Διεθνή
H πολιορκία της Μοσούλης

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες απειλεί, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, να δημιουργήσει η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα το καθεστώς της Βαγδάτης. 

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Άραβες Σουνίτες. Από τον Ιούνη του 2014 βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. 

Η πτώση της ήταν ένα τεράστιο σοκ για τη Δύση. Ο στρατός της κυβέρνησης της Βαγδάτης (τον οποίο εκπαίδευαν οι ΗΠΑ) διαλύθηκε χωρίς να ρίξει σχεδόν ούτε μια σφαίρα. Και η Μοσούλη έπεφτε στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε τις ρίζες της στην αλ-Κάϊντα. 

Η αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003, είχε ρητά σαν στόχο την ήττα της "τρομοκρατίας". Τον Ιούνη του 2014 έγινε ξεκάθαρο στους πάντες ποιοι ήταν οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι σε αυτόν τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

Τώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να πάρουν τη Μοσούλη πίσω. Δεν πρόκειται για επιχείρηση "απελευθέρωσης" αλλά για επιχείρηση "ανακατάληψης".

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιβάλλει ένα απάνθρωπο καθεστώς σε όλες τις περιοχές που ελέγχει. Οι απαγχονισμοί, οι απαγορεύσεις, η σεχταριστική βία είναι μια μαύρη πραγματικότητα στα εδάφη που ελέγχει. Αλλά δεν είναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αυτό που χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους: ο πρωταγωνιστής της σεχταριστικής βίας στο Ιράκ ήταν και είναι το ίδιο το καθεστώς της Βαγδάτης. Όπως δήλωνε τότε ένας βουλευτής του δεξιού συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας:

"Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ δεν έπεσε... ούτε από μάγια, ούτε από τη δύναμη των όπλων. Έπεσε γιατί ο κόσμος που ζει εκεί είχε μπουχτίσει από τον σεχταρισμό της ελεγχόμενης από τους Σιίτες ιρακινής κυβέρνησης.

Επιχείρηση

"Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση", μετέδιδε στην αρχή αυτής της εβδομάδας το πρακτορείο Αλ Τζαζίρα για την απόπειρα ανακατάληψης της Μοσούλης. Εκτός από τις ΗΠΑ, τον Ιρακινό Στρατό και τους Κούρδους Πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση Σουνίτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, οι σιιτικές "Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης" που έχουν την επίσημη αναγνώριση της Βαγδάτης και ένοπλες Σιιτικές μιλίτσιες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Στη Μοσούλη ο κόσμος (Σουνίτες στην πλειοψηφία τους) φοβάται την εκδίκηση.

Η πρώτη πράξη της επιχείρησης ανακατάληψης ήταν η ρίψη προκηρύξεων οι οποίες στην ουσία καλούσαν τον κόσμο να εγκαταλείψει την πόλη. Η δεύτερη θα είναι, όπως όλα δείχνουν η πολιορκία. "Οι Ιρακινές δυνάμεις", γράφει το (συντηρητικό) αμερικανικό ινστιτούτο Στράτφορ "θα πρέπει να αποφασίσουν αν, στην πρώτη φάση, θα περικυκλώσουν πλήρως ή μερικώς την Μοσούλη. Σε διάφορες προηγούμενες μάχες για την κατάληψη αστικών περιοχών από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία οι προελαύνουσες δυνάμεις αποφάσισαν να αφήσουν έναν διάδρομο διαφυγής". 

Με απλά λόγια η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία ανακατάληψης της Μοσούλης ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς τα ίδια για τα οποία καταγγέλλει τη ρωσική επέμβαση στο Χαλέπι: πολιορκία, εκκένωση της πόλης μέσα από τον τρόμο, ισοπέδωση των "στρατηγικών σημείων" με την βοήθεια της αεροπορίας, κατάληψη με μάχες γειτονιά τη γειτονιά. 

Με δεδομένη την υπεροπλία του αμερικάνικου συνασπισμού η Μοσούλη θα "σωθεί" -με τους κατοίκους της πρόσφυγες διασκορπισμένους στις γύρω περιοχές και χώρες, τις υποδομές της βομβαρδισμένες και τα κτήριά της ισοπεδωμένα.