Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό: Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι!

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς συνάντησης βαδίζει προς τον Ελαιώνα, την Κυριακή 16/10

Ενάντια στη ρατσιστική Ευρώπη-Φρούριο, οι πρόσφυγες είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Με αυτή τη συζήτηση άνοιξαν οι διαδικασίες της Διεθνούς Συνάντησης της ΚΕΕΡΦΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο θάνατο του Ντάριο Φο, “ένα πλήγμα για όσους παλεύουμε για μια καλύτερη κοινωνία καθώς τον θυμόμαστε το 2002 στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στη Φλωρεντία όταν πρωτοστατούσε στην υποδοχή των προσφύγων από εκείνη την περίοδο”, αναφέρθηκε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ ανοίγοντας τη συζήτηση. “Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια συγκλονιστική χρονιά, με την εμφάνιση του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ανάγκασε να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης”, συνέχισε, “Δεν ανήκει στο παρελθόν αυτό το κίνημα. Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τις ρατσιστικές πολιτικές, με τη FRONTEX, το ΝΑΤΟ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους φράχτες, κλείνοντας τα σύνορα και υπογράφοντας τη ρατσιστική συμφωνία με την Τουρκία.

Είναι σκάνδαλο αυτή η πολιτική που συνεχίζει να πνίγει πρόσφυγες, που τους στοιβάζει σε νησιά φυλακές, σε κέντρα χωρίς δικαιώματα, σε άθλιες συνθήκες, στο στόχαστρο των φασιστών. Είναι μια εγκληματική πολιτική που κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Ιδιαίτερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται αναφέρεται στην Αριστερά. Είναι σε κόντρα με το κίνημα, τους εργάτες και τη νεολαία. Οι πρόσφυγες είναι κόσμος της αραβικής άνοιξης, που αντιστάθηκε σε δικτάτορες. Μιλάνε για τζιχαντιστές οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τις χώρες τους, για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για να διασπάσουν την εργατική αντίσταση. Οι ίδιοι που φταίνε για τις απολύσεις, την ανεργία, τη μαζική φτώχεια, το ρήμαγμα των νοσοκομείων, που φέρνουν τα μνημόνια, που θέλουν να ξεπληρώσουμε το χρέος τους, ρίχνουν την ευθύνη στους φτωχότερους, τους κατατρεγμένους, ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους.

Επιθέσεις

Δε θα τους αφήσουμε. Είμαστε σε πόλεμο με αυτή την πολιτική που στρέφεται κατά της τάξης μας. Έχουμε να συγκρουστούμε με τους φασίστες. Καταφέραμε να στείλουμε τη Χρυσή Αυγή στο εδώλιο, αλλά προσπαθούν πατώντας πάνω στην ρατσιστική επίθεση να ξαναβγάλουν τα τάγματα εφόδου. Τους είδαμε στο Ρέθυμνο, στα Ωραιόκαστρα, να προσπαθούν να νομιμοποιηθούν ξανά.

Ότι η χρονιά ήταν γεμάτη αγώνες είναι αυτό που μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορούμε να νικήσουμε. Η μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου με τη στήριξη συνδικάτων, κινήσεων και όλης της αριστεράς, έδειξε τη δυναμική. Ότι στο Ρέθυμνο ξεσηκώθηκε όλη η Κρήτη, δείχνει τη δύναμη. Ότι στις 19 Μάρτη είχαμε μεγάλα πανευρωπαϊκά συλλαλητήρια που συγκρούστηκαν με την Ευρώπη Φρούριο δείχνει ότι μπορούμε να πάμε μπροστά αυτό το κίνημα. Θα βρεθούμε έξω από τα σχολεία, στα δημοτικά συμβούλια, σε κάθε γειτονιά, ενάντια στους ρατσιστές. Πολύς κόσμος είναι αγανακτισμένος από τις πολιτικές των μνημονίων, δε θέλουμε να γίνει βορά αυτών των κυκλωμάτων. Θα πρωτοστατήσουμε για απεργίες και καταλήψεις, όπως στο Περιστέρι, που λένε οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Θα είμαστε στις 20 Οκτώβρη στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, στις 25 Οκτώβρη στο πανεκπαιδευτικό. Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Θα συνεχίσουμε τον πανευρωπαϊκό συντονισμό με τη νέα διεθνή μέρα το Μάρτη του 2017”.

