48ωρη απεργία στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Η 100% συμμετοχή στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης δεν  είναι έκπληξη για ένα σωματείο που τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να μπορεί να στηρίξει μεγάλες κινητοποιήσεις. Το σημαντικότερο στοιχείο ίσως που μπορεί να καταγράψει κανείς από την απεργιακή κινητοποίηση είναι ο πολύ μεγαλύτερος, σε σχέση με τις προηγούμενες απεργίες, αριθμός των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην περιφρούρηση έξω από τις πύλες της εταιρίας.

Από το κτήριο Γ που ξεκίνησε η πρώτη πρωινή περιφρούρηση για να κλείσει εντελώς η παραγωγή, μέχρι την τριπλή περιφρούρηση του κτηρίου Α λίγο αργότερα, ώστε να μην μπει κανείς στα γραφεία, η παρουσία των εργαζόμενων και η πλήρης στράτευση στις αποφάσεις της Γ.Σ. ήταν ενδεικτική των διαθέσεων όλων.

«Από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την απεργία βγάλαμε κοινό κάλεσμα του Σωματείου και γυρίσαμε όλα τα κτήρια και τα τμήματα. Η ανταπόκριση ήταν ανάλογη της Γενικής Συνέλευσης. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν πως αυτές οι απολύσεις και αυτή η επίθεση στους μισθούς δεν τελειώνει εδώ. Είναι επίθεση πιλότος για αυτά που έρχονται», τόνισε μπροστά στην πύλη του Κτήριου Γ’ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου με την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ, Γιάννης Θεοχάρης.

Έκτακτη συνέλευση

Η έκτακτη γενική συνέλευση που αποφάσισε την 48ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 27 Γενάρη και ήταν η μαζικότερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (με κάλπη) έδειξε τη μαζική διάθεση της βάσης για αγώνα κόντρα στις νέες επιθέσεις της εργοδοσίας: Από τους 582 ψηφίσαντες, 500 εργαζόμενοι ψήφισαν ναι στην απεργία, μόλις 64 ψήφισαν όχι και 18 λευκό.

«Η Γενική Συνέλευση έδειξε πως από την αρχή αυτή η απεργία είχε δυναμική. Ολοι καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται για μια επίθεση που τελειώνει εδώ», εξήγησε μιλώντας στην Ε.Α. ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, επίσης με την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ. «Οι απολύσεις, οι περικοπές στους μισθούς και η προσπάθεια επιβολής των ατομικών συμβάσεων πάνε μαζί. Η διοίκηση προσπαθεί να επιβάλει ένα περιβάλλον τρόμου και μέσα από το κλίμα τρομοκρατίας και αβεβαιότητας να περάσουν τις επιθέσεις που σχεδιάζουν. Το αίτημά μας –να πάρουν πίσω τις απολύσεις- πάει χέρι χέρι με την μη αποδοχή των περικοπών και των ατομικών συμβάσεων. Ο αγώνας μόλις άρχισε και θα είναι σκληρός. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό που σε αυτή την συγκυρία οι εργαζόμενοι απαντάνε συλλογικά και μαζικά.

Η σημερινή πρώτη μέρα της απεργίας έδειξε την διάθεση για αντίσταση. Όμως η 2η μέρα (Τετάρτη 2 Φλεβάρη) είναι ακόμα πιο σημαντική. Έχουμε προγραμματίσει Γενική Συνέλευση που θα αποφασίσει τη συνέχεια. Η πρόταση μας θα είναι για δεύτερη 48ωρη την επόμενη εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και την πυγμή να απαντήσουμε οργανωμένα σε αυτές τις επιθέσεις. Και η δεύτερη 48ωρη θα δείξει ακριβώς αυτό, ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τα αιτήματα μας. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμιά από τις επιθέσεις. Αν η πρώτη 48ωρη αποδεικνύει τα αντανακλαστικά των εργαζόμενων, η δεύτερη είναι αυτή που θα ταρακουνήσει την διοίκηση και θα τους αναγκάσει να αντιληφθούν πως δεν κάνουμε πίσω. Με αυτοπεποίθηση στον αγώνα μας μπορούμε να νικήσουμε».