Διεθνή
ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία αιματοκυλούν την Υεμένη

Βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ έπληξαν με πυραύλους Κρουζ "θέσεις των ανταρτών Χούτι" στην Υεμένη. Ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του "εμφυλίου πολέμου" στην Υεμένη που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν άμεσα θέσεις των ανταρτών.

Οι Χούτι ελέγχουν από το 2014 την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο  κομμάτι της χώρας.

Ο σημερινός "εμφύλιος πόλεμος" έχει τις ρίζες του στην Αραβική Άνοιξη. Το 2011 ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων στην Σαναά ανάγκασε τον Σάλεχ να παραιτηθεί. Η προεδρία πέρασε στον αντιπρόεδρο του, τον Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντι, ο οποίος σχημάτισε μια "προσωρινή κυβέρνηση". Οι Χούτι -που συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα που είχε ανατρέψει τον Σάλεχ- αποκλείστηκαν. Τον Σεπτέμβρη κήρυξαν τον πόλεμο στο καθεστώς και ύστερα από μια σύντομη επέλαση κατέλαβαν την Σαναά, ανέτρεψαν (στην πράξη) τον Χάντι και πήραν την εξουσία. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας για την "αποκατάσταση της νομιμότητας" -δηλαδή της εξουσίας του Χάντι- στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ όχι μόνο έδωσαν το πράσινο φως για την επέμβαση που ακολούθησε αλλά στήριξαν (και στηρίζουν) την Σαουδική Αραβία με κάθε μέσο. Τον Νοέμβρη του 2015, παρά τις φρικαλεότητες της επέμβασης, οι ΗΠΑ ενέκριναν μια γιγαντιαίων διαστάσεων (1.3 δις δολάρια) πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Χάος

Η Σαουδαραβική επίθεση έχει βυθίσει στο χάος, την πείνα και τον θάνατο την Υεμένη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της θηριωδίας ήταν ο βομβαρδισμός, στις αρχές του Οκτώβρη, μια κηδείας. Ο απολογισμός: 140 νεκροί και πάνω από 500 τραυματίες. Τα θραύσματα των βομβών που σκόρπισαν τον θάνατο είχαν την υπογραφή των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το "Παρατηρητήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch) έχει καταγράψει πάνω από 50 παρόμοια περιστατικά -επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία, εσκεμμένοι βομβαρδισμοί υδραγωγείων και εργοστασίων εμφιάλωσης νερού- που συνιστούν, σύμφωνα με το "Διεθνές Δίκαιο" εγκλήματα πολέμου.  

Και δεν είναι μόνο οι βομβαρδισμοί. Η Σαουδική Αραβία έχει αποκλείσει οδικά, ναυτικά και αεροπορικά ασφυκτικά την Υεμένη. Το αποτέλεσμα είναι εφιαλτικό: σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο μισός πληθυσμός της Υεμένης υποσιτίζεται συστηματικά. Φάρμακα δεν υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Τώρα, η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας κλιμακώνει τον πόλεμο -και μαζί του και τα βάσανα των αμάχων- στην Υεμένη.

Ένας από τους πιστούς συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας είναι και ο Στρατηγός Σίσι, ο σφαγέας της "Αραβικής Άνοιξης" και σημερινός δικτάτορας της Αιγύπτου. "Η Αίγυπτος", έλεγε σε μια ανακοίνωση μια μέρα μετά την έναρξη της σαουδαραβικής επίθεσης ενάντια στην Υεμένη, "πρέπει να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του λαού της Υεμένης για την επιστροφή στη σταθερότητα και τη διατήρηση της Αραβικής ταυτότητας". 

Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Κάιρο για να πάρει μέρος στην "Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας" που οργάνωσε ο Σίσι στο προεδρικό του μέγαρο στο Κάιρο. "Μετά και τη συνάντηση", μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, "οι τρεις ηγέτες (Σίσι, Τσίπρας, Αναστασιάδης) φύτεψαν τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες".

 


 

 

Η Υεμένη ήταν μέχρι το 1990 διαιρεμένη στα δύο, ανάμεσα στη βόρεια, φιλοδυτική "Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης" και τη νότια "Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης". Πρώτος πρόεδρος της ενιαίας χώρας διορίστηκε ο Αλί Αμπτουλάχ Σαλέχ, ο ηγέτης της βόρειας Υεμένης -ένας δικτάτορας που κυβερνούσε τη χώρα από το 1978. Το 1994 ο νότος ανακήρυξε και πάλι την ανεξαρτησία του -για να καταληφθεί όμως σχεδόν αμέσως από τις δυνάμεις του βορρά.

Οι Χούτι, παρόλο που προέρχονται από το βορρά, βρίσκονται σε σύγκρουση με το καθεστώς από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του 1990. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Υεμένης είναι Σουνίτες. Οι Χούτι είναι Σιίτες. Η σύγκρουση ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες, όμως, δεν είχε θρησκευτική αφετηρία. Τα αίτια ήταν κύρια τοπικά -ο αποκλεισμός των βορειοδυτικών επαρχιών από την εξουσία.