Διεθνή
Επέμβαση της ΕΕ στη Λιβύη

Ένα ρατσιστικό αντιπροσφυγικό μνημόνιο αποτελεί η Διακήρυξη την οποία συνυπέγραψαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο της Μάλτας. Επισφράγισαν νέα μέτρα για να καταδιώκουν τους πρόσφυγες ακόμα και πριν πατήσουν το πόδι τους σε κάποια χώρα μέλος της ΕΕ, από το έδαφος της Λιβύης.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ “εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο” και για αυτό το λόγο “δήλωσαν επίσης πως θα συνεργαστούν πρωτίστως με τη Λιβύη απ' όπου φεύγουν κυρίως οι μετανάστες, αλλά και με τις γειτονικές της χώρες συμπεριλαμβανομένων και των υπο-Σαχάριων”.

Δισεκατομμύρια πρόκειται να κατασπαταληθούν όχι για να διασώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλiτώσουν από τις βόμβες της φτώχειας και του θανάτου, αλλά για να τους καταδικάσουν σε θάνατο εγκλωβίζοντάς τους στη Λιβύη. “Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι οι δράσεις που συμφωνήθηκαν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική με 1,8 δισ. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 152 εκατομμύρια από τις συνεισφορές των κρατών. Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες για όλο το 2017, η Σύνοδος της Μάλτας καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει, ως πρώτο βήμα, με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική”.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Μάλτας αναφέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής με τη συνδρομή της Europol και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ενεργό ρόλο σε αυτού του είδους την εκπαίδευση έχει να παίξει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ: στη Βάση της Σούδας “Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, ξεκίνησε, στην Κρήτη, η εκπαίδευση είκοσι στελεχών της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, οι οποίοι φέρουν τον βαθμό πλοιάρχου ή αρχιπλοιάρχου”.

Έτσι η Η ΕΕ- φρούριο προκειμένου να υψώσει ακόμα πιο δολοφονικά τείχη στα σύνορά της δε διστάζει να συνεργαστεί ακόμα και με τις τοπικές συμμορίες του Λιβυκού κράτους, μεταφέροντας το “παράδειγμα” των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των φραχτών που απλώθηκαν στην ΕΕ, στη Βόρεια Αφρική.

Ήδη η Ιταλία υπέγραψε στις 2 Φλεβάρη μνημόνιο συμφωνίας με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, με στόχο να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αλ Σαράζι να μπλοκάρει τις βάρκες που ξεκινούν από τη Λιβύη προς την Ιταλία, να ενισχύσει την ακτοφυλακή της και παράλληλα να μεταφέρει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική σε «κατάλληλα κέντρα» παραμονής.

Όμως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι η Λιβύη, στη φάση αυτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα» και πως «δεν μπορούν ούτε και να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στη Βόρεια Αφρική” ενώ εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων που έδωσαν συνεντεύξεις σε ιταλικά ραδιόφωνα τόνισαν ότι οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών αυτών στις φυλακές της Τρίπολης είναι απάνθρωπες”.

Απελάσεις

Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε νέο νόμο ο οποίος έχει στόχο ταχύτερες διαδικασίες απέλασης, καθώς και την δημιουργία ειδικών «κέντρων εξόδου» για όσους οι αιτήσεις απορρίπτονται. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα λειτουργήσει ένα νέο κέντρο απελάσεων και συντονισμού στο Βερολίνο.

“Οι 27 ηγέτες είναι συνένοχοι για το ρεκόρ των πνιγμών στην Μεσόγειο, που πλησιάζει τις πέντε χιλιάδες ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων στο Αιγαίο με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό το έγκλημα φρόντισαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί της Συνόδου Kορυφής στην Μάλτα. Τώρα σπαταλάνε άμεσα 200 εκατομύρια και κατόπιν κοντά στο ένα δις για να καθηλώσουν τους κυνηγημένους πρόσφυγες στο Λιβυκό έδαφος”, αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωση για τη σύνοδο της Μάλτας.

“Οι φράχτες είναι κακόφημοι, όταν μπαίνουν στο στόμα του Τραμπ αλλά όταν τους χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι ηγέτες ανήκουν σε άλλο αξιακό σύστημα! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Η θωράκιση της ΕΕ-φρούριο από τον φράχτη του Έβρου και τη δράση της FRONTEX και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον εγκλωβισμό στα νησιά και την κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τους φράχτες στην Ευρώπη τώρα αναβαθμίζεται με το άπλωμα της στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση του Τσίπρα, του Καμένου και του Μουζάλα είναι συνένοχη στα εγκλήματα και τις δολοφονίες στην Μεσόγειο κατά των προσφύγων.

Είμαστε αντίθετοι με τη στήριξη που παρέχει απλόχερα η κυβέρνηση σε αυτή νέα συμφωνία της Μάλτας και απαιτούμε να καταργηθεί μαζί με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 18 Μάρτη, στην Ομόνοια στις 3μμ και σε άλλες πόλεις θα δώσουν ηχηρή απάντηση στις κυβερνήσεις, που βαδίζουν στο δρόμο του Τραμπ και παριστάνουν τους ανθρωπιστές και τους σωτήρες των προσφύγων ενώ τους πνίγουν και τους φυλακίζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.Θα τους σταματήσουμε γιατί είμαστε δισεκατομμύρια και είναι μερικές μονάδες”.