Διεθνή
Γαλλία: Συνεχίζουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις

O Πύργος του Άιφελ απεργεί ενάντια στον νόμο

Η συγκλονιστική διαδήλωση της 14ης Ιούνη στο Παρίσι και δεκάδες άλλες γαλλικές πόλεις, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές συνολικά, απέτρεψε τον γενικό γραμματέα της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ από το να συνθηκολογήσει στη συνάντησή του με την υπουργό Εργασίας σχετικά με το νέο εργατικό νόμο. 
 
Επιπλέον, κι ενώ τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση διέρρεαν ότι οι ημερομηνίες των επόμενων διαδηλώσεων (23 και 28 Ιούνη) θα ακυρωθούν μετά τη συνάντηση, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με τη δικαιολογία ότι η προηγούμενη διαδήλωση ήταν βίαιη (που ήταν, αλλά εξ αιτίας της ανελέητης αστυνομικής καταστολής), η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση της πορείας της 23/6. Την παραπληροφόρηση και την απαγόρευση αψήφησαν 70 χιλιάδες εργάτες διαδηλώνοντας στο Παρίσι. 
 
Την επόμενη, έγινε γενική απεργία στο Βέλγιο, συνέχεια της αντίστοιχης μάχης ενάντια στο νέο εργατικό νόμο Πέτερς. Η απεργία επηρέασε όλη τη χώρα: η Βαλλώνια παρέλυσε, αλλά ακόμη και στη Φλάνδρα μεγάλα κομμάτια της βελγικής οικονομίας σταμάτησαν. Συνδικαλιστές από Βέλγιο και Γαλλία οργάνωσαν και μια συμβολική συνάντηση στα σύνορα των δύο χωρών, για να κάνουν ηχηρό το μήνυμα ότι ο αγώνας τους είναι κοινός.
 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (28/6), οι εργάτες της Γαλλίας διαδηλώνουν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, ενώ η Γεροουσία ψηφίζει το νόμο. Στο Παρίσι παρά το ότι η πορεία γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα (αστυνομία ρεκόρ, σωματικός έλεγχος, αντλίες νερού, κλούβες, κάγκελα, κλείσιμο σταθμών) οι διαδηλωτές είναι χιλιάδες.