Εργατικό κίνημα
Κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Δεκάδες εργαζόμενοι κι αλληλέγγυοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση που κάλεσαν τέσσερα σωματεία εργαζομένων ΜΜΕ, τη Δευτέρα 13/2, έξω από το κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου.

Με κεντρικό σύνθημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, μετά από κοινή τους σύσκεψη την περασμένη βδομάδα, στην οποία συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας τη Δευτέρα και τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων που λένε όχι στην αναμονή, όχι στον «μονόδρομο» της ειδικής εκκαθάρισης που θα τσακίσει θέσεις εργασίας κι εργασιακά δικαιώματα.

Η κινητοποίηση συνέπεσε με τη δικαστική απόφαση που αναστέλει αυτήν την προηγούμενης βδομάδας και διατάσει το ξεκλείδωμα λογαριασμού προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του ΔΟΛ και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

«Η απόφαση του δικαστηριου δεν λέει τίποτα. Δεν έχει αλλάξει κάτι» μας λέει ο Ηλίας Αργυρόπουλος, εργαζόμενος στον Οργανισμό, μέλος της ΠΟΕΠΤΥΜ και της Πρωτοβουλίας για να μην κλείσει ο ΔΟΛ. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός που φταίει είναι ο Ψυχάρης. Είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Πρέπει να ξεκινήσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και να καλέσουμε όλο τον κλάδο σε συμμετοχή. Όχι μόνο για συμπαράσταση σε μας. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, το έχουν χιλιάδες συνάδελφοι σε άλλα ΜΜΕ κι αύριο θα το έχουν ακόμα περισσότεροι. Είμαστε η κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται λοιπόν να διευρυνθεί η εργασιακή επιτροπή, με περισσότερα εκλεγμένα μέλη από τη γενική συνέλευση, απλούς εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα συμφέροντά μας. Να πάρουμε το μαγαζί στα χέρια μας με απεργιακές κινητοποιήσεις και να προχωρήσουμε στην έκδοση απεργιακού φύλλου. Αυτό παλεύουμε στις γενικές συνελεύσεις. Κι από κει και πέρα θα δούμε και την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι όμως να ξεκινήσουμε» συνεχιζει.

«Δεν γίνεται όλα αυτά τα χρόνια να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις λάθος επιλογές της εργοδοσίας. Όταν έχει κέρδη ο εργοδότης τα κρατάει για την πάρτη του. Στη χασούρα όμως θέλει κοινοκτημοσύνη. Καπιταλισμό δεν θέλουν; Ας αναλάβουν και οι εργοδότες τις ευθύνες τους» τονίζει ο Γιάννης Κολλύβας, γραμματέας της ΕΤΕΡ. «Λέμε ούτε μια θέση εργασίας χαμένη στο Βημα FM. Κατέχει δημόσια συχνότητα που παρέχεται για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του κόσμου. Δεν μπορεί να την παίρνει στην αρχή ο εργοδότης, να τα κονομάει και μετά να ρίχνει τα βάρη στους εργαζόμενους.

Λύση

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους χωρίς να ακούνε τους εργοδότες και τους ανθρώπους τους. Αυτοί είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης. Η λύση θα έρθει με τους εργαζόμενους στο δρόμο. Απεργία κι απεργιακά φύλλα που θα γράφουν οι απλοί εργαζόμενοι κι όχι ο Ψυχάρης και οι διευθυντές. Το ίδιο και στα υπόλοιπα μέσα του Οργανισμού, διαδικτυακά και ραδιοφωνικά. Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ στο ίδιο τσουβάλι. Πέρα από τους δέκα ακριβοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι από τις καθαρίστριες και τους φύλακες, μέχρι τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους που ματώνουν στο δρόμο».

Εκτός από τα μέλη και τους συνδικαλιστές των σωματείων που κάλεσαν τη συγκέντρωση, στη Μιχαλακοπούλου έδωσε το παρών αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς και μέλη των Financial Crimes και της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.

«Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, όπως συμπαραστεκόμαστε και στους εργαζόμενους του Μεγκα» μας είπε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. «Θέλουμε να καταγγείλουμε όλους αυτούς τους ουρανοκατέβατους μεγαλοεργοδότες που φάγανε τα λεφτά από τα θαλασσοδάνεια και τώρα πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους. Είναι οι νεκροθάφτες των ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που έφεραν την κρίση. Είναι αυτοί που θα φέρουν τη λύση. Μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους τον χώρο εργασίας και να βγάλουν έξω τα τσιράκια της εργοδοσίας. Μιας εργοδοσίας που προσπαθεί να γλιτώσει από τα τωρινά χρέη για να δημιουργήσει νέα. Όπως έδειξε κι ο δικός μας αγώνας στην ΕΡΤ, οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τα σάητ μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους που είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν την ελευθεροφωνία και τη δημοκρατία».

Ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, δήλωσε με τη σειρά του: «Στο ΔΟΛ εργάζονται εκτός από μισθωτοί φωτορεπόρτερ που τώρα έχουν τεράστιο πρόβλημα και δεκάδες free lancer φωτορεπόρτερ, είτε με μπλοκάκια, είτε από πρακτορεία, που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν ποτέ. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να καταλάβουν σε ποιά τάξη ανήκουν και να πουν όχι στην απλήρωτη εργασία για να γράφει ο Ψυχάρης αυτά που γουστάρει. Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων».

«Γίνεται ένα παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοσίας. Δεν αποκλείεται το παζάρι αυτό να οδηγήσει σε διάσωση των εφημερίδων χωρίς αυτό να σημαίνει διάσωση των εργαζομένων» επισημαίνει ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων. «Προσπαθούν να τυλίξουν τους εργαζόμενους σε μια κόλλα χαρτί και να χάσουν δεδουλευμένα, δικαιώματα, ακόμα και τη θέση εργασίας τους. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλουν και τμήματα του εργοδοτικού συνδικαλισμού που συντάσσονται με την πλευρά του κάθε Ψυχάρη και προσπαθούν να αποκοιμήσουν τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν, να διαλέξουν τις μορφές πάλης που θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Να μην πέσουν σε καμία παγίδα που οδηγεί σε συστράτευση με την εργοδοσία. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αγωνία για το αν θα βγει το φύλλο από τη στιγμή που δεν θα εξασφαλίζεται η αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Το Βημα και Τα Νεα ως ναυαρχίδες της αστικής προπαγάνδας έχουν οικοδομήσει δημοσιογραφικές καριέρες κάποιων λίγων ακριβοπληρωμένων δημοσιογράφων. Εμείς απλώνουμε το χέρι σε όλους τους υπόλοιπους απλούς εργαζόμενους του ΔΟΛ που αποφασίζουν να σηκώσουν κεφάλι και να τους γυρίσουν την πλάτη».