Εργατικό κίνημα
ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Συλλαλητήρια 25 Οκτώβρη

Σε εβδομάδα δράσης από τις 19 έως τις 25 Οκτώβρη για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης προχωρούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μετά από κοινή συνεδρίαση των δύο Διοικητικών Συμβουλίων τους. Οι δράσεις θα κορυφωθούν με την οργάνωση απογευματινών πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στις 25 Οκτώβρη. 

Την Τρίτη 18 Οκτώβρη το απόγευμα, την ώρα που η ΕΑ έφευγε για το τυπογραφείο, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Δασκάλων οργάνωναν σύσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ για να συντονίσουν τη δράση τους. Την πρωτοβουλία είχαν πάρει οι: Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ΕΛΜΕ Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Νέας Σμύρνης-Μοσχάτου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Σωτηρίου», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω. 

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκτός από την εβδομάδα δράσης καλεί τους Συλλόγους της να «προχωρήσουν στην πραγματοποίηση έκτακτων γενικών συνελεύσεων ή και να εκμεταλλευτούν τις τακτικές γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματίσει, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων και την καλλιέργεια εντονότερου κλίματος αντίστασης». 

Μετά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ οι δυο Ομοσπονδίες εξέδωσαν ανακοίνωση που αναφέρει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών: «Αγωνιζόμαστε για: Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο. 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα. Καμιά απόλυση αναπληρωτή. Κανένα εκπαιδευτικό στην ανεργία. Στήριξη της Ειδικής Αγωγής. Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα. Μείωση διδακτικής ύλης. Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές. Εκπαιδευτικοί και γονείς ενωμένοι. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν σχολείο». 

Η επιτυχία της εβδομάδας δράσης, η σύνδεση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές και τους γονείς, η μαζικότητα των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για απεργιακή κλιμάκωση. Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από το πόρισμα της ομάδας Λιάκου (δείτε δίπλα) ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στην εκπαίδευση. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αναμονή.