Εργατικό κίνημα
17 Οκτώβρη: Μαζικό το συλλαλητήριο για τις συλλογικές συμβάσεις

Σύνταγμα 17 Οκτώβρη

Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απεύθηναν παραπάνω από 500 σωματεία, ομοσπονδίες κι εργατικά κέντρα και γέμισαν την Βασ. Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας 17/10. Βασική αιχμή του συλλαλητηρίου ήταν το αίτημα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις τα χρόνια των μνημονίων. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές άλλες πόλεις της χώρας.

Τα συνδικάτα που κάλεσαν στο συλλαλητήριο συνυπογράφουν πρόταση νόμου που κατατέθηκε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην των νεοναζί της Χ.Α, και σύμφωνα με το οποίο καταργούνται όλες οι αντεργατικές διατάξεις που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια. Στην πρόταση “διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους. Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ. Καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά. Ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι για μας περασμένα ξεχασμένα” λένε χαρακτηριστικά. 

“Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση νόμου που προέρχεται από κομμάτια της εργατικής τάξης και θα πρέπει να διαδηλωθεί η στήριξή μας και η αποφασιστικότητά μας. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος μέσα στη βουλή εμείς θα τα παλέψουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε. Να κινηθούμε ακόμα πιο συντονισμένα για την οργάνωση απεργιών και καταλήψεων με σαφή πολιτική χροιά. Αν θεωρήσουμε δεδομένο το πολιτικό σύστημα δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε για βελτιώσεις στο βιωτικό μας επίπεδο” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Σμπαρούνης, μέλος του ΣΕΛΜΑ, του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό της Αθήνας. 

Δίπλα από το πανό του ΣΕΛΜΑ και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, ήταν τα χαρακτηριστικά ζωγραφιστά πανό των εργαζομένων του Βυζαντινού Μουσείου και των εκτάκτων του ΥΠΠΟ. “Είμαστε πάλι στους δρόμους του αγώνα, όπως κάθε φορά. Δεν υπάρχει άλλος χώρος για υποχώρηση σχετικά με τα μισθολογικά και εργασιακά μας ζητήματα. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να συνεχίσουμε. Να πάρουμε πίσω αυτά που έχουμε χάσει αλλά κι αυτά που μας αξίζουν. Γιατί και να πάρουμε πίσω αυτά που έχουμε χάσει, έχουμε δρόμο μέχρι να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν. Έτσι θα συνεχίσουμε” τόνισε ο Βασίλης Μπακάλης από το Βυζαντινό Μουσείο. 

Απεργιακή συνέχεια

“Είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι τα μνημόνια που δεν έσκισε ο Τσίπρας όπως υποσχόταν μπορούν να τα σκίσουν οι εργαζόμενοι με ενωτική, αγωνιστική τους δράση. Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Η απεργιακή συνέχεια είναι μονόδρομος. Χρειαζόμαστε άμεσα πανεργατική απεργία και κλιμάκωση αμέσως μετά” μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, από το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας. 

Οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο ίδιο εργατικό συλλαλητήριο έδειξαν ποια είναι η προοπτική για τη συνέχεια. Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας μίλησε σχετικά: “Ανταποκρινόμαστε απόψε στο κάλεσμα που γίνεται από εκατοντάδες σωματεία και διαδηλώνουμε με κεντρικό αιτήμά μας την επαναφορά των ΣΣΕ αλλά κι απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει νέα μέτρα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης. Η πρωτοβουλία απόψε έρχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Από τη δική μας τη μεριά εκτιμάμε ότι είναι μια κίνηση σε θετική, ενωτική κατεύθυνση. Τέτοιες πρωτοβουλίες χρειάζεται το κίνημα, προκειμένου η αριστερά πέραν του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει στο δρόμο όλο τον κόσμο που μπορεί να αποτελέσει την αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αυτό έχουμε να το δούμε μπροστά μας, με τις απεργίες που έχουμε να οργανώσουμε. Η απεργιακή κλιμάκωση είναι εφικτή με την κοινή δράση αυτών των δυνάμεων, όπως αντίστοιχα και η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Πρόκειται για αγώνες που έχουμε βρεθεί στο παρελθόν με τον κόσμο του ΠΑΜΕ και όχι μόνο. Έχουμε να δουλέψουμε πολύ συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα προκειμένου όλα τα σφυριά να χτυπάνε στο ίδιο αμόνι ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης”.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, Ηλίας Κούκουρας ανέβαινε στην εξέδρα, για να φέρει ένα πολύ απτό παράδειγμα της συνεργασίας “δανειστών” - καπιταλιστών και κυβερνήσεων. “Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε στην πράξη την κατάθεση του δικού μας σχεδίου νόμου για την επαναφορά των ΣΣΕ. Εμείς βρισκόμαστε εδώ και για έναν άλλο λόγο. Εδώ και 43 μήνες είμαστε απολυμένοι από την πολυεθνική Lafarge. Αυτή η πολυεθνική εταιρία δεν φημίζεται μόνο ως παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά του τσιμέντου. Είναι και μια πολυεθνική που έχει εμπλακεί ενεργά στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι αυτή που σέρνει το χορό στην προσπάθεια να μην έχει καμία προστασία ο εργαζόμενος όσο αφορά τις ομαδικές απολύσεις. 

Η Lafarge έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο του νόμου που προβλέπει την έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί με απόφαση του ΣτΕ να προχωρήσει στην αναθεώρηση εκείνου του άρθρου που προέβλεπε κάποιον έλεγχο για να μην πραγματοποιούνται ομαδικές απολύσεις. Ο νόμος προβλέπεται να αλλάξει προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους. Γιατί αυτή η πολυεθνική παλεύει με τόση λύσσα και ηγείται μιας τέτοιας προσπάθειας; Ο λόγος είναι απλός. Διαβάσαμε πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα ότι ο διευθύνων σύμβουλός της ήταν από το 2011 σε ευθεία επαφή και τηλεφωνική και προσωπική με τον επικεφαλής του ΔΝΤ. Η εν λόγω πολυεθνική πίεζε το ΔΝΤ να περάσει τις θέσεις της τόσο για την κατεδάφιση των ΣΣΕ, όσο και για τις ομαδικές απολύσεις. Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική μας δικαίωση” είπε.

 
 

Διαγράψτε το χρέος, όχι τις συλλογικές συμβάσεις

 

Στο κάλεσμά του για το συλλαλητήριο, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, προτείνει τα επόμενα βήματα. “Τα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη μπορούν να γίνουν ένα πρώτο βήμα για να βγούμε μαζικά στους δρόμους. Να ενώσουμε τις αντιστάσεις, να δείξουμε τη δύναμη της τάξης μας. Είναι επίσης ένα βήμα για να απαιτήσουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν άμεσα σε Πανεργατική Απεργία, και όχι να ακολουθήσουν την ατζέντα της κυβέρνησης όπως έκαναν με το ασφαλιστικό και άφησαν τα περιθώρια στον Τσίπρα να το περάσει μέσα στις γιορτές.

Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι προβάλουμε το δικό μας δρόμο. Και αυτό σημαίνει ότι στην προμετωπίδα των εργατικών διεκδικήσεων να βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών ντόπιων και Ευρωπαίων. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων”.