Ο Παπανδρέου στο Νταβός και άλλα παραμύθια

Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι βέβαια φέτος και σε πολύ καλύτερη κατάσταση: η ανάκαμψη που “βλέπουν” τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Γερμανία, την Ασία ή τη Βραζιλία είναι πολύ αβέβαιη και πολύ αναιμική για να ξαναφέρει το χαμόγελα στα χείλη των “μεγάλων αφεντικών” -οικονομικών και πολιτικών- του πλανήτη που συνωστίζονται στο Νταβός. Φέτος, όμως, οι οικονομικές τους δυστυχίες έμοιαζαν με παρανυχίδες μπροστά στη νέα συμφορά που βλέπουν να πλησιάζει: και αυτή ονομάζεται Αίγυπτος.

Οι “υψηλοί επισκέπτες” του Νταβός πέρασαν φέτος τις ώρες τους κολλημένοι στις τηλεοράσεις παρακολουθώντας με τρόμο τα πλήθη που συνέρρεαν, χωρίς σταματημό, αψηφώντας τα τάνκς, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τις παραινέσεις για “ηρεμία” και τις απειλές του καθεστώτος στην Πλατεία Ταχίρ του Καϊρου.

Πετρέλαιο

Πολλοί συνδέονται με ιδιαίτερα νήματα με την περιοχή: η διώρυγα του Σουέζ συνεχίζει να αποτελεί την βασική οδό που συνδέει τις πλούσιες αγορές της Ευρώπης με την Κίνα και την Ινδία. Υστερα είναι το πετρέλαιο: η εξέγερση έσπρωξε την τιμή του μέσα σε λίγες μέρες ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δυο χρόνια. Τι θα γίνει αν αναγκαστεί ο Μουμπάρακ να φύγει “νύχτα” -αυτό κανένας δεν τολμάει ούτε καν να το σκεφτεί.

Οι πιθανές γαιοπολιτικές ανακατατάξεις είναι ακόμα πιο τρομαχτικές για τις άρχουσες τάξεις: η Αιγυπτος συνορεύει, όπως είναι γνωστό, με την Παλαιστίνη. Ο αποκλεισμός της Γάζας -που δεν εξυπηρετεί απλά και μόνο μια ιδιοτροπία του Ισραήλ- στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια και στην ενεργό συμμετοχή στο έγκλημα και του Μουμπάρακ. Ακόμα χειρότερα, η εξέγερση δεν περιορίζεται μόνο στην Βόρεια Αφρική: διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν ξεσπάσει αυτές τις μέρες και στην Ιορδανία και στην Υεμένη. Η “τάξη” σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή τρίζει -και κανένας δεν ξέρει που θα φτάσει.

Μόνο πέντε-έξι από τους περίπου 2000 συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έμοιαζαν χαρούμενοι στη φετεινή συνάντηση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της στήλης λένε ότι ήταν οι αντιπρόσωποι της Aerospatial και της Boing -από το τμήμα ελικοπτέρων.