Η άποψή μας
Η άποψή μας: Χαλέπι, Υεμένη, Μοσούλη - Η φρίκη του ιμπεριαλισμού και η ντροπή του Αλέξη Τσίπρα

Από το βήμα του 2ου συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς του για την κυβέρνηση του ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και τους μύδρους ενάντια στην «αριστερά της εθνικής αναδίπλωσης».

Είχε, όμως, την ατυχή έμπνευση, αμέσως πριν από όλους αυτούς τους κομπασμούς, να πάει στο Κάιρο και να δείξει χειροπιαστά τι σημαίνει αυτή η «σταθερότητα» στο πλευρό του δικτάτορα της Αιγύπτου, στρατάρχη Σίσι.

Τις ίδιες μέρες που γινόταν αυτή η συνάντηση, η Σαουδική Αραβία κλιμάκωνε την πολεμική της επέμβαση στην Υεμένη. Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ (και την Αίγυπτο), έχουν επιβάλει έναν αποκλεισμό της Υεμένης που καταδικάζει στην πείνα και τις αρρώστιες εκατομμύρια ανθρώπους. Και επειδή, παρά τα εγκλήματά τους, χάνουν τον πόλεμο, κλιμακώνουν τη βαρβαρότητα με βομβαρδισμούς (περισσότερα στη σελίδα 24).

Βομβαρδισμοί

Αυτή η φρικαλέα εικόνα της επιβολής της «σταθερότητας» με τη βία των βομβαρδισμών και των πολιορκιών που καταδικάζουν τον κόσμο στην πείνα, απλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. ΗΠΑ και Σαουδάραβες κάνουν στην Υεμένη τα ίδια που κάνουν ο Πούτιν και ο Άσαντ στο Χαλέπι. Και ετοιμάζονται να τα επαναλάβουν στη Μοσούλη.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι πρόσφυγες τρέχουν να ξεφύγουν από αυτό το δράμα. Αλλά αυτοί που πολιορκούν τις πόλεις τους και τους διώχνουν απ’ αυτές, φροντίζουν να αποκλείσουν κάθε διέξοδο προς την Ευρώπη. Για τα νέα κύματα προσφύγων που δραπετεύουν από το Χαλέπι, τη Μοσούλη και την Υεμένη, το μόνο πέρασμα που απομένει είναι η Αίγυπτος και το θαλασσοπνιγμένο ρίσκο με τα σαπιοκάραβα προς την Ιταλία.

Τώρα, οι ηγέτες της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης σκέφτονται ότι μπορούν να φράξουν και αυτό το πέρασμα με μια συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ήδη συνεργάζεται στενά με το καθεστώς Σίσι σε κοινές επεμβάσεις για να «στεγανοποιήσουν» τη Λιβύη. Η συνεργασία είναι τόσο στενή ώστε ο Ρέντσι έκανε τα στραβά μάτια όταν η αστυνομία του Σίσι εξαφάνισε και δολοφόνησε έναν ενοχλητικό ιταλό φοιτητή στο Κάιρο.

Αυτή τη «σταθερότητα» στηρίζει και διαφημίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Και έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά που επιμένει να συγκρούεται με την ΕΕ του πολέμου και του ρατσισμού. 

Όσες φορές, όμως, κι αν ζωγραφίσει τον εαυτό του με τα χρώματα μιας «σύγχρονης» αριστεράς, δεν μπορεί να κρύψει τη βασική αλήθεια. Η Αριστερά που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική ΕΕ υπερασπίζεται τις αξίες του διεθνισμού αγκαλιάζοντας όλους τους κατατρεγμένους της Μέσης Ανατολής χωρίς διακρίσεις, ενώ η δική του κοσμοπολίτικη σταθερότητα χωράει μόνο εγκληματίες, από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο, το Ριάντ και το Κάιρο.