Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 8/2 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ανοιχτή σύσκεψη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. 

Την συζήτηση άνοιξε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου της ΕΥΑΘ, ο οποίος περιέγραψε το πώς κατάφεραν να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση, ενώ αναφέρθηκε και στην μάχη της προηγούμενης περιόδου για την υπογραφή νέας καλύτερης συλλογικής τους σύμβασης. Όπως εξήγησε, σαν Σωματείο ετοιμάζονται για τη νέα μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κάνει πίσω σε καμιά από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Στις προετοιμασίες τους έχουν έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους τους από το ΣΕΚΕΣ στην ΕΥΔΑΠ της Αθήνας αλλά και με πολλούς συναδέλφους τους σε διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Παράδοση αγώνων

Η Φανή Γουργούρη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και Γ.Γ. της ΟΜΥΛΕ, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη παράδοση αγώνων που έχουν στο χώρο, εξήγησε τις δυσκολίες και τα διάφορα προβλήματα συντονισμού και την προσπάθεια συγκρότησης του κοινού μετώπου πάλης όλων των εργαζόμενων στο λιμάνι. Όπως εξήγησε, ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα μια μεγάλη μάχη αφού, όπως έμαθαν και από τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει την 25η Μάρτη ως τη νέα ημερομηνία που θα γίνει ξανα ο διαγωνισμός για το ξεπούλημα του λιμανιού. 

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Κούτρας, αναπληρωτής γραμματέας της ΕΝΙΘ, μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις μάχες της προηγούμενης περιόδου και τους αγώνες που έρχονται για μόνιμες προσλήψεις, ενώ από την πλευρά μου μίλησα για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ολόκληρων κομματιών των δημοτικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Κατερίνα Αβραμίδου από το ΨΝΘ, η Δήμητρα Κομιανού από τον ΟΑΣΘ, ο Κώστας Τορπουζίδης από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, ενώ αίσθηση έκανε και η τοποθέτηση του Παλαιστίνιου φοιτητή στη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Γιώργου Μπούλου ο οποίος ως μέλος του Συνδέσμου Παλαιστίνιων Β. Ελλάδας μίλησε για το Παλαιστινιακό και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Τραμπ.

Η σύσκεψη κατέληξε στο ότι πρέπει να βγει αφίσα και υλικό ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και να οργανωθούν περιοδείες και εξορμήσεις σε διάφορους χώρους. Αποφασίσαμε πως πρέπει να ξαναβρεθούμε με ακόμα πιο διευρυμένη σύνθεση και κόσμο από καινούριους χώρους, ενώ τονίσαμε την αναγκαιότητα συντονισμού με παρεμβάσεις και παρουσία σε ό,τι πρόγραμμα αποφασίσει ο καθένας στο δικό του χώρο.

Νίκος Χατζάρας, μέλος ΔΣ Σωματείου
Εργαζόμενων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης