Μαρούσι - Κάτω τα χέρια από τους παιδικούς σταθμούς

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους 14 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε κατάσταση ασφυξίας. 48 παιδιά σε ένα σταθμό χωρισμένα σε δύο τμήματα ανά ηλικία για τα οποία υπάρχει μόνο ένας παιδαγωγός συν ένας ακόμα που δουλεύει πάρτ τάιμ και είναι περιφερόμενος από σταθμό σε σταθμό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Βρεθήκαμε κάποιοι γονείς, μαζέψαμε 40 υπογραφές και είπαμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε. Πήγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέσαμε το θέμα ότι δεν μπορούνε τα παιδιά να στοιβάζονται και να αντιμετωπίζονται κατά αυτόν τον τρόπο και ότι πρέπει να πάρουν πίσω στη δουλειά τους απολυμένους.

“Λύσεις”

Μετά από αυτήν την παρέμβαση ο Δήμος, ήρθε ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών να μας συναντήσει λέγοντας ότι ‘υπάρχουν λύσεις’. Όταν τις ακούσαμε, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα αυτιά μας: Η πρώτη ‘λύση’ ήταν όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 70.000 ευρώ το χρόνο, να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς. Τον ρώτησα ευθέως αν είχε υπόψη του κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα να μας φέρει, φυσικά δεν είχε…Στη συνέχεια μας έφερε άλλη ‘λύση’, όσοι δεν δουλεύουν να κρατάνε τα παιδιά σπίτι! Του επισημάναμε ότι δεν είναι λύση να μείνει κανείς άνεργος για να φυλάει τα παιδιά του και ότι οι άνεργοι έχουν να ψάξουν και για δουλειά, οπότε πως θα περάσουν συνεντεύξεις, αν δεν έχουν κάποιο να κρατάει τα παιδιά…Τότε μας είπε ότι πλέον η μόνη ‘λύση’ είναι να γίνουν συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών, λέγοντας μάλιστα, ψευδώς, ότι ο όμορος Δήμος του Νέου Ηρακλείου έχει κλείσει όλους τους παιδικούς σταθμούς.

Αρχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της εφαρμογής του Καλλικράτη, των περικοπών, του παγώματος των προσλήψεων. Οι εργαζόμενοι στους δήμους, μόνιμοι και συμβασιούχοι, όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες των δήμων, πληρώνοντας τροφεία, πρέπει να απαιτήσουμε να μην κλείσει κανένας σταθμός, να επαναπροσληφθούν και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Η προσχολική ηλικία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και κρίσιμη για τα παιδιά. Ζητάμε να επανέλθουν οι ίδιοι παιδαγωγοί, τα παιδιά διαμαρτύρονται να βλέπουν κάθε μέρα διαφορετικό άνθρωπο να τους ανοίγει την πόρτα.

Γιώργος Ψυχογιόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος, Μαρούσι