Την εμπειρία από το παγκρήτιο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό ξεσηκωμό στο Ρέθυμνο το προηγούμενο Σάββατο 8 Οκτώβρη μετέφερε στη συνέχεια η Μαριλού Νταούλη, φοιτήτρια από την ΚΕΕΡΦΑ Ρεθύμνου. “Τις προηγούμενες βδομάδες υπήρχε δημοτικό συμβούλιο που θα αποφάσιζε την εγκατάσταση των προσφύγων ή όχι. Σε κεντρικούς δρόμους κυκλοφόρησαν αφίσες χωρίς υπογραφή ότι 'για την οικογένειά μας δε τους θέλουμε, θα αμαυρώσουν τη φυλή μας'. Συντονιστήκαμε αμέσως με αλληλέγγυους και σωματεία, κάναμε μία συνέλευση που αποφάσισε ότι δε θα αφήσουμε τους φασίστες να έχουν λόγο στο δημοτικό συμβούλιο και έξω από το δημαρχείο και καταφέραμε να συσπειρώσουμε κόσμο που ήταν απέναντί τους εκείνη τη μέρα.

Ήταν φανερή η συνεργασία της αστυνομίας και των ΜΑΤ μαζί τους. Μας απώθησαν, ενώ αυτούς τους άφησαν να χτυπάνε και να τραμπουκίζουν κόσμο μέσα στους δρόμους, απλούς πολίτες σε στάσεις, γυναίκες και παιδιά. Αποφασίσαμε παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 8/10. Ήταν μια τεράστια διαδήλωση, η μεγαλύτερη τα τελευταία δέκα χρόνια. Μέσα από αυτό το συντονισμό, οργανώσαμε εξορμήσεις, πρώτη φορά άνθρωποι πήγαν στα χωριά, στα πανεπιστήμια πέρασαν ψηφίσματα που τα στήριξαν όλοι. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ήδη με τη κηδεία του Παττακού ήρθαν χρυσαυγίτες στο Ρέθυμνο. Οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ παίζουν πολύτιμο ρόλο, πρέπει να τις δυναμώσουμε παντού”.

Μετά τους Μπράιαν Ρίτσαρντσον και Στηβ Σεντάρ από τη Βρετανία και την Καταλωνία αντίστοιχα, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος που αναφέρθηκε στο κλείσιμο των συνόρων, στο κίνημα αλληλεγγύης και τα αιτήματά του, στη ρατσιστική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, στις επιτροπές ασύλου. Ενημέρωσε ότι 668 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν απελαθεί με τα πλοία και τα αεροπλάνα της FRONTEX, 214 που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 21 Μάρτη έχουν απελαθεί με τα προγράμματα “οικειοθελούς” απέλασης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Με τη σειρά του ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, μίλησε για τις μάχες και τις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία και των συνδικάτων τους για το καλοσώρισμα των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά, για το πέταγμα των φασιστών έξω από τα νοσοκομεία.

 


 

 

Οι παρεμβάσεις στη συζήτηση ξεκίνησαν με τη Νέλλη Σπηλιωπούλου, ταμία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, που χαιρέτισε τη Συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας των Δημοσιογράφων και διάβασε την πρόσφατη απόφαση-καταγγελία της για τη δράση των ακροδεξιών ρατσιστών: 

“Η Πανελληνία Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στους συναδέλφους της Λέσβου και της Χίου, που το τελευταίο διάστημα λόγω της κάλυψης στο προσφυγικό ζήτημα, δέχονται απειλές και προπηλακισμούς από ακροδεξιά – ρατσιστικά στοιχεία, θέμα για το οποίο έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών”, αναφέρει.

“Η μέχρι σήμερα ατιμωρησία των στοιχείων αυτών τα έχει αποθρασύνει, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνεχώς περιστατικά, όπως αυτά που πρόσφατα σημειώθηκαν με προκλήσεις μελών της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο όπου διεξάγεται η σχετική δίκη, αλλά και τραμπουκισμούς σε βάρος δημοκρατικών πολιτών σε άλλα σημεία της χώρας (Ρέθυμνο, κλπ).

Η ΠΟΕΣΥ καλεί κάθε συνάδελφο να καταγγείλει όσα τέτοια περιστατικά αντιληφθεί και να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ενημέρωσης, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμποδίσουν τραμπουκισμοί και απειλές. Επίσης η ΠΟΕΣΥ καλωσορίζει και χαιρετίζει τις ξένες αντιπροσωπείες αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων που θα επισκεφτούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου τη χώρα μας στα πλαίσια διεθνούς διημέρου της ΚΕΕΡΦΑ.

Ιστορική μνήμη

Τέλος η Ομοσπονδία των δημοσιογράφων χαιρετίζει τις φωνές της λογικής που υψώνουν γονείς και μαθητές σε αρκετά σχολεία της χώρας που δηλώνουν την ευαρέσκειά τους στο να φοιτήσουν μαζί με τα ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα. Η Ελλάδα υπήρξε χώρα που είδε στο παρελθόν τα παιδιά της να γίνονται πρόσφυγες και χρέος των δημοσιογράφων είναι τόσο να διασώζουν την ιστορική μνήμη και να μην αφήνουν έδαφος στην αναβίωση ακραίων ξενόφοβων αντιλήψεων και πρακτικών”.

Στα προβλήματα των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στάθηκαν ο Αχμετ Αχμετ από τα Διαβατά και ο Μιλβάζ Μοχαμεντί από το Ελληνικό. Ο Πάνος Γκαργκάνας εξήγησε γιατί η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τόσο να αποτρέψουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται όσο και να πισωγυρίσουν το κίνημα και να αντιστρέψουν το κλίμα αλληλεγγύης έχει αποτύχει. Η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, διάβασε μήνυμα του Γιώργου Τυρίκου Εργά αλληλέγγυου από τη Μυτιλήνη. Τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες στον Πειραιά περιέγραψε ο Μιχάλης Πέππας από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ.

“Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό συνδέεται με τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, ενάντια στο ψεύτικο ρεαλισμό ότι δε χωράμε και δεν μπορούμε να ντύσουμε, να περιθάλψουμε, να στεγάσουμε τους πρόσφυγες”, είπε τέλος ο Κώστας Τορπουζίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Η κυβέρνηση βοηθά και αναπαράγει αυτόν τον ψεύτικο ρεαλισμό που χρησιμοποιούν η άκρα δεξιά και οι φασίστες. Η πλατειά πλειοψηφία του κόσμου όμως είναι με τους πρόσφυγες. Χτες πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για εδώ, βγήκαμε στην πόλη με την καμπάνια για ανοιχτά σχολεία για τα προσφυγόπουλα. Οι υπογραφές ήταν εξίσου πολλές με αυτές της καμπάνιας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του ρεύματος την οποία επίσης έχουμε ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα.

Χρειάζεται κοινή δράση. Στις 19 Μάρτη φέτος δώσαμε τη μάχη μαζί με τους πρόσφυγες, και με κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα το κάναμε στο Ωραιόκαστρο, με επιλογή ότι θα στηρίξουμε την διαδήλωση του ΚΚΕ και αποδείχτηκε μια πολύ θετική εμπειρία. Η ΚΕΕΡΦΑ είναι προωθητική και στη δράση και τις ιδέες, οι τοπικές μας επιτροπές πρέπει να δυναμώσουν και να απλωθούν παντού”.