Εργατικό κίνημα
Απεργία στις Συγκοινωνίες 6/7

Απεργιακή διαδήλωση το Δεκέμβρη του 2015

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Ιούλη προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και συγκέντρωση στο ΤΑΙΠΕΔ στις 8πμ. Για εκείνη την ημέρα έχει μεταφερθεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τις υπό ιδιωτικοποίηση θυγατρικές εταιρίες του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Στην απεργία προσανατολίζονται να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι από το ΜΕΤΡΟ, τον ΗΣΑΠ, το Τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
 
Πριν από την 24ωρη, τρίωρες στάσεις εργασίας θα γίνουν στον ΟΣΕ την Τρίτη 28, την Τετάρτη 29, την Πέμπτη 30 Ιούνη, αλλά και την Τρίτη 5 Ιούλη. Οι ώρες για τις στάσεις εργασίας είναι οι εξής: από τις 5πμ-8πμ, από τη 1μμ-4μμ και από τις 9μμ-12μες. 
Οι σιδηροδρομικοί, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, παλεύουν ενάντια στην υπαγωγή του ΟΣΕ και κατ' επέκταση της ΕΡΓΟΣΕ στο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, ενάντια στην κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο, την πρόσληψη προσωπικού και την συντήρηση του τροχαίου υλικού, το οποίο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας του, την μη προώθηση Κανονισμού Κίνησης, ο οποίος υποβαθμίζει την ασφάλεια της κυκλοφορίας του ελληνικού σιδηροδρόμου.
 
Συντονισμός
Όσον αφορά τα ΜΜΜ, ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) μας είπε: «Στο τελευταίο Συντονιστικό που κάναμε συζητήσαμε τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία. Θα γίνει κι άλλη συνεδρίαση, από τη δική μας τη μεριά θα προτείνουμε 48ωρη απεργία για τις 5 και 6/6. Έχουμε επίσης ξεκινήσει τη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από ό, τι βλέπω η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν έχει πρόθεση να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Θέλουμε να επιστρέψει η δυνατότητα να κάνουμε διαπραγμάτευση για τους μισθούς μας. Μια ΣΣΕ στην οποία δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για τους μισθούς δεν είναι ΣΣΕ, είναι κάτι άλλο. Το παλεύουμε για μας, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο για όλους τους εργαζόμενους». 
 
Επίσης, η ΠΟΣ έβγαλε ψήφισμα συμπαράστασης για τους Γάλλους εργαζόμενους που έχουν ξεσηκωθεί: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Γαλλίας που κλιμακώνει τον αυταρχισμό στον αγωνιζόμενο λαό φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσει τις εργατικές διαδηλώσεις… Χαιρετίζουμε τους μεγάλους αγώνες των Γάλλων εργαζομένων – σιδηροδρομικών και βρισκόμαστε στο πλευρό τους, ενάντια στην αντεργατική επίθεση και τον αυταρχισμό της γαλλικής κυβέρνησης». 
 
Η Κόκκινη Γραμμή, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο των εργαζόμενων σε συγκοινωνίες και μεταφορές, καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη το Σάββατο 2 Ιούλη στις 10πμ (Αθηνάς 67, κτήριο ΣΤΑΣΥ) για την οργάνωση της απεργίας στις 6 Ιούλη, ενώ κυκλοφορεί προκήρυξη που διακινείται σε όλα τα ΜΜΜ και τον ΟΣΕ.