Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Xανιά: 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων στις 25 και 26 Ιουνίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών με πολύ μαζική συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων και με σύνθημα «Με τον καιρό να είναι κόντρα είναι τιμή να πετάς». Σε ολόκληρο το διήμερο οι συζητήσεις, οι διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά και οι συναυλίες έδωσαν την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να επικοινωνήσει και να ενημερωθεί για διάφορα ζητήματα.
 
Στη συζήτηση για το προσφυγικό, ομιλητές ήταν η Ουρανία Τσουκαλά και η Ελίζα Κομπατσιάρη, μέλη της ομάδας Νομικών Θεσσαλονίκης “travelling light” για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Προσφύγων και Μεταναστών και ο Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό του Α.Π.Θ. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και η νέα συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας και Ε.Ε. για το προσφυγικο και τη χορήγηση ασύλου. 
 
Ο Γιώργος Τσιάκαλος με τη σειρά του τόνισε πως αυτή την περίοδο συγκρούονται δύο Ελλάδες: η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς αλλά και η Ελλάδα που θεωρεί τους πρόσφυγες ως απειλή για την Ευρώπη και που ασκεί αυτή την πολιτική τουλάχιστον από το 2011 με την τότε συμφωνία της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες, που συνεχίστηκε με την κατασκευή του Φράχτη στον Έβρο και που κατέληξε να μετατρέπει τα «κέντρα φιλοξενίας» σε στρατόπεδα. Η παρέμβαση του Γιώργου Τσιάκαλου εκλεισε με την σημείωση ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι θερμό, όπου η αλληλέγγυα Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τον διωγμό και τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων.