ενώ επιχειρηματολόγησε για την αξία του συντονισμού όλων των εργατικών χώρων. 
Η Ζαννέτα Λυσικάτου από το νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι ευάλωτη στις εργατικές πιέσεις, ενώ τόνισε ότι η πολιτική συζήτηση με τους συναδέλφους πάνω στα ζητήματα του ρατσισμού είναι παραπάνω από αναγκαία για να απαντάμε στα ρατσιστικά ψέματα.
 
Ο Πασχάλης Ταπεινόπουλος από το Σύλλογο Δασκάλων Δυτικής Αττικής ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί το ψήφισμα για τη διαδήλωση στον Έβρο και εξήγησε ότι μπορεί να μην υπάρχει αντιπολίτευση (εκτός του ΚΚΕ) στη Βουλή, αλλά το κίνημα παίζει αυτό το ρόλο με τις κινητοποιήσεις του. Τελευταίος πήρε το λόγο ο Σπύρος Στάικος από το Αττικό νοσοκομείο που ενημέρωσε ότι ετοιμάζουν κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στις 17 Δεκέμβρη, στην οποία καλούν και άλλα σωματεία και σύλλογοι.