Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Στοπ στην υποχρηματοδότηση Αυξήσεις-προσλήψεις

Βριλήσσια. Γενάρης 2015

Κλείνει ο κύκλος συνελεύσεων που κάλεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα σωματεία των εργαζόμενων στους Δήμους. Tο συμπέρασμα είναι ότι όπου οργανώθηκαν συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι έδωσαν το παρών στέλνοντας το μήνυμα πως δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τις ελλείψεις και την υποστελέχωση. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να ανέχονται τις ευέλικτες και ελαστικές σχέσεις εργασίας συναδέλφων τους, την προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης και της κινητικότητας αλλά και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων. Απεργία εδώ και τώρα είναι το μήνυμα που έρχεται από τους Δήμους, ενώ μπροστά βρίσκεται και η μεγάλη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοέμβρη.

“Ήταν μια από τις καλύτερες συνελεύσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Όχι μόνο λόγω της μεγάλης συμμετοχής αλλά κυρίως επειδή πολλοί συνάδελφοι πήραν το λόγο και μίλησαν. Είναι εντυπωσιακό πως όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διεκδικήσει το δίκιο του πέρα από τους αγώνες”, ανέφερε μιλώντας στην Ε.Α. η Ρεοζίλη Σουντουλίδου αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Βριλήσσια. “Έγινε πολύ καλή συζήτηση και συζητήθηκαν μια σειρά προβλήματα από όλους τους διαφορετικούς χώρους και υπηρεσίες του δήμου. Συζητήσαμε πως χρειαζόμαστε απεργιακά βήματα και κινητοποιήσεις. Εμείς στα Βριλήσσια έχουμε την εμπειρία από τις περσινές κινητοποιήσεις και καταλήψεις του δημαρχείου που πιέσαμε για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ζητάμε εδώ και τώρα την προκήρυξη απεργίας σε όλους τους Δήμους και απεργιακό πρόγραμμα κλιμάκωσης που θα διεκδικήσει τη λύση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε”.

Με απαρτία και μάλιστα με πολύ μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε τα 240 άτομα πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των εργαζόμενων στο δήμο Αργυρούπολης. “Οι εργαζόμενοι συζήτησαν όλα τα θέματα που έβαζε κατά προτεραιότητα στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ δίνοντας την εικόνα των προβλημάτων και στον δικό μας δήμο. Είναι ξεκάθαρο πως οι εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά τα προβλήματα να γιγαντώνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που η συνέλευσή μας πήρε απόφαση για συμμετοχή σε όλων των ειδών τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν αυτές θα ανακοινωθούν ενώ πρότεινε να προχωρήσουμε και σε καταλήψεις δήμων αλλά και υπουργείων για να πιέσουμε για προσλήψεις, ενάντια στην υποστελέχωση, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν κατακλύσει τους δήμους με 5μηνα και 8μηνα και στις ιδιωτικοποιήσεις”, τόνισε η πρόεδρος του σωματείου Μαρία Παπαδοπούλου. 

“Την Τετάρτη 12/10 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του σωματείου των εργαζόμενων στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης με μεγάλη συμμετοχή άνω των 100 ατόμων και απαρτία. Ήταν ξεκάθαρο πως το κλίμα στους συναδέλφους ήταν αγωνιστικό βάζοντας την πίεση στην διοίκηση του σωματείου να συζητήσει για τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τους δήμους”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Νίκος Χατζάρας. “Η παρέμβαση που κάναμε από τη δική μας μεριά εξηγούσε πως δεν υπάρχει περιθώριο άλλης αναμονής και πως εδώ και τώρα θα πρέπει να μπει πρόγραμμα κινητοποιήσεων τόσο στα κατά τόπους σωματεία, πιέζοντας την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προχωρήσει σε ανακοίνωση απεργιακών κινητοποιήσεων με προοπτική κλιμάκωσης. Δυστυχώς από τη μεριά της διοίκησης του σωματείου για άλλη μια φορά μπήκαν προσκόμματα σε αυτή την προοπτική με αποτέλεσμα να καταφέρουν να βγούμε από τη συνέλευση χωρίς αγωνιστική απόφαση. Στη συνέχεια δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πιέσουμε με διαδικασίες βάσεις για να ξαναβγεί συνέλευση που θα αποφασίσει τα οργανωτικά βήματα για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων που θα αποφασίσει η ομοσπονδία”.

*Κινητοποίηση έχουν καλέσει τα σωματεία εργαζόμενων στους Δήμους του Ν. Ηρακλείου, της Αγ. Παρασκευής, της Πετρούπολης και των Βριλησσίων έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Πέμπτη 20/10 στις 1.30μμ ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων που οδηγούν τις υπηρεσίες των δήμων στην διάλυση.