Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό: Ένα συγκλονιστικό διήμερο

Μεγάλη συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη Διεθνή Συνάντηση κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού και την Πανελλαδική Συνέλευση που οργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτώβρη στην Αθήνα. Το γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ γέμισε από εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μέτωπα: την εκστρατεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο, το άνοιγμα των σχολείων στα προσφυγόπουλα, την πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία, τη μάχη ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Με διεθνείς αντιπροσωπείες από δέκα χώρες της Ευρώπης, εκπροσώπους συνδικάτων, δημοτικών κινήσεων και συμβουλίων ένταξης μεταναστών, τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, κινήσεις καλλιτεχνών, κοινοτήτων μεταναστών και βέβαια με την παρουσία εκατοντάδων μέλων των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ από όλη την Ελλάδα, η Συνάντηση της Κίνησης, η τρίτη κατά σειρά, είχε μεγάλη επιτυχία. Οι εμπειρίες από τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες που δίνονται πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας, από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα μέχρι το Βόλο, την Πάτρα, την Κρήτη και τη Μυτιλήνη, έδωσαν έμπνευση σε όσους συμμετείχαν.

Όλοι στάθηκαν στα πανό, την έκθεση αφίσας και φωτογραφίας που κοσμούσαν το χώρο, ενώ καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης προβάλονταν σε βίντεο στιγμές από τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις της τελευταίας χρονιάς. Από τις πιο δυνατές στιγμές του διημέρου ήταν οι παρεμβάσεις των προσφύγων από τα καμπ του Ελαιώνα, του Ελληνικού και των Διαβατών, του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74 Κώστα Μανταίου, του Λεωνίδα Κοντουδάκη μάρτυρα στη δίκη του Γρηγόρη Λαμπράκη, των μαθητριών και μαθητών Γυμνασίου από το Πακιστάν, του προέδρου του 15μελούς του Λυκείου στο Περιστέρι που προχώρησε σε κατάληψη με αίτημα να ανοίξουν τα σχολειά για τα προσφυγόπουλα.

Ευρώπη - Φρούριο

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε τέσσερις συζητήσεις. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην αντιρατσιστική μάχη. Ξεκίνησε με τη συζήτηση “Οι πρόσφυγες πολιορκούν την Ευρώπη-φρούριο. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι” (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 10) και συνεχίστηκε με την κουβέντα “Τα προσφυγόπουλα καλοδεχούμενα στα σχολεία μας!” (βλέπε σελίδες 12-13). Έκλεισε με τη συζήτηση “Η ισλαμοφοβία-το νέο πρόσωπο του ρατσισμού” και ομιλητές τους Θανάση Καμπαγιάννη από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Πιερ Στάινερ από τη Γαλλία, Δημήτρη Δασκαλάκη από την Ελβετία, Ναταλί Ντρέιμπους από τη Γερμανία, Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος και Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικό από την Ξάνθη. Ανάμεσα σε αυτούς που τοποθετήθηκαν ήταν η Αντωνία Βαφειάδου, δημοτική σύμβουλος με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Δήμητρα Κυρίλλου από την Ομάδα LGBTQI+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην αντιφασιστική μάχη, με τη συζήτηση “Η καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής και η πάλη ενάντια στο φασισμό στην Ευρώπη” (βλέπε σελίδα 11). Ένα δυνατό χειροκρότημα ακούστηκε όταν ο Κώστας Παπαδάκης από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής αφιέρωσε την ομιλία του στον Δημήτρη Δενεδιό, το σύντροφο από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλη.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με τις αποφάσεις και το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος στο οποίο κεντρικός σταθμός είναι η νέα διεθνής ημέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης στις 18 Μάρτη 2018. Τις αποφάσεις, το πρόγραμμα δράσης καθώς και το νέο πανελλαδικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ παρουσίασαν ο Δημήτρης Ζώτος, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ο Θανάσης Διαβολάκης από το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Η Συνάντηση έκλεισε με επίσκεψη αντιπροσωπείας στο Κέντρο Προσφύγων του Ελαιώνα.


 

Η απόφαση της Συνάντησης

 

Ένα νέο μαζικό κίνημα αντίστασης στον ρατσισμό απλώνεται σε όλη την Ευρώπη σε σύγκρουση με τις επιλογές των κυβερνήσεων που υπέγραψαν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σταματήσουν τις ροές των προσφύγων ανοίγοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης, υψώνοντας φράχτες, καταπατώντας το δικαίωμα στο άσυλο και στην ελεύθερη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων, κατατρεγμένων από τους πολέμους και την φτώχεια.

Χαιρετίζουμε την εμφάνιση κινημάτων όπως το Stand Up To Racism στη Βρετανία και το Aufstehen gegen Rassismus! στη Γερμανία. Είναι ελπιδοφόρες κινήσεις ενάντια στην πολιτική που οδηγεί σε φρικιαστικά εγκλήματα όπως οι μαζικοί πνιγμοί στη Μεσόγειο αλλά και ο αποκλεισμός ανθρώπων από το Καλαί μέχρι τα νησιά του Αιγαίου.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν σημάνει θάνατο και μαζικές καταστροφές στις ζωές εκατομμυρίων απλών ανθρώπων στη Μ. Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα με την FRONTEX και το ΝΑΤΟ και εξαπολύουν ένα κύμα ισλαμοφοβίας για να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους αλλά και για να αποπροσανατολίσουν από τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τις αποτυχίες του συστήματος που φέρνει την μαζική ανεργία και την φτώχεια. Υπονομεύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων.

Αυτές οι πολιτικές στρώνουν το έδαφος για την άνοδο της φασιστικής απειλής σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή δέχεται τεράστια πίεση από τη συνεχιζόμενη δίκη στην οποία αποκαλύπτονται τα οργανωμένα εγκλήματά της ως ναζιστική συμμορία. Επιχειρεί, παρ’ όλα αυτά ξανά να εμφανιστεί σαν ένα νόμιμο κόμμα διαμαρτυρίας παριστάνοντας τον συμπαραστάτη των «αγανακτισμένων κατοίκων» και προσπαθεί να ξαναβγάλει τα τάγματα εφόδου.

Ωστόσο, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες παραμένει πλατύ ρεύμα και μπορούμε να οργανώνουμε τη μαζική αντίσταση στις φασιστικές προκλήσεις όπως έδειξε και η μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση στο Ρέθυμνο.

Την επόμενη περίοδο έχουμε να συνεχίσουμε τη μάχη για να μπει τέλος στην πολιτική των κλειστών συνόρων, των απελάσεων και του εγκλεισμού των προσφύγων μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να κερδίσουν οι πρόσφυγες το δικαίωμα στο άσυλο, την ελεύθερη μετακίνηση, με ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις.

Ιδιαίτερα απαιτούμε να καταργηθούν τα «εσωτερικά σύνορα» που απαγορεύουν στους πρόσφυγες να μετακινηθούν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην υπόλοιπη χώρα. Θεωρούμε κεντρική τη μάχη για να αποκτήσουν πρόσβαση στη στέγαση και στην υγειονομική περίθαλψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και το πλήρες δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. 

Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Προωθούμε τις συντονισμένες κινητοποιήσεις σε επίπεδο γειτονιάς, δήμων και πανελλαδικά για τη διεκδίκηση αυτών των κατακτήσεων και για την απομόνωση των φασιστικών κινήσεων με το μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων».

Ταυτόχρονα, δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Μπορούμε να κλείσουμε το δρόμο στην απειλή της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη με κοινούς αγώνες και συντονισμό, με τους αγώνες σε κάθε χώρα αλλά και με πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις όπως πέρσι στις 19 Μάρτη και τις διαδηλώσεις για ανοιχτά σύνορα από τον Εβρο μέχρι το Καλαί.

Γι’ αυτό: καλούμε σε νέο πανευρωπαϊκό συντονισμό στις 18 Μάρτη 2017 με πανεθνικά συλλαλητήρια σε όλες τις πρωτεύουσες, όπως ήδη αποφασίστηκε στο Λονδίνο.

Συνεχίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Εφετείο της Αθήνας όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Συνεχίζουμε την πάλη για ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές πόλεις με άμεση κλιμάκωση για να επιβάλουμε ότι όλα τα προσφυγόπουλα θα πάνε στα σχολεία με πρωτοβουλίες δράσης σε όλες τις γειτονιές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητικούς συλλόγους.

Οργανώνουμε μαζική συμμετοχή στις 25 Οκτώβρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλούν ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Συμμετέχουμε στη διαδήλωση στις 20 Οκτώβρη με αιχμή την υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Θα φτάσουμε στην πανευρωπαϊκή κλιμάκωση της 18 Μάρτη 2017 με πολλούς σταθμούς αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε γειτονιά και πόλη, μαζί με όλες τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και όλο το εργατικό κίνημα.


 
 

Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ

 
Αργύρη Νίκη, 
μέλος Συμβουλίου Ένταξης Mεταναστών Δήμου Αθήνας
Αρεφ Ραχμάν
Κοινότητα Μπαγκλαντές
Ασλάμ Τζαβέντ
επικεφαλής Πακιστανική 
Κοινότητα Ελλάδος
Βούλτσος Νίκος, 
ΚΕΕΡΦΑ Παγκρατίου
Γιαννούλης Στέλιος, 
εκπαιδευτικός Χανιά
Διαβολάκης Θανάσης, 
ΔΣ ΟΙΕΛΕ, Κερατσίνι
Ευθυμίου Χριστόδουλος, 
ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Εκπρόσωπος Κίνησης 
για τη Χειραφέτηση ατόμων με αναπηρία 
“Μηδενική Ανοχή”
Ζώτος Δημήτρης, 
πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Θωίδου Κατερίνα, 
δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη
Καμπαγιάννης Θανάσης,
πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Καταραχιάς Κώστας, 
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας
Κασιμάτης Γαβριήλ
Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΠΕΡΤ, EUROMEI
Καχάρ Μασούντ, 
πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, κάμπ Ελληνικού
Κούβαρης Γιάννης
γραφίστας
Κουκαλάνι Βασίλης, 
ηθοποιός-σκηνοθέτης
Κουνάδη Αιμιλία, 
ΚΕΕΡΦΑ Αιγάλεω
Κυρίλλου Δήμητρα, 
μέλος Ομάδας LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Κωνσταντίνου Πέτρος, 
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
Λυμπεράτος Μιχάλης, 
πανεπιστημιακός
Μανταίος Κώστας, 
πρόεδρος ΣΦΕΑ
Μουσαράι Ιλιρίντα, 
φοιτήτρια ΝΟΠΕ
Μπέη Εύα, 
ζωγράφος
Μηλιαζήμ Τζεμαλή, 
εκπαιδευτικός Ξάνθη
Παπαστράτης Προκόπης, 
πανεπιστημιακός
Σαγιέντ Αχμέντ, 
Πακιστανική Κοινότητα, Πειραιάς
Σκαρπέλης Αντώνης, 
Σύλλογος Γονέων 72ου Δημοτικού σχολείου Πετραλώνων
Σκαρμέας Κώστας,
πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Συλαϊδής Βασίλης, 
μέλος ΔΣ Εργαζομένων Ιντρακόμ
Τορπουζίδης Κώστας, 
δικηγόρος ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Ψάνης Παρασκευάς,
ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου
 

 
Διαβάστε επίσης